Last news in Fakti

27 Май, 2020 08:35 1 458 2

Млад мъж откраднал данните на хиляди германски политици, сред които и Меркел

  • германия-
  • хакер-
  • ангела меркел

Обвиняемият е събрал данни като телефонни номера, адреси, детайли от кредитни карти, снимки и кореспонденция на политици, журналисти и други видни личности

Млад мъж откраднал данните на хиляди германски политици, сред които и Меркел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Двайсет и две годишен мъж е бил обвинен в извършването на хакерска атака през 2018 г. срещу около хиляда германски политици и публични личности, съобщи днес прокуратурата във Франкфурт, предаде ДПА.

Според обвинението младият мъж е публикувал откраднатите лични данни през декември същата година в "Туитър" под формата на коледен календар. Атаката влезе в топновините заради високопоставените мишени, сред които канцлерът Ангела Меркел, чиито номер на факса и имейл адресът също бяха публикувани, предава БТА.

Прокуратурата твърди, че през периода от август 2015 г. до януари 2019 г. обвиняемият е събрал данни като телефонни номера, адреси, детайли от кредитни карти, снимки и кореспонденция на политици, журналисти и други видни личности. Заподозреният е обвинен, че се е сдобил с паролите на засегнатите страни от незаконен хакерски уебсайт, закрит от властите в САЩ през януари т.г. Към младия мъж има и обвинение в опит за изнудване на шестима членове на германския парламент.

Според съобщението на франкфуртската прокуратура обвиненията са внесени в съд за непълнолетни в град Алсфелд. Предполагаемият извършител е бил задържан временно през януари 2019 г. в провинция Хесен. Тогава той е признал деянието си, което мотивирал със своето недоволство от политици и публични лица.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    3 0 Отговор
    Значи има и млади немски личности, на които образователната система не е успяла да изпере мозъка. А още пък и кадърен хакери в училищна възраст. Ще се научи със времето и как да си крие следите, за да не го хванат.
  • 2 Дон Чико

    0 0 Отговор
    Да беше амер, нямаше проблем, нали и подслушваха телефона на бабата, а той от техните. Лошо.
Новини по държави: