25 Май, 2020 15:15 1 545 2

Унгария частично отвори южната си граница

  • унгария-
  • коронавирус-
  • граница-
  • сърбия-
  • карантина

Няма да има карантина за пресеклите границата

Унгария частично отвори южната си граница - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Унгария отвори южната си граница за граждани на Сърбия и на Унгария от днес сутринта, съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто, предаде "Ройтерс".

Будапеща реши да отвърне с реципрочна мярка на решението на Белград в петък, каза Сиярто и посочи, че няма да има карантина за пресеклите границата. Той добави, че ситуацията с коронавируса е под контрол в двете страни, което позволява смекчаване на ограниченията.

Ходът последва постепенно отваряне на други сухопътни граници на Унгария, през които сега се позволява известно преминаване, макар че ограниченията не са напълно вдигнати. Унгария има 3756 потвърдени случая на COVID-19, от които 491 смъртни.

На пресконференция в Будапеща Сиярто повтори позицията на Унгария, че Сърбия има място в Европейския съюз. Той подчерта, че страната му ще продължи да не допуска на своя територия нелегални имигранти, като нарече този принцип „крайъгълен камък“ за унгарско-сръбското сътрудничество. Унгария бе принудена миналата седмица да затвори т.нар. транзитни зони по границата със Сърбия, след като Европейският съд в Люксембург постанови, че те са незаконни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цдер

    4 3 Отговор
    Нищо лично към автора. За всяка една отворена граница ли ще публикувате статия? Ежедневно се изрежда за САЩ, Италия, Испания, Русия, Франция, Сърбия, Румъния... На следващия ден пак ги изреждате всички, на следващия ден пак, пак, пак...
  • 2 радев

    3 0 Отговор
    Имигрантите само да чуят и са хукнали.Ще им се подпалят подметките.