22 Май, 2020 07:21 2 837 16

Тръмп: Няма да затворя отново страната при втора вълна на коронавируса

  • сащ-
  • ковид-19-
  • пандемия-
  • доналд тръмп-
  • коронавирус

Американският президент заяви, че може да подкрепи нов закон с фискални стимули за икономиката, засегната от пандемията от Ковид-19

Тръмп: Няма да затворя отново страната при втора вълна на коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че дори втора вълна от новия коронавирус да удари страната, той няма да се опита да я затвори отново, съобщи ДПА.

"Ние ще изгасим пожарите, няма да затваряме страната", каза Тръмп. "Независимо дали става дума за въглен или за огън, ние ще го изгасим", каза президентът при посещение в автомобилен завод в щата Мичиган.

Изявлението на Тръмп е в момент, в който всичките 50 щата облекчават ограниченията в известна степен, като управляваните от републиканци щати настояват за по-бързо отваряне, а водените от демократи следват по-сдържан подход, предава БТА.

Експерти от сектора на общественото здраве предупредиха, че твърде бързото разхлабване на мерките може да доведе до втора вълна от вируса през есента и зимата.

Въпреки изказванията на Тръмп, мерките, които затвориха голяма част от икономиката, бяха наложени от щатските и местните власти, които ще имат отговорността за повторното им прилагане.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че може да подкрепи нов закон с фискални стимули за икономиката, засегната от пандемията от коронавирус, съобщи Ройтерс.

Тръмп направи това изявление в четвъртък по време на посещението си в завод на компанията "Форд" в Ипсиланти, щата Мичиган, преоборудван за производство на респиратори, нужни за лечението на пациенти с Ковид-19.

Президентът обаче не даде повече подробности какви точно стимули предвижда.

По време на посещението си в завода Тръмп, както обикновено, не носеше маска, въпреки че във вторник "Форд" напомниха за политиката си, че всички посетители трябва да носят маски. "Аз имах една преди малко. Носех маска, докато бях отзад. Не исках да доставям на пресата удоволствието да я види", каза Тръмп, след което се пошегува: "Честно казано, мисля, че изглеждам по-добре с маска".

Тръмп призовава отделните щати да разхлабят ограниченията заради коронавируса, за да дадат възможност на икономиката да се възстанови, въпреки че експерти по обществено здраве предупреждават, че преждевременното облекчаване на мерките може да доведе до втора вълна от епидемията.

Губернаторът на Мичиган Гречън Уитмър, смятана за потенциален кандидат на демократите за вицепрезидент, е подложена на критика заради нарежданията си гражданите да си останат вкъщи в силно засегнатия от последната рецесия щат. От своя страна Тръмп насърчи протестите срещу карантинните мерки на Уитмър.

В сряда Тръмп заплаши да спре федерално финансиране за Мичиган заради плановете на щата да разшири гласуването по пощата, за което заяви, че може да доведе до изборни измами, макар че по-късно оттегли заплахата си.

В четвъртък американският президент обеща федерална подкрепа за засегнатите от опустошителни наводнения и скъсвания на язовирни стени райони на Мичиган.

По време на посещението си в завода Тръмп заяви, че е необходимо да бъдат отворени храмовете и каза, че очаква от Центровете за контрол на заболяванията да изготвят указания в тази посока.

Пред репортери президентът заяви, че може скоро да започне предизборни прояви на открити пространства, докато епидемията затихне достатъчно, за да се върне към традиционната им форма на закрито.

Тръмп спечели вота в Мичиган през 2016 г. и стана първият републиканец, спечелил в щата от 1988 г. насам. В проучванията обаче той изостава от съперника си Джо Байдън, включително и в Мичиган.

Член на предизборния му щаб е заявил, че миналата седмица е проведена среща, на която е било обсъдено как да бъдат подновени големите предизборни събрания, които Тръмп горещо желае. Сред идеите е имало и такава за организирането на митинг, подобен на автокино. Според източника щабът на Тръмп има намерение да организира предизборно събрание още в средата на юни, като предпочитаните места са Уискънсин, Флорида, Пенсилвания и Мичиган. Според съветник на Тръмп обаче това е твърде оптимистично и вероятно ще трябва да се изчака до след Деня на независимостта - 4 юли.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В Т

    19 11 Отговор
    Браво ! Единствения нормален президент който не се подаде на ковид мафията
  • 2 Браво,

    22 6 Отговор
    Човекът се усети, че го “сготвиха” с този вирус и карантината за него и сега се бори със зъби и нокти. Но губернаторите-демократи го санотират яко и удължават мерките. Като при нас.
  • 3 истина е

    18 7 Отговор
    Тръмп е железен мъж , който обича държавата и народа си , и съм сигурен ,че пак ще стане президент !!!А НАШИТЕ нашите са пълни цър-вули !!
  • 4 Доктор Нирванна Белая

    8 5 Отговор
    Защо имам чувството, че на руснаците сме им пробутали фалшива ваксина БЦЖ менте? България беше единствения производител и износител за бившия соц лагер на БЦЖ и е един от четирите производители и износители на планетата, но руснаците настигнаха американците по бройка на болните потърсили помощ, а скоро и по смъртните случаи! Да не би да са им били нещо друго??

    Коментиран от #6

  • 5 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    6 5 Отговор
    Перушан от ден на ден все повече изкуфява...

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дддъъ

    7 5 Отговор
    Популистчето Тръмпи. Като почнат пак да не могат да смогват с погребенията, пак ще я затвориш.
  • 9 Е да де

    2 0 Отговор
    Ами той и путин го даваше смело пък затвори Русия, като видя измиранията.
  • 10 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    5 3 Отговор
    Почти 100 000 починали в Краварника от COVID-19 - Перушан постигна мечтата си "America First"...
  • 11 Амчи няма я

    3 3 Отговор
    Нали си шльокате дезинфектант.
    Що ша ги затваряш краварите.
    Пускай ги да щъкат и а дано този път повечко да се срещнат лично с Оня там горе....във вашият случай ще е със сигурност там долу.
  • 12 Котарак

    5 1 Отговор
    Твоята страна въобще, ама въобще нв ме интересува!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Георги

    0 0 Отговор
    Е то цирка свърши, напечатахте доларите, нали това беше една от целите на този грип-вирус.
  • 15 Илия Троянов

    0 0 Отговор
    Защо руснаците и българите като се върнат от космосът са на носилки, а американците от Аполо са кукуряк.
  • 16 Доцент Мангалов

    0 0 Отговор
    Ще се увеличи вноса на белина за -сащ стига китаи да смогне сьс производството