Last news in Fakti

26 Май, 2020 07:33 3 244 10

Невиждана от 100 години суша удари Румъния

  • суша-
  • румъния-
  • валежи-
  • дъжд-
  • глобално затопляне

Северната ни съседка е официално вторият най-голям износител на пшеница в ЕС

Невиждана от 100 години суша удари Румъния - 1
Снимка: Shutterstock

Невиждана от 100 години суша удари Румъния, което сериозно застрашава реколтата на страната, съобщиха местни медии.

Северната ни съседка е официално вторият най-голям износител на пшеница в ЕС, а земеделието ѝ допринася за 5% от брутния вътрешен продукт (БВП). Но страната очаква реколтата ѝ през тази година да се свие наполовина при средно 9 милиона тона годишно.

Ситуацията принуди правителството в Букурещ да забрани износа за пазари извън ЕС, което донесе натиск върху световния пазар на суровини.

Само седмица по-късно обаче румънските власти сложиха край на ограничението.

Според данни на изданието “Зиарул финанчиар” над 70 процента от износа на румънска пшеница са към страни извън ЕС, а Египет е основният ѝ пазар.

Междувременно извън ЕС най-големите европейски износителки на пшеница Украйна и Русия също трябва да се справят с нетипична за сезона суша.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Анонимен

    16 2 Отговор
    И тия гадове, направиха българите в Северна Добруджа, румънци. Реално българи им обработват земите.

    Коментиран от #4

  • 3 Абе

    8 0 Отговор
    ТГази година може да е по-сушава от предишната :\
  • 4 Иван

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Не само в северна Добруджа, а в цяла Румъния!!!

    Коментиран от #10

  • 5 1234

    4 1 Отговор
    С промяната на климата мащабното земеделие ще стане неефективно. Малки но поливни площи е бъдещето. Освен ако не измислят изкуствен дъжд
  • 6 само минавам

    15 1 Отговор
    Ами и те като нас си развалиха напоителните системи. По времето на бай Тошо на цяла Северна България беше изградена система за поливане на площите , която после разрушиха. Последните тръби ги извади сегашното правителство преди четири години.
  • 7 Справедлив

    5 1 Отговор
    Айде сега... Те и българските зърнари реват от сушата, но засегнати са само есенниците... Царевица и слънчоглед, ще има... Като гълтат милиони субсидии не реват, сега само за една пшеница... Кой знае какво не е станало...
  • 8 Неволята

    2 0 Отговор
    Щом им се е запалила главата, да направят жива верига с менци до Дунава.
  • 9 Владиката

    1 0 Отговор
    Ще ядат мамалига
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Не съм румънофоб, но поговорете в Добруджа със старите хора да чуете какво ще Ви разкажат. В мрежата може да се намерят доста неща, но не е всичко. Например, малко преди присъединяването към България на Южна Добруджа - 1940г., румънското правителство мобилизира местните Българи-мъже в румънската армия, но от тях никой не се връща след края на ВСВ. Официалното съобщение е, че са загинали във войната, а всъщност те веднага са избити. Част от труповете са хвърлени в понорите и затрупани , а други - в река Дунав. Спасяват се само тези, които вместо да отидат на мобилизационния пункт, преминават на Българска територия, подкупвайки корумпираните румънски граничари.
Новини по държави: