24 Май, 2020 12:10 2 677 13

Китай: Твърденията, че COVID-19 произхожда от нас са чиста спекулация

  • китай-
  • ухан-
  • ковид-19-
  • пандемия

Към момента в научните среди има консенсус, че вирусът произлиза от диви животни

Китай: Твърденията, че COVID-19 произхожда от нас са чиста спекулация - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Твърденията, че COVID-19 е бил изпуснат от Уханския институт по вирусология са чиста спекулация и нямат нищо общо с реалността, заяви в интервю за CGTN неговият директор д-р Уан Йен'и, предава Радио Китай.

„Получихме клинична проба от неизвестната пневмония на 30 декември миналата година. След като проверихме патогенна с пробата, открихме, че тя съдържа нов коронавирус, който сега се нарича SARS-CoV-2. Преди това нямахме никакви данни за вируса, не сме го срещали, изследвали или съхранявали", посочи тя.

Коментирайки факта, че SARS-CoV-2 има 96,2% сходството на генома с открит в прилепи коронавирус, д-р Уан Йен'и обясни, че това не дава категоричен отговор на въпроса за произхода на първия. „От гледна точка на хората, които не са специалисти, 96,2% сходство е повод за категорични заключения. Но коронавирусът е един от РНК-вирусите с най-много геноми. Така например, целият геном на SARS-CoV-2 съдържа около 30 000 бази. Разлика от 3,8% означава разлика в над 1100 нуклеотидни позиции. В природата би отнело доста дълго време за един вирус да еволюира естествено и да мутира, за да се превърне в SARS-CoV-2.

Наскоро един от водещите вирусолози в света – Едуард Холмс, който изследва еволюцията на вирусите, заяви, че според него би отнело около 50 години на коронавируса в прилепите (RaTG-13) да еволюира по естествен път в SARS-CoV-2. Така че разлика от 1100 позиции е огромна", посочи тя.

„Много хора разбраха погрешно, че тъй като институтът ни съобщи за геномното сходство между коронавируса в прилепите (RaTG-13) и SARS-CoV-2, ние разполагаме с него в нашата лаборатория. Когато проследявахме гените от проба на RaTG-13, ние не сме го изолирали, нито разполагахме с него в жива форма. Така че няма вероятност RaTG-13 да е изтекъл от нас", каза още д-р Уан Йен'и.

„Към момента в научните среди има консенсус, че вирусът произлиза от диви животни. Но все още не знаем ясно какви вируси, от всичките които носят дивите животни по света и къде, са най-сходни с SARS-CoV-2. Отговорът на този въпрос изисква тясно сътрудничество между учени от целия свят", посочи в заключение китайският вирусолог.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От посолството на фащ:

    9 4 Отговор
    След толкова пиене на дезинфектант и белина не можете да ни обвините.
  • 2 Руски еничарин

    9 7 Отговор
    Хубаво е да се каже, чв въпросните прилепи, живеят на над 2000 км. от Ухан. Как така китайския вирус тръгна от Ухан?

    Коментиран от #8

  • 3 правят се на ударени

    12 11 Отговор
    Жълтурите са виновни и трябва да платят обещетение на засегнатите държави!

    Коментиран от #5

  • 4 Васил

    13 7 Отговор
    Тези жълтурковци лъжат повече от селянина от Банкя дето не ядял суджук
  • 5 ANGKOR WARRIOR

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "правят се на ударени":

    Само черен Арап вика на белите азиатци че били жълти
  • 6 Шамара

    4 3 Отговор
    Да ама не! Знаем, че тия никога за нищо не са виновни! И първия SARS дойде от там само ,че беше по слаб!
  • 7 Гербав трол

    1 0 Отговор
    Rаlph Bаriс, изcлeдoвaтeл пo инфeкциoзни зaбoлявaния в Унивeрcитeтa нa Ceвeрнa Кaрoлинa в Сhаpеl Hill, минaлaтa ceдмицa (9 нoeмври) публикувa прoучвaнe зa уcилиятa нa cвoя eкип дa рaзрaбoти вируc c пoвърхнocтния прoтeин нa кoрoнaвируca SHС014, oткрит в прилeпитe в Китaй и гръбнaкa нa тoзи, кoйтo причинявa тeжък ocтър рecпирaтoрeн cиндрoм (ТOРC). Хибридният вируc мoжe дa зaрaзи клeткитe нa дихaтeлнитe пътищa нa чoвeкa и дa причини зaбoлявaнe при мишки, coчaт рeзултaтитe oт eкипa, публикувaни в Nаturе Mеdiсinе .

    Рeзултaтитe дeмoнcтрирaт cпocoбнocттa нa пoвърхнocтния прoтeин SHС014 дa ce cвързвa и зaрaзявa чoвeшки клeтки, пoтвърждaвaйки oпaceниятa, чe тoзи вируc - или други кoрoнaвируcи, oткрити във видoвe прилeпи - мoжe дa e в cъcтoяниe дa нaпрaви дирeктeн cкoк нa хoрa, бeз първo дa ce рaзвивa в мeждинeн гocтoприeмник, cъoбщи Nаturе. Тe cъщo тaкa пoднoвявaт дeбaтa дaли тaзи инфoрмaция oпрaвдaвa риcкa oт пoдoбнa рaбoтa. "Aкo нoвия вируc избягa, никoй нe мoжe дa прeдвиди трaeктoриятa нa рaзпрocтрaнeниe"
  • 8 Гербав трол

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Руски еничарин":

    По горе съм дал от къде трътна вируса и определено е по-далече от 2000 км от Ухан. Тъкмо същия американски учен се премести от Ceвeрнa Кaрoлинa в Ухан и предполагат че е продължил изследванията си.

    Лабораторията в Ухан не е секретна и там работят много чуждестранни учени включително и американци. Та вируса предполагам е пренесен от щатите в Ухан тъкмо от американци.
  • 9 Наблюдател

    4 1 Отговор
    Д-р Уан Йен'и - поредния китайски маниполатор разчитаийки хората че не са на ясно! Вируса и не само той произхождат действително от дивата природа - не са създаден изкуствено!! "Малката подробност" която я крият упорито включително този д-р и всичките му началници е че в биолабароториите като тези в Ухан защото са 2 използват животински вируси като база и ги БИОИНЖИНЕРНО МАНИПУЛИРАТ с разни цели!! Друг въпрос какви! След което отново заразяват опитни животни в случая прилепи да видят какво се получава и се случва! Точно по този начин същите китайци от въпросната лаборатория заради немарливост /1-а от 2-е/ са изпуснали заразен прилеп, който после е хванат и сложен на пазара в Ухан за продажба!! Такава е последователността но баламосването че видите ли след хиляди години този вирус обитаващ прилепи взел че станала патогенен точно миналата година е чиста проба лъжа!!

    Коментиран от #11

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Публикувaнo във фaкти.бг: "......Китaйcкитe влacти твърдят, чe вируcът e бил прeнeceн oт живoтнo нa чoвeк нa eдин мecтeн пaзaр зa диви живoтни........."
    Тoзи пaзaр cъщecтвувa oт 2 вeкa, cпoрeд иcтoричecкитe дaнни, и тaкъв вируc нe ce e "прeхвърлил". Мнoгo чуднo?
  • 11 Гербав трол

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Всичко е вярно което си написал без "Малката подробност" че това се е случило унивeрcитeтa нa Ceвeрнa Кaрoлинa в Сhаpеl Hill - има и публикации в научни списания а твоето са си твои измислици.

    Потърси SHС014 и ще намериш доста информация по въпроса.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гербав трол

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Факт!":

    Обаче червените управляващи ще ги оставите нали - продажници бяхте и продажници ще си останете долни комуняги прекръстили се на евроатлантици.