26 Май, 2020 09:36 3 300 16

Нови пречки пред европейци да вземат британски паспорт

  • великобритания-
  • виза-
  • брекзит-
  • борис джонсън

174 800 българи са поискали да останат в Англия след Брекзит

Нови пречки пред европейци да вземат британски паспорт - 1
Снимка: Shutterstock

Живеещите във Великобритания европейски граждани, кандидатстващи за британски паспорт, са били изненадани с искане да представят здравна застраховка, покриваща и периоди на безработица. Представител на организацията The 3million, която защитава правата на европейците на Острова, съобщи пред “Индипендънт”, че са получили около 400 оплаквания през последните дни по въпроса.

Експертите ѝ смятат, че това е нова бариера, която се поставя пред желаещите да останат в страната след Брекзит. Тя е била въведена тихомълком чрез нови указания за предоставяне на британско гражданство и заради нея е възможно много хора да бъдат отхвърлени, макар да са покрили всички останали критерии и да са получили статут на уседналост.

Сред пострадалите е Лариса, която разказва пред вестника, че е подала молба за паспорт през януари и три дни по-късно ѝ поискали да представи документ за частна медицинска застраховка от 2013 г.

Такава се изискваше в миналото, но преди 3 г. правителството на Тереза Мей я отмени след сериозни критики, че противоречи на европейското право.

От The 3million казват, че в миналото една трета от молбите за паспорт са били отхвърляни заради липсата на пълна здравна застраховка и кандидатстващите са губили платената такса от 1300 паунда, което вероятно и сега ще се случи. “Хората гледат на британското гражданство като начин да гарантират своите права, тъй като схемата за уседналост може да бъде променяна за разлика от британския паспорт.

Ще бъде съсипващо да ти отхвърлят молбата по такъв начин, след като в продължение на месеци си събирал документи за статут на уседналост и си го получил”, коментира Майке Бон от организацията.

Експертите ѝ смятат, че европейците изпитват трудности и при кандидатстването за статут на уседналост, който им гарантира оставане на Острова след Брекзит. Причината е, че заради епидемията от коронавирус бяха затворени центровете и телефонните линии за помощ и спря приемането на документи по пощата. Остана само възможността за онлайн кандидатстване.

До момента 174 800 българи са заявили, че искат да останат след Брекзит във Великобритания. Кандидатствалите през април обаче са само 3400, което е наполовина по-малко от подадените молби от нашенци през март.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бг.реалност

    14 7 Отговор
    ,,174 800 българи са поискали да останат в Англия..."
    Не бе.
    Диктатора-слънце каза,че толкова плачат да се върнат обратно в рога на изобилието - абсурдистан и да бъдат згазени от поредното мамино синче напукало се с дрогица и взело на тати колата.

    Коментиран от #3

  • 2 ГОРКИТЕ ТЕ....И СЕГА КАК ЩЕ ЖИВЕЯТ БЕЗ

    8 8 Отговор
    БРИТАНСКИ ПАСПОРТ?!....НЯМА ДА МОГАТ ДА СЕ ЗАКЪЛНАТ В ИМЕТО НА НЕЙНО ВЕЛИЧЕСТВО И ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЯМА ДА МОГАТ ДА ЦЕЛУНАТ ТАКА ЖАДУВАТИЯ ЧУЖД ФЛАГ...КОЛКО ЖАЛКО....РАБИЙШЛИ...
  • 3 Бойко Борисов

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бг.реалност":

    Да ги видя, като моят приятел Борис ги отреже как ще се върнат на колене в България. Ще ги впрегна да бачкат в бензиностанциите ми

    Коментиран от #5

  • 4 това изречение обяснява всичко

    2 8 Отговор
    ''Cрeд пocтрaдaлитe e Лaриca, кoятo рaзкaзвa прeд вecтникa, чe e пoдaлa мoлбa зa пacпoрт прeз януaри и три дни пo-къcнo ѝ пoиcкaли дa прeдcтaви дoкумeнт зa чacтнa мeдицинcкa зacтрaхoвкa oт 2013 г.''
    Много просто. Лариса се е направила на тарикат през 2013г и не е дала пари за застраховка(въпреки че е тогава са я изисквали), а сега ОЛЕЛЕ.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Бг.реалност

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бойко Борисов":

    Връщат се всичките с тирове до един.........ама някой друг път.
  • 6 По онова време

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "това изречение обяснява всичко":

    тези застраховки бяха задължителни за студенти и self-sufficient people. Ако Лариса е била от някоя от двете категории и не си е направила навремето застраховка, то проблема си е изцяло нейн.
    И няма нужда да се сърди на никого.
  • 7 Груйо

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "това изречение обяснява всичко":

    Не е такъв номера, някои хора не работят поради ред причини, най често жените домакини, които се грижат за децата в къщи. И когато дойде време за гражданство, англичаните им излизат с номера, за тази застраховка, която никой не ти е казвал че трябва да я имаш в началото. Този закон беше отменен обаче, учудвам се че пак са го пробутали. Иначе ако си си плащал данъците 6 години назад, всичко е ОК.

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Stéphanie 🎲

    3 3 Отговор
    Проблема на Лариса е че живее в друга държава,но си е останала с български манталитет.Тези застраховки са задължителни и не само .При мен например ми искат удостоверение за платени данаци.За децката градина на детето,здравни осигуровки всичко върви комплект.Въпреки че мъжа ми е франсе и аз съм с френски паспорт.Не можеш да живееш в Европа по български 😂

    Коментиран от #11

  • 11 стоян

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Stéphanie 🎲":

    До 10 ком -А защо пишеш по български сайт като родината ти вече е Англия -мъжа ти французин и ти с френски паспорт =пишете си там по тяхните сайтове и си решавайте проблемите там

    Коментиран от #12

  • 12 Stéphanie 🎲

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "стоян":

    На тебе какъв ти е проблема злобен селски тарикат.Който вероятно по далеко от селото си не си излизал.Живея във Франция.Не е по различно със законите и правилата.Такива много като теб излизат в чужбина и после другата държава им е виновна .Ходи да си прибираш овцете от паша.Нали имам роднини в България имоти злобен смърф каво ли вообще ти се обяснявам.СЕЛО

    Коментиран от #13

  • 13 стоян

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Stéphanie 🎲":

    До 12 - Много си умна бе =как позна че съм селянин с овце -явно има нещо овче в теб
  • 14 Знаеш кое е най хубавото във

    2 0 Отговор
    Твоето село ?Табелата дето сочи пътя са СОФИЯ.
  • 15 Не си прав

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Груйо":

    Тази застраховка бе задължителна за селф съфишент и студенти и бе много ясно обяснено в документите за PR че ако я нямаш то при подаване за PR се получава отказ. Британците казаха че няма да я искат за новият settle status, който Лариса е получила.
    Обаче когато стане дума за натурализация и се окаже че някой който е трябвало да направи застраховка, но не го е сторил, то този човек е бил в нарушение на имиграционните правила(breach of the conditions), което съответно води до отказ за натурализация. Всичко си бе мнoго добре обяснено, просто някои хора не са искали да дават пари. Сега вместо да вземат гражданство ще си останат само със уседнал статут.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: