Last news in Fakti

22 Май, 2020 21:30 2 446 9

Китай изпусна думата „мирно“ за обединението с Тайван

  • китай-
  • тайван-
  • цай ингвен-
  • ли къцян

Обръщението на китайския премиер Ли Къцян идва в момент на влошаване на отношенията между Пекин и Тайпе

Китай изпусна думата „мирно“ за обединението с Тайван - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайският премиер Ли Къцян изпусна днес думата „мирно“, говорейки за желанието на Пекин за „повторно обединение“ с Тайван, предаде Ройтерс.

Китай смята Тайван за отцепническа провинция, която един ден ще се върна в лоното на майката родина.

Лидерите на Пекин по традиция поставяха думата „мирно“ преди „повторно обединение“ с Тайван, говорейки по темата в парламента през последните 40 години, отбелязва Ройтерс.

В речта си в началото на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители Ли Къцян каза, че страната му „решително ще се противопостави и ще възпира каквато ѝ да е сепаратистка дейност, стремяща се към независимост на Тайван“.

Китай ще подобри политиките и мерките за обмен и сътрудничество през Тайванския проток и ще защитава добруването на тайванския народ, добави той.

„Ще ги насърчим да се присъединят към нас в противопоставянето на независимостта на Тайван и ще подкрепяме повторното обединение с Китай“, каза Ли, изпускайки думата „мирно“. „С тези усилия ние със сигурност можем да създадем красиво бъдеще за обновяване на китайската нация“, посочи още той.

Обръщението на китайския премиер идва в момент на влошаване на отношенията между Пекин и Тайпе.

Тайван се оплаква от растяща китайска военна настъпателност от старта на пандемията с коронавируса, тъй като изтребители и военни кораби често се доближавали до острова при маневри, които Китай описва като рутинни.

Пекин смята тайванския президент Цай Ингвен за сепаратистка, склонна към независимост.

Цай казва, че Тайван вече е независима страна, а говорейки в сряда на церемонията по встъпване в длъжност за втори мандат, тя заяви, че искането на Китай за „една страна, две системи“ по подобие на Хонконг няма шанс за успех.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    3 4 Отговор
    В хаэарския иврит думата мир не съществува.

    Коментиран от #4

  • 2 jorj

    12 10 Отговор
    Ще стане обратно, Китай ще се присъедини към Тайван !!!!! С една дума Тайван ще си върне откраднатото от комунистите !!!!!!!
  • 3 еми

    11 11 Отговор
    За Китай или Русия нищо вярно не може да научите.Тези американските свине убийци и престъпници отделят на година 780 милиона долара за пропаганда.(Забележете когато се появи някое собщение във всички " големи" вестници повтарят същото) .Няма значение къде е издаден подбират хора наречени " журналисти" и те търсят някъде нещо лошо да намерят за тези страни в това число тези предатели винаги намират нещо лошо ако няма го създават ( имам предвид за България кой кого убил,ограбил,изнасилил от тоя род) и тези колабранисти се надпреварват за да се харесат на на господарите си колкото по лошо толкова по добре " .Бандитите които ограбиха труда на милиони хора станаха "бизнесмени" простутутките " елити" убийците "герои" а героите убийци .Това е в целия бившия Източен блок повече от 30 години ни убеждава ,че миналото за нас е било "Ад " а сега се намираме в "Рая". Хората ги вълнува единствено - къква кола да купи , къде да отиде на почивка къде по- е хубаво да празнува рождения си ден .Вече 30 години всеки ден повтарят същото ако се случи нещо лошо до сега за всичко е виновен Русия сега и Китая бе добавен като "Империя на злотото ". Ако това " Световно зло" наречена Америка по-някъкъв начин изчезне от света ката доминираща сила - Вярвам ще настъпи мир и спокойствие.

    Коментиран от #5, #6, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бягай от руската и китайска чума

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "еми":

    Дали наистина не можеш да се усетиш, че правиш това срещу което уж се бунтуваш? „Забележете” и други подобни „акценти” са чиста проба манипулация и пропаганда, но просто в угодна на другиго посока. Къде в статията се пише за Източна Европа, Щатите, Русия? Или под всяка статия трябва да се вкарва слава на руснаците и насажда омраза към опонентите им? И тъй като ги вкара в темата, как да науча нещо вярно за държава (Русия, Китай) в която има цензура в Интернет, няма опозиционни партии, протестите са забранени, а журналистите просто ги преследват или отстрелват, когато не са угодни? Източна Европа е на тоя хал точно заради 45 г. руска окупация и последствията от нея. Я дай само една държава имала или имаща нещо общо с московците, която да е добре сега, само една единствена! А Тайван е точно противоположния пример....
  • 6 Иван

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "еми":

    Преэ 80-те години слушах по "свободна европа"че съпругата на Чаушеску- Елена Чаушеску вэимала деца-сираци и ги варела в горещи каэани и се наслаждавала на писъците им докато умрат......и аэ вярвах и се потресавах.......сега вече не го вярвам.
  • 7 В.В.

    2 6 Отговор
    Тайпе върви по пътя на Киев...Омагьосани са от янките...Скоро ще свърши авантюрата им...За тяхно добро ...Иначе ще имтурят бази с атом...
  • 8 Дългия

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "еми":

    Тогава Еми ще стоиш мирно и няма да смееш дори да мислиш! Живота ти ще се ограничи, ако имаш сушинка да спиш ,купа ориз и чаша вода ще бъдеш като в рая....комунизъм нали разбираш....
  • 9 БРЦК

    0 1 Отговор
    Много хора са омагьосани от лъскавината на запада (сащ ес и др.) Но след като виждаме и усещаме гнилоста егоизма извратеноста лъжата на тяхната пропаганда медиите са оръжие на властта . Никога не е имало толкова глад мизерия болести бездомници толкова неграмотни такава разруха на домове пътища ИСТИНСКА ТРАГЕДИЯ ВОЙНА Е СЕГА И ЖЕРТВИТЕ СА МИЛИОНИ .БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Я ПОСТАВИХМЕ НА КОЛЕНЕ ЗАЩОТО ЗАБЛУДАТА ОТ ЛЪСКАВАТА ОПАКОВКА ДЕЙСТВА . ДАНО ДЕЦАТА НИ СЕ ОПОМНЯТ НО НЕ ГО ВИЖДАМ НЕВОЛЯТА САМО МОЖЕ ДА ГИНАУЧИ. ОСТАНЕТЕ СИ С ЗДРАВЕ СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания