26 Май, 2020 13:31 2 137 0

Приеха ядреното гориво за Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ

  • беларус-
  • аец-
  • ядрено гориво-
  • атомна енергетика-
  • беларуска аец-
  • росатом

Проверена е документацията и външното състояние на контейнерите

Приеха ядреното гориво за Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ - 1

В Беларуската АЕЦ завърши етапът на входящ контрол на ядреното гориво за първоначално зареждане в реактора на Първи енергоблок. Главен проектант и изпълнител на проекта е инженеринговото подразделение на руската корпорация „Росатом“ – групата „АСЕ“.

Входящият контрол е направен от специалисти на предприятието „Беларуска АЕЦ“, в присъствие на експерти на изпълнителя и под контрола на служители на Държавния атомен надзор на Беларус. Проверена е документацията, външното състояние на контейнерите, целостта на техническите средства за индикация на достъпа до топлоотделящите сборки – пломби и болтове за пломбиране, както и инструменталния контрол на горивните касети. Подписан е и документ, потвърждаващ качеството на доставеното гориво.

Специалисти от Беларуската АЕЦ са транспортирали горивото до хранилището, стана ясно от думите на заместник-министъра на енергетиката на страната Михаил Михадюк. Преди началото на зареждането на горивото в реактора на Първи енергоблок, всички топлоотделящи сборки ще се намират в хранилището за свежо ядрено гориво.

Беларуската АЕЦ с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2400 МВт се изгражда в град Островец. За първата АЕЦ в Беларус бе избран руският проект от поколение „3+“, който напълно отговаря на всички стандарти и препоръки за безопасност на Международната агенция за атомна енергия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: