Last news in Fakti

22 Май, 2020 07:28 2 742 3

Британци създадоха революционна подвижна лаборатория за тестове за Covid-19

  • великобритания-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Нискобюджетната лаборатория, която е в състояние да прави 2 400 теста дневно, се помещава в транспортен контейнер

Британци създадоха революционна подвижна лаборатория за тестове за Covid-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Екип изследователи от британската биотехнологична компания OpenCеll и Кралския колеж в Лондон е разработил нискобюджетна лаборатория за тестове за Covid-19, която е в състояние да прави 2 400 теста дневно и която се помещава в транспортен контейнер. Изобретението се смята за революционно в борбата срещу пандемията.

Изобретението на екипа е уникално, тъй като е първи пример за напълно функционираща лаборатория, която може незабавно да бъде превозена навсякъде по света, където има нужда от тестване за коронавирус. Системата използва евтини роботи, боравещи умело с течности и вършещи на практика цялата лабораторна работа. Екипът освен това използва химически процеси и реактиви, които са в пълно съответствие с международните изискванията на Центъра за контрол на заболяванията.

Хелен Стайнер, която е един от основателите на OpenCell заяви, че „разработката е жизненоважна стъпка към увеличаването на броя на официално признати лаборатории, които са в състояние да извършват тестове за коронавирус“.

От основаването ѝ през 2018 година OpenCell е превърнала 70 транспортни контейнера в лондонския квартал "Уайт Сити" в биолаборатории за прохождащи биотехнологични фирми на напълно достъпни цени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Criminal

    1 3 Отговор
    И аз открих нещо революционно......да ги качат върху камион и да обикалят из Англия..........
  • 2 Лаборант

    1 3 Отговор
    Сигурно тества и " новичок" от фалшивия дето го правят в Солзбъри
  • 3 Васил

    0 0 Отговор
    А какво стана с нашите тестове май парите потънаха някъде?