Last news in Fakti

22 Май, 2020 15:15 1 893 4

Лукашенко нареди: Трябва ни собствена ракета

  • александър лукашенко-
  • беларус-
  • китай-
  • ракети-
  • армия-
  • производство

В момента в беларуски заводи се сглобяват китайски ракети

Лукашенко нареди: Трябва ни собствена ракета - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Беларус Александър Лукашенко постави задачата страната да създаде собствена ракета, способна да поразява цели на разстояние до 300 километра, предаде ТАСС.

"Трябва ни собствена ракета. Не може да създаваме оръжия, за които ще зависим от други страни. Никой няма да ни даде тези оръжия просто така. Добре, че ни провървя да се споразумеем с китайците, поклон пред тях за това. Занапред обаче не бива да има такава зависимост", заяви Лукашенко, цитиран от официалната агенция БелТА.

До септември се очаква първият модел на такава ракета, уверили своя президент беларуските конструктори. За изпитанията се проучвали полигони в Китай, Русия, Казахстан, Узбекистан и Саудитска Арабия. Лукашенко направи това изказване при посещение във военнопромишленото предприятие "ОКБ ТСП".

В момента в беларуски заводи се сглобяват китайски ракети. Миналата година беларуските военни започнаха да получават модернизирани реактивни системи за залпов огън "Полонез" с увеличен обсег - до 300 километра. Засега те се комплектоват с ракети китайско производство. Беларус не смята за необходимо да разработва междуконтинентални балистични ракети с ядрен заряд - "пък и не можем да го правим, трябва да се насочим към възможното", добави Александър Лукашенко.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ние си сглобяваме сами

    8 0 Отговор
    калашници и РПГ затова сме независими от САЩ 🤡
  • 2 Stéphanie

    4 10 Отговор
    Хахааааааааа поне си признаха че могат да направят нищо като хората.Хихххххххх работят за Китай 😂😂😂.Всичко в тази страна е с дефект.
  • 3 Behemoth

    6 1 Отговор
    Системи за залпов огън за 300 км ни ми са вярва да не са 30?
  • 4 Алексей Сергеев

    1 1 Отговор
    300 км ви стигат да изпращате ракетите към Русия
Новини по държави: