Last news in Fakti

24 Май, 2020 18:57 4 697 14

Има ли връзка между цигарите и COVID-19?

  • никотин-
  • тютюн-
  • цигари-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Проучване предполага, че може би наистина никотинът може да спре разпространението на инфекцията

Има ли връзка между цигарите и COVID-19? - 1
Снимка: Shutterstock

Пушенето не помага да се предпази от вируса, това обяснява ВВС в своя статия, посветена на разбиване на митовете.

"Пушенето като протекция срещу коронавируса е твърдение, което продължава да се повтаря и разпространява. Това, което пушачите биха искали да е истина - не е така", пише в изданието. Няма доказателства, че е по-малко вероятно пушачите да бъдат изложени на риск от Covid-19, въпреки редица противоречиви научни твърдения и статии по вестници. Например в свой материал, споделен десетки хиляди пъти, UK Mail Online обяснява, че "има повече доказателства, че пушенето може да намали риска от коронавирус".

В статията се твърди, проучвания от редица страни показват, че пушачите са по-рядко срещани сред пациентите с Covid-19, които завършват в болница, отколкото очакваното. В него се добавя, че експертите се надпреварват да обяснят каква е връзката между цигарите и вируса. Едно проучване от водеща френска болница предполага, че може би никотинът може да спре разпространението на инфекцията Covid-19.

Изследванията продължават да тестват какво влияние може да окажат никотиновите пластири и никотиновите заместващи терапии върху коронавируса. От СЗО обаче са категорични: "Понастоящем няма достатъчно информация, която да потвърди каквато и да е връзка между тютюна или никотина при превенцията или лечението на Covid-19."

Световната здравна организация добавя, че пушачите дори са по-уязвими да развият сериозна клинична картина при коронавируса поради други здравословни проблеми, свързани с тютюнопушенето. Там са поместени и ясни медицински съвети, че хората, които пушат, трябва да се откажат по време на настоящата пандемия, тъй като това може да увеличи шансовете им за тежка форма на белодробни заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пряка връзка

    23 3 Отговор
    Има връзка. Като те спрат от работа, ще откажеш и цигарите.
  • 2 Последния софиянец

    14 7 Отговор
    Коронавируса не закача пушачи. Търси здрави дробове, а не изядени от никотина.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Хубаво би било,

    25 0 Отговор
    Сегашните “ учени”, да се поинтересуват, за лечението на коя белодробна болест, е използван тютюнът. И че са поръсвали разкъсно-контузни рани, нашите деди, със суров тютюн.
  • 4 Доктор Корриллия Карлуковская

    10 10 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    Може да има връзка ако пушиш в центъра на Берлин застанал между две 5 джи антени!Антените и технологиите на 5 ДЖИ никакъв ''коронавирус'' не предизвиква тарикатчета отворени, а буквално осакатява енергийното поле на хората, осакатява имунната им система и ги прави като гол охлюв в микровълнова фурна! Вижте статията за арабските страни, където вече има първи случай на починал от коронавирус днес тук в сайта.Нямaт cи 5 джи антени по покривите, които буквално осакатяват енергийното поле на хората и животните, нямaт и 4 джи, нямaт и 3 джи, нямaт и ''кoрoнaвируc''... пoчти...!За младите и незапознати, България е един от основните производители на БЦЖ ваксина за всички времена и преди и сега, а на Русия давахме ваксина, като те ни даваха изтребители срещу БЦЖ. Нооо, нещо не е на ред там защото починалите руснаци вече са към 4000, а у нас 130…?? На ден в България случаите на починали са 1-3 ма души докато в Русия на ден са по 150, което е от 50 до 150 пъти по-висока смъртност в Русия! Дали не сме им пробутали менте БЦЖ ваксина, както те ни пробутаха менте изтребители, за които даваме милиони сега за ремонт, та руснаците мрат като мухи от коронавируса, или са им били нещо друго при раждането на бебетата русначета?? Дайте писмени обяснения за истината там!

    Коментиран от #6

  • 5 Ха, Ха, ха,

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    Консултирай се, с патологоанатом и ще се изненадаш! Белият дроб, на 80 годишен русенец, непушач, е Черен, а на пушач- розов! Я познай защо! С очите си съм го видял, при аутопсия.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 РЪМПЕЗИ

    7 5 Отговор
    ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ КОГАТО ЧОВЕК Е ЗАВИСИМ ОТ НИКОТИНЪТ И АЛКОХОЛА НИКАКВИ ВИРУСИ НЕ ВИРЕЯТ..В ОРГАНИЗМА КОМАНДВАТ ТЕ...ТЕ РЕШАВАТ КОГА ДА ГО ЛИКВИДИРАТ...
  • 8 Да кажа

    10 0 Отговор
    Работата е там, че налепените по дроба катрани с никотини, не дават на вируса да идентифицира това, за което трябва да се хване, толкова е просто.....колкото повече стаж имаш с фаса, толкова си по недосегаем
  • 9 Алфа Ромео

    5 0 Отговор
    Индианците не са били прости хора, все пак не прекалявайте с пушенето, по умерено.

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Опаа

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Алфа Ромео":

    Хининът също идва от индианците, от кората на хининовото дърво. А индианците сали са пушили точно тютюн??? Съмнявам се.

    Коментиран от #11

  • 11 Алфа Ромео

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Опаа":

    Ами не знам точно, ти кажи ако знаеш, само съм чувал от лекар че цигарите може би предпазват донякъде от пневмония щото убивали някви бактерии ли, забравих кво беше, нещо подобно. Това не значи че са полезни като цяло.
  • 12 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Алфа Ромео":

    Гледам, че разбираш от индианци, а за огнената вода какво се казва?

    Коментиран от #14

  • 13 High

    0 0 Отговор
    Не е до самия никотин колкото до запушването на рецепторите , нервната система и много други органи. Настинка не ме хваща ,)
  • 14 Алфа Ромео

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Очевадно не разбирам, но според мен са били по-мъдри и свестни хора от тези които са избили 90 млн. от тях за да построят "щастието си" върху земя напоена с кръвта на местните жители.