Last news in Fakti

22 Май, 2020 10:20 2 618 38

Тежки обвинения срещу Гърция: мигранти са връщани насила в Турция

  • турция-
  • сирия-
  • бежанци-
  • мигранти

Заради пандемията от коронавирус, границата между Гърция и Турция е затворена, а всички процедури по репатриране временно са преустановени

Тежки обвинения срещу Гърция: мигранти са връщани насила в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според нови свидетелства, Гърция връща незаконно мигранти обратно в Турция. ДВ и още три независими медии откриха свидетели и събраха и други доказателства. Тук са резултатите от проведеното журналистическо разследване.

„Идваш с нас и ще ти издадем нови документи", казали полицаи на 22-годишния Бахтияр. Афганистанецът бил убеден, че това е нещото, което ще му помогне да реализира мечтата си да започне нов живот в Европа.

Два месеца преди това младият мъж влязъл в Гърция от Турция, прекосявайки с лодка граничната река Марица - ключов маршрут за бежанците, опитващи да се доберат до ЕС. След това се отправил към бежански лагер „Диавата" край Солун, но преди това се регистрирал надлежно пред гръцките власти – задължително условие за получаването на закрила и първа стъпка в процеса на даване на убежище. Документите му носят датата 12 февруари 2020 година.

През април Бахтияр бил качен на бял микробус и отведен в полицейско управление в Солун, където обаче, вместо обещаните нови документи, полицаите му конфискували всичко, включително мобилния телефон. По-късно бил натоварен на камион, който се отправил в източна посока. Когато спрял, Бахтияр отново се озовал на брега на Марица – с още много други кандидати за убежище като него. Започнали да ги товарят на малки лодки – по десетина в една. Лодкарят говорел на гръцки с полицаите, а с бежанците – на техния роден език дари. ДВ не можа да установи със сигурност дали полицаите са истински. Но по думите на Бахтияр, било ясно, че не за първи път човекът с лодката прекарва такъв „товар".

Заради пандемията от коронавирус, границата между Гърция и Турция е затворена, а всички процедури по репатриране временно са преустановени. Когато Бахтияр и останалите бежанци били свалени на турския бряг, там никой не ги очаквал.

Разказаното от Бахтияр не е изолиран случай. Журналистическо разследване на ДВ, нидерландското издание Trouw, организацията с нестопанска цел Lighthouse Reports и независимата разследваща група Bellingcat установи, че и други бежанци са били връщани насила от Гърция обратно в Турция. Техният профил: мъже под 30 години, които пътуват сами. Повечето от тях са афганистанци, но има и пакистанци и северноафриканци. Една част от тях са били арестувани в бежанския лагер „Диавата", а други са били задържани от полицията в близост до лагера.

Властите отричат

Разследващите журналисти са успели да съберат доказателства, вкл. свидетелства на очевидци в Гърция и Турция и полицейска документация, говорещи ясно за това, че има нелегални депортации на бежанци от Гърция в Турция.

Един от върнатите обратно в Турция е Рашид, избягал от Афганистан преди 3 години и работил известно време като разносвач в Турция, преди да успее с още двайсетина други бежанци да прекоси Марица с лодка. Два месеца той живял на палатка край бежанския лагер „Диавата". В края на март т.г. на връщане от петъчната молитва той бил спрян от въоръжени мъже в цивилно облекло, които го натикали в бял микробус и го отвели в близкото полицейско управление. Рашид е убеден, че тези мъже работели в тясно сътрудничество с полицаите. ДВ не може да потвърди връзката между неуниформените мъже и полицаите.

Има и много други съобщения за депортирания през река Марица. Журналистите са установили, че от 31 март до 5 май в бежанския лагер „Диавата" са извършени най-малко 5 полицейски акции, целящи най-вероятно незаконно връщане на десетки бежанци обратно в Турция. Съществуването на незаконната практика потвърждава и Василис Пападопулос, директор на организацията Гръцки съвет за бежанците и бивш служител на миграционните власти при предишното управление на страната.

На въпрос на ДВ, говорител на гръцкото Министерство за миграция и убежище определи като „изфабрикувани, неверни и непотвърдени" обвиненията за нарушения на човешките права от служители на гръцките сили за сигурност.

В нарушение на европейското законодателство

Гърция и други страни по външната граница на ЕС, като Хърватия например, са обвинявани, че гонят мигранти. Бившият президент на Международната федерация за човешки права Димитрис Христопулос казва по този повод: „Очевидно тази тактика е в нарушение на гръцката конституция и обичайното международно право, но се толерира от ЕС, тъй като служи на целта да бъде пресечен пътят на бежанците през Егейско море и река Марица на път за Европа".

Ясно нарушение на закона вижда в тези практики за връщане на бежанци професорът по европейско право в Университета в Гисен, Германия, Юрген Баст: „Това противоречи на всичко, предвидено в европейските закони", категоричен е той пред ДВ.

Нито един от свидетелите не е бил информиран от властите, че ще бъде върнат обратно, каквото предвижда процедурата, нито пък му е било обяснено какви права има.

Погубени надежди за живот в Европа

Сега Рашид обитава с други 10 млади афганистанци жилище в Истанбул. И понеже той пребивава в Турция без документи, го грози опасността да бъде върнат обратно в Афганистан. По официални данни на турското правителство, през последните две години властите са задържали над 300 хиляди афганистанци. От 2018 година насам Турция дава изключително трудно убежище на граждани на Афганистан.

„Трябва да стигна до Европа"

Отчаян, че е попаднал в капан, Рашид продължава да търси трескаво начини да стигне до Европа. „Не знам какво ще правя тук. Но знам, че нямам никаква вина, и че ще продължа да се опитвам да мина отново границата. Трябва да продължа по този път", казва той.

Съвместна публикация на ДВ, нидерландското издание Trouw, организацията с нестопанска цел Lighthouse Reports и независимата разследваща група Bellingcat


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коло

    48 2 Отговор
    Така се действа с нарушители на границата! И в лагери на тежък труд, само с вода!

    Коментиран от #4

  • 2 Варненска Батка

    41 4 Отговор
    Гърчулята не ги харесвам,но браво на тях само бой за "имигрантите"

    Коментиран от #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хасан

    13 16 Отговор

    До коментар #1 от "коло":

    Ами същото важи и за българи в английски ферми ..непоносим труд,живот в бараки

    Коментиран от #7, #23, #25

  • 5 Учуден

    29 1 Отговор
    Тия пък гърци защо нестрелят направо без въпроси и без свидетели е най сигурно а пък сега това дойче зеле ще има да раздухва тая простотия.
  • 6 ГОЛАТА ИСТИНА

    36 1 Отговор
    Когато от Турция ги депортират, проблем няма.
    Когато ги връщат от Гърция, противоречи на законите.
    Има разлика, между бежанци и имигранти!

    Коментиран от #38

  • 7 коло

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Прав си само така, те ако са хубави и работливи тук ще работят, а там на готово че и не харесват...Когато се разболеят много харесват България..
  • 8 Забелязъл

    25 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    А ти случайно Хасанчо неискаш ли гърците да построят на бежанците в Гърция безплатни жилища и да им отпуснат социални помощи? 😂😂😂

    Коментиран от #22, #24

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Чи май фаче

    16 1 Отговор
    Както казваше един босненски сърбин-Муслимане болjе да вас нема
  • 11 толерастията е вредна

    34 1 Отговор
    "Гърция връща незаконно мигранти обратно в Турция." ..."Два месеца преди това младият мъж влязъл в Гърция от Турция, прекосявайки с лодка граничната река Марица .." Значи младия мъж влязъл "законно", а гърците го върнали незаконно !?!???? Аве вие толерасти от Дойче Веле в ред ли сте ???? Изкривявате, лъжете, манипулирате КОГО ??? Факти, призовавам Ви спрете да публикувате тези манипулации на DW! Tовс е абсолютно безобразие !!!

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тъпчо

    4 21 Отговор

    До коментар #11 от "толерастията е вредна":

    Защо да е безобразие?когато DW публикува негативни новини за Турция тогава всичко е наред така ли?И кое зоконно кое незаконно,ти не си човека,който да определя.Закон за Човешките Права нещо да ти говори?бежанците напускат Турция по своя воля,а се връщат на сила от Гърция,правиш ли разлика?стой си мирно без да ръмжиш

    Коментиран от #26

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ми ела в бг

    5 0 Отговор
    Че няма кой да хвърли бомба у парламента.
  • 18 Станчо

    13 1 Отговор
    На Лодкаря му пожелавам много успешни пълни курсове Гърция Турция и празени на обратно!
  • 19 Малее сега ви изчетох всите

    2 7 Отговор
    Абе много сте глупави бе. Леле счупихте всички тъпомери. Точно тия мигранти ако привлечем, ще са единственият ни шанс да се извъди някой да хвърли бомба в парламенто. От нашите роми пак крадци и убийци, ала за атентати ги търси. Даже са им електрорат. Тъй и тъй сме пълни с такива, какво губиме питам!!!! Тия хора знаят как се сваля власт и само те ще ни освободят от мутренско робство. Да са живи и здрави!
  • 20 За съжаление

    4 0 Отговор
    Властта си е свършила работата. Прост народ, който сам й помага да го дере и стриже. Разочарован съм от вас съфорумци.
  • 21 Радев

    18 0 Отговор
    Браво!Не може да да приемем цяла Африка и всички араби.Германия прие 1000000 имигранти.Сега няма кой да им прибере реколтата.Канят българи и румънци.
  • 22 Хасан

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Забелязъл":

    Въпроса е защо от 30г в Афганистан има хаос и се пращат бежанци към Европа ?! Защо Меркел беше против да се създаде зона в Сирия и покани бежанци в Европа??и сега вие като ощипана
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 хАсен

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Забелязъл":

    и джамии и джамии! и свинско по три пъти на ден.
  • 25 Болшинството

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    от българските граждани работещи в англиийско ферми са помаци и български турци. (за твое сведение)
  • 26 Ама верно си тъпчо

    15 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тъпчо":

    Като си за човешките права, прибери ги у вас! Ние не искаме имигранти от чужда вяра в Европа. Достатъчно богати дъражи има, които са със същата култура и вяра, те да ги вземат като искат да живеят на друго място. Ама не, те искат в Европа, да не работят и да им се раздават помощи. Да ги връщат обратно от където са изпълзяли!

    Коментиран от #30, #31

  • 27 Циганакос Демократос Миризлакос

    13 0 Отговор
    Незаконно е нахлуването на мигранти в суверенна държава, а не реакцията на хората да защитят страната си от тази напаст сатанинска.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Тъпчо

    0 5 Отговор

    До коментар #26 от "Ама верно си тъпчо":

    С необразовани като теб,не споря
  • 31 Тъпчо

    0 5 Отговор

    До коментар #26 от "Ама верно си тъпчо":

    Просто не си заслужава,защото си на много ниско ниво,образовай се малко
  • 32 Сот

    8 0 Отговор
    Кое му е незаконното не виждам що за наглост трябва да е ако някъде си нежелан да се натискаш да влезеш и с какво право Някой ще има право да нахлува в територията на друга страна без документи и без никакво основание Всеки сам има право да реши кого ще пусне в къщата си или в държавата си така че Госпожа Меркел Нека вземе пример от гърците и спри да ги кани Тия м****** които ще и затрият нацията
  • 33 Ром ама кубински

    6 0 Отговор
    Мъка,мъка и толкова страдания за Бахтияр ,че не може да отиде в Европа.Дмс помогни на Бахтияр да отиде в Европа.
  • 34 Е и ...?

    6 1 Отговор
    Браво на Мицотакис. Ердоган взема уроци от него.
  • 35 ХХХХХХХХ

    0 0 Отговор
    ЗАЩО ГИ ВРЪЩАТ , КАТО МОГАТ ДА ГИ
  • 36 един ритник и обратно

    1 0 Отговор
    Чумата продължава да прискига на вълни.
  • 37 Порно

    0 0 Отговор
    Браво , така се прави. Сороспията да не скимти , ако са им толкова мили , да си ги вземат в къщи и да ги хранят.
  • 38 ККККК

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГОЛАТА ИСТИНА":

    НЕ ВИЖДАМ КАКВО ВЪЗМУТИТЕЛНО ИМА ВЪРНАЛИ СА ГО ТАМ ОТ КЪДЕТО Е ВЛЯЗЪЛ В ГЪРЦИЯ!
Новини по държави: