24 Май, 2020 18:38 3 841 10

Коронавирус – тактика за предотвратяване на Брекзит?

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • брекзит-
  • ухан

На това вярва всеки пети британец, показва актуално проучване на Оксфордския университет

Коронавирус – тактика за предотвратяване на Брекзит? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Коронавирусът е измислен за всяване на паника сред хората с цел да бъде предотвратен Брекзит? На това вярва всеки пети британец, показва актуално проучване на Оксфордския университет.

Половината британци са склонни да вярват на конспиративни теории. Това сочи проучване на Оксфордския университет, цитирано от “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. Според всеки пети жител на Острова, коронавирусът е създаден, за да предотврати Брекзит.

25 процента вярват на конспиративни теории „до известна степен“, 15 процента показват „постоянни модели на одобрение“, а десет процента - „високи нива на одобрение“.

Коронавирусът цели упражняването на контрол

В изследването са участвали 2 500 пълнолетни британци. 20% от тях вярват донякъде, че коронавирусът е изкуствено създаден, 40% – че разпространението му е “съзнателен опит на влиятелни хора да упражняват контрол”, а според близо 60% правителството ги е подвело относно причините за избухването на пандемията.

22% от британците повече или по-малко смятат, че вирусът е свързан с “глобална конспирация” или че е “чуждо оръжие за унищожение на човечеството”. Почти толкова са убедени, че изолацията е предизвикана от климатични активисти, които искат да контролират обществото. Според всеки пети британец, ООН и СЗО имат някакво участие в създаването на вируса, а според 22% той е “тактически предизвикана паника, която да предотврати Брекзит”.

Конспирациите – периферен феномен

Макар конспирациите, свързани с новия коронавирус, да са световен проблем, темата не е водеща, посочва RTL. В повечето държави няма многохилядни протести срещу мерките за социално дистанциране, каквито от няколко седмици се провеждат в Германия.

В Швейцария голяма част от протестите са свързани с кардиолога Томас Биндер, който беше задържан след като призова за въоръжена борба. Той обвързва разпространението на коронавируса с 5G технологията, предупреждава, че “световни терористи” организират “пуч”, чрез който се стремят да контролират правителствата и да принуждават хората да се ваксинират.

Теориите на конспирацията във Франция се разпространяват основно в интернет. Неправителствени организации в страната алармират, че коментарите, съдържащи език на омразата, са се увеличи с 43%, откакто в страната бяха наложени ограничения на свободното движение заради пандемията.

В Иран през март коронавирусът беше окачествен като “биологична атака” на САЩ и Израел. След като петъчните молитви бяха отменени заради разпространението на заразата, ултраконсервативните духовници нямаше как да продължат да разпространяват конспиративни теории.

Съмнителни тези се чуват и от Белия дом

Американският президент Доналд Тръмп демонстрира недоверие към експертите и често повдига въпроси, които граничат с конспирацията. В началото на месец май Тръмп влезе в противоречие със собствените си спецслужби като заяви, че има данни, че Ковид-19 е създаден в китайска лаборатория.

Тръмп подкрепи и няколко протеста срещу въведените строги мерки. Разследване на ДВ доказа, че демонстрациите са свързани с американското оръжейно лоби.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опорна точка

    4 10 Отговор
    Да се внушава : " Бил Гейтс и Джордж Сорос пуснаха вируса за да ни продават ваксина"!! Ако прибавите и 5 Г ще ги разбиете тролчета изр***мои !!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Доктор Корриллия Карлуковская

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    Нещо опората ти е разногледа днес да ни си минал на руска водка?Антените и технологиите на 5 ДЖИ никакъв ''коронавирус'' не предизвиква тарикатчета отворени, а буквално осакатява енергийното поле на хората, осакатява имунната им система и ги прави като гол охлюв в микровълнова фурна! Вижте статията за арабските страни, където вече има първи случай на починал от коронавирус днес тук в сайта.Нямaт cи 5 джи антени по покривите, които буквално осакатяват енергийното поле на хората и животните, нямaт и 4 джи, нямaт и 3 джи, нямaт и ''кoрoнaвируc''... пoчти...!За младите и незапознати, България е един от основните производители на БЦЖ ваксина за всички времена и преди и сега, а на Русия давахме ваксина, като те ни даваха изтребители срещу БЦЖ. Нооо, нещо не е на ред там защото починалите руснаци вече са към 4000, а у нас 130…?? На ден в България случаите на починали са 1-3 ма души докато в Русия на ден са по 150, което е от 50 до 150 пъти по-висока смъртност в Русия! Дали не сме им пробутали менте БЦЖ ваксина, както те ни пробутаха менте изтребители, за които даваме милиони сега за ремонт, та руснаците мрат като мухи от коронавируса, или са им били нещо друго при раждането на бебетата русначета?? Дайте писмени обяснения за истината там!
  • 3 Gia

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    Много хора избират да вярват на пълни идиотизми, защото тези страшни за тях фантазии са по-малко страшни от реалността. Можеш да си фантазираш, че имаш контрол върху ситуацията, ако заплахата идва от конспирацията на Бил Гейтс да ти сложи чип с ваксината, когато откажеш да получиш ваксината. Не можеш обаче да имаш контрол върху ситуацията, ако приемеш, че заплахата идва от невидим вирус, който се разпространява по въздуха и че всеки човек, който срещнеш, може да е източник на този вирус, макар да изглежда здрав. Много хора просто отказват да приемат тази много по-страшна от чиповете на Бил Гейтс действителност, защото са твърде слабохарактерни и тотално провалени от образователната система, която не ги е научила да мислят критично.

    Същите тези хора сега ще ми нацвъкат минусчета на този коментар, доказвайки всяка моя дума.

    Коментиран от #4

  • 4 HohoBoho

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Gia":

    Тия конспиративни теории са смехотворни...
    -
    Поне в България, има много по-страшни болести отколко този вирус. Виж статистиката - за два месеца са починали 120 души.
    ...като повечето от тях са починали от друго заболяване и по случайност са били носители на вируса
    ...та заплахата и страхът съществуват само в главите на хората :)

    Коментиран от #5

  • 5 Gia

    2 7 Отговор

    До коментар #4 от "HohoBoho":

    Първо, ако починалите са малко, то ЗАСЕГА е защото имаше една полу-работеща карантина и МОЖЕ БИ БСЖ ваксината има някакъв ефект. Какво ще става оттук нататък не е ясно. Тестовете са малко и кой знае за колко починали не знаем. Ти нали не си въобразяваш, примерно, че при 1% смъртност (а това излиза като резултат при повечето проучвания за анти-тела) при тези 13+ починали в Ямбол има и само стотина заболели там?
    Второ, на въпроса за смъртоносните болести - тук говорим за заразна болест, която убива, не говорим за други състояния, предизвикани от други причини. Повечето видове рак не са предизвикани от зараза (а за някои, които са, има ваксина), сърдечните болести не са предизвикани от зараза и т.н.
    Срещо коронавирусът няма нито лекарства, нито ваксина, а се оказва значително по-заразен от грипа! Защо, по дяволите, е толкова трудно да загреете тази част - при този патоген няма начин за лечение, няма и ваксина, заразата се разпространява експоненциално и за кратко време се разболяват огромен брой хора, 1% от които умират! 1% може да не ти се струва много, но 1% от много хора също са много хора! Прави си сам сметката колко са от 7,000,000 население!
    Кажи ми, кои други ЗАРАЗНИ болести в България се разпространяват масово, нямаме за тях лекарства и нямаме ваксина и имат такава смъртност? Да те светна, грипът е със смъртност 0.1% и имаме както ваксина, така и лекарства. Кажи ми кои са тези болести, после прави сравненията!

    Коментиран от #6

  • 6 HohoBoho

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Gia":

    МОЖЕ БИ БСЖ ваксината има някакъв ефект - затова написах "поне в България"
    -причините в случая нямат значение, важни са фактите - 120 починали
    Това е което виждаме ЗАСЕГА - е
    "една полу-работеща карантина" /а сега и без карантина/
    ...и ако направим екстраполация, няма причина за промяна на този модел
    --
    "кои други ЗАРАЗНИ болести в България се разпространяват масово..."
    ...всички заразни болести се разпространяват масово
    ...за повечето вирусни заболявания няма лекарство /хремата се лекува с лекарства за 7 дни, а без - за цяла седмица/ - разчита се на защитните сили на организма.
    ...за "такаваТА смъртност" - покажи ми спрямо кое заболяване имаш предвид, че короната в България е по-смъртоносен за да си направя справка в нета

    Коментиран от #7

  • 7 Gia

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "HohoBoho":

    Разбира се, че има значение, когато става въпрос за сравнение. Сравняват се две неща от един и същи вид, а не две напълно различни неща! Поне на това ли не те научиха в училище? Човек не сравнява банан и ябълка, а два банана и две ябълки, ПРИМЕРНО! Ако ще спориш, или го прави както трябва или въобще не си прави труда!

    Пак те питам - кое друго ИНФЕКЦИОЗНО заболяване със смъртност 1 ПРОЦЕНТ в България се разпространява масово, за което НЯМА ВАКСИНА и НЯМА ЛЕКАРСТВА? Виждам, че последната част за ваксината и лекарствата абсолютно и много удобно си ги пропуснал!
    Що се отнася до смъртността, аз ВЕЧЕ ти направих сравнението с грипа, който е значително по-смъртоносен от една хрема, но по-малко смъртоносен от КОВИД19 и за който има както ваксина, така и лекарства.

    И още, хремата тук няма нищо общо - хремата и настинката са плод на цяла серия различни вируси, не са смъртоносни, а само силно досадни и към тях не изграждаме траен имунитет. За тях няма лекарства и ваксини точно защото са досадни, а не опасни - фармацевтичните компании няма да тръгнат да наливат огромните средства, необходими за разработката на такива, ако няма да имат печалба от това. КОВИД19 причинява вирусна пневмония. Съсирва кръвта дробовете, крайниците, бъбреците, сърцето и мозъка. При много хора, дори тези с леки симптоми, се наблюдава фиброза на белите дробове и намаляване на капацитета им.

    Ти знаеш ли какво е да си млад човек, оставен с хронично състояние след вирусна инфекция? Аз

    Коментиран от #8, #9

  • 8 HohoBoho

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Gia":

    "Щo ce oтнacя дo cмъртнocттa, aз ВEЧE ти нaпрaвих cрaвнeниeтo c грипa, кoйтo e знaчитeлнo пo-cмъртoнoceн oт eднa хрeмa,
    нo пo-мaлкo cмъртoнoceн oт КOВИД19 и зa кoйтo имa кaктo вaкcинa, тaкa и лeкaрcтвa."

    Къде видя, че грипът е по-малко смъртоносен КOВИД19?
    ...за да проверя в нета. дай инфо, моля!

    Коментиран от #10

  • 9 HohoBoho

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Gia":

    Gia каза:
    "КОВИД19 причинява вирусна пневмония.
    Съсирва кръвта дробовете, крайниците, бъбреците, сърцето и мозъка"

    Да мислим позитивно!
    Имам си една мантра -
    "С всеки ден аз съм добре и ставам все по-добре" и ми е от полза

    И СТИГА С ТЕЗИ ВИРУСИ
    :)

    че много си падам по черния хумор, но ще си трая докато не погребем този проблем и тези, които ни го причиниха
  • 10 Gia

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "HohoBoho":

    Google dot com
    Пишеш "грип смъртност" или "flu mortality rate" или същото на какъвто език разбираш. Много информация ще ти излезе. Не мога да дам конкретен линк, защото модераторите ще ми свалят поста и така или иначе пак няма да го видиш.

    Аз не съм против позитивното мислене, дори напротив. Но твърдо вярвам, че трябва да сме реалисти - ако си скрием главите в пясъка, ако не сме наясно какво причинява този вирус и не взимаме колкото се може повече разумни, научно обосновани предпазни мерки, рискуваме не само собствения си живот, но и живота на хората около нас. Единственият начин да излезем от кризата е всички заедно да спазваме тези мерки.

    Аз съм млад човек, преживял друга тежка вирусна инфекция, защото аз и семейството ми веднъж си скрихме главите в пясъка и решихме, че позитивното мислене е достатъчно да ни предпази. И в крайна сметка се оказах със сериозен хроничен проблем, защото "грипчето" далеч не винаги е толкова безобидно. Повярвай ми, да си млад и да осъзнаеш, че някой аспекти на нормалното ежедневие вече са ти недостъпни, защото не се образовал и не си взел мерки навреме, е много, много кофти. Също толкова кофти е да се влачиш с години наред след това по лекари, за да търсят начин да облекчат страданието ти. Вирусните инфекции не са безобидни, техните усложнения могат да доведат то трайни, мъчителни увреждания, които могат да съсипят живота на човек.