25 Май, 2020 15:44 2 473 3

Цялото западно крайбрежие на Австралия бедства заради страшна буря

  • австралия-
  • буря-
  • крайбрежие-
  • бедствие

Такава буря има "веднъж на десет години"

Цялото западно крайбрежие на Австралия бедства заради страшна буря - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Десетки хиляди домове, търговски обекти и бизнес офиси останаха без ток, има изкоренени дървета и поражения по сгради на огромна територия по западното крайбрежие на Австралия от разразила се там мощна буря, започнала още вчера, предаде AP.

Властите засега не съобщават за жертви и пострадали хора, но казват, че такава буря има "веднъж на десет години". Според синоптиците тя е предизвикана от остатъци от късносезонен циклон, получил названието Манга, който се движи над южната част на Индийския океан и се сблъсква със студен атмосферен фронт, движещ се на североизток, пише Новини.бг.

Тази нестабилна атмосферна система засяга 1200-километрова отсечка от западното австралийско крайбрежие от Карнаваро до Кейп Лийуин, включвайки и Пърт - столицата на щата Западна Австралия и най-голям град в тази част на страната. Скоростта на ветровете в Пърт през изминалата нощ надхвърляше 90 км/ч, а в Кейп Лийуин бе измерена скорост от 132 км/ч, съобщиха метеоролозите. Такива скорости в района за месец май не са измервани от 2005 година.

Ветровете са съпроводени и от проливни дъждове по цялото западно крайбрежие на Австралия. Осемметрови вълни предизвикаха много поражения по бреговата линия. На-тежко е положението в югозападните райони. Очаква се днес следобед местно време бурята да започне да затихва. В разгара ѝ без ток останаха 65 000 домове и бизнес обекти, съобщи регионалният премиер Марк Макгоуън. Провинция Западна Австралия е една от най-големите териториални единици (провинции или щати) в света. Тя е с почти два пъти по-голяма площ от най-обширния американски щат, Аляска.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Предупредете

    4 0 Отговор
    тогава този мъж на снимката, в черно, дето се е зазяпал в телефона си , да не го отнесе някоя вълна!!
  • 2 Мойсей

    2 0 Отговор
    Божии наказания, първо огън после вирус сега вятър и вода какво ли следва напаст от скакълци?

    Коментиран от #3

  • 3 00000014

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мойсей":

    Мюслитата от Индонезия и Малайзия си точат зъбите за територията им.
Новини по държави: