Last news in Fakti

27 Май, 2020 23:00 3 237 10

Как да се стремим към праведността всеки ден

  • праведност-
  • aleteia-
  • бог-
  • божие дело-
  • стремеж-
  • господ

Гледайте настоящия миг, а не се вторачвайте в миналото

Как да се стремим към праведността всеки ден - 1
Снимка: Shutterstock

Господ ни призовава да водим праведен живот тук и сега. Гледането назад към предишни преживявания очевидно е важно, но няма да ни е от полза, ако сме прекалено носталгични и вторачени в предишни грешки. Нека благодарим на Господ, поискаме прошка за нашите грехове и се концентрираме върху настоящето, пише Aleteia.org.

Същото важи и за бъдещето. Винаги съществува риск да сме прекалено вторачени в бъдещето и да се тревожим за утре, забравяйки, че днес и сега подготвяме нашето собствено бъдеще. Затова нека избягваме тези капани и да търсим праведността в най-малките аспекти на нашето ежедневие. „Затова, не се безпокойте за утре, защото утрешният ден ще се безпокои за себе си” (Матей 6:34).

Нека дадем приоритет на нашите задължения

Баща на голямо семейство няма отговорностите, каквито има монах или студент – всеки един от тях трябва да изпълнява задачите, които има в собствения си живот. Господ обаче ни учи на едно – каквито и отговорности да имаме, да вършим нашите ежедневни задачи с любов. Пътят към праведността се крие във вършенето на нашите задачи, дори миенето на чинии и изхвърлянето на боклука. Когато план, независимо колко велик изглежда, ни разсейва от нашите ежедневни отговорности и ни кара да пренебрегваме семейството или професионалните ни задължения, то можем да заключим, че този план не идва от Светия Дух.

Да не забравяме милостивостта

Онези, които се опитват да постигнат Божията воля, но без да са милосърдни, рискуват да станат жертва на гордостта и високомерието. За да получи човек Божията любов, то трябва да се придържа към смирението в ежедневните си задачи. Дори ако праведността се отнася до нашите конкретни деяния, то тя е дар от Бога. Милостивостта се състои в това да можем да прощаваме всекидневно и да умеем да искаме прошка. Тя се състои и в това да не съдим другите хора прекалено строго; да сме смирени в нашите молитви.

Развиване на нашите таланти

Трябва да избягваме фалшивата скромност, защото тя прикрива малодушие и мързел. За някои е по-лесно да се освободят от всякаква отговорност. Праведността е мястото, където ни е поставил Бог – независимо дали като изпълнителен директор на голяма компания, или касиер в супермаркет, стига това да е нашето призвание. Нека търсим Царството Божие, а другото ще ни бъде дадено. Поставете си приоритети, особено по отношение на обучението. Ако целта е да научим нашите деца как да бъдат праведни, то много други грижи ще изглеждат второстепенни. Нека опростим живота си и да изпълним Божията воля, влагайки енергия в земните амбиции, а не притеснявайки се какво ще се случи.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА и ДА

    24 0 Отговор
    Най-после.
    Ако всеки ден четем това, вместо кой кого е убил, изнасили или обрал, ще сме по-добри.
    Хора, обичйте се, простете си и не мразете никого.
    Бъдете твърди и честни.
    Бъдете доблестни и трудолюбиви.
    Обичайте семеството си.
    Всичко е преходно. Духът ни е вечен. Вие избирате дали да бъдете част от него.
  • 2 Ха ха ха ха ха ха

    6 4 Отговор
    И точно до статията за христовия морал стои: ,,Публични домове отварят врати, но при крути мерки за безопасност на здравето"
    Факти,направо ме разбихте🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #4

  • 3 Софро по

    13 0 Отговор
    Абсолютно вярно! Минало, няма връщане. Бъдеще далеч и несигурно. Има тук и сега, затова трябва да се внимава как...
  • 4 мими

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ха ха ха ха ха ха":

    Самата истина. Къртят миФки
  • 5 Иван

    1 4 Отговор
    Днес няма да има эаря,нацистките фанатици се иэплашиха!!!
  • 6 Емил

    1 2 Отговор
    От едната крайност - та в другата! Може да се забрави миналото, само след като му се направи преценка и се извади поука - иначе се повтарят стари грешки! Иначе, хубаво припомняте мъдрост от преди 2000 години, загърбена от цивилизация. Но понятието "праведност" е старозаветно (еврейско), случайно попаднало в Християнството, Христос не говори за "праведници"! В съвремието има нови принципи: "Знаещият е повече от безгрешния!" (Ваклуш Толев)

    Коментиран от #9

  • 7 Иван

    1 2 Отговор
    Каэах ли ви че нацистките фанатици днес няма да направат нищо историческо? Мерэавци!!!
  • 8 Иван

    0 1 Отговор
    Американските фанатици ги вадят живи от капсулата,днес нямаше эаря!!! Жалко!!!
  • 9 Не религиозен

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Приятелю, трябва да внимаваме на кого се доверяваме, защото принципите в Божието Слово НЕ СЕ ПРОМЕНЯТ ! В Новия завет думата ПРАВЕДЕН е употребена шестдесет и шест пъти...
    Ето един от тях:
    " Който за нас направи грешен {Гръцки: Грях} Онзи, Който не е знаел грях, за да станем ние чрез Него праведни {Гръцки: Правда}
    пред Бога." ( 2-ро Коринтяни 5:21).
  • 10 Да бе

    0 2 Отговор
    Е как да бягат от миналото като ги връщаш у миналото с тоя Господ Бъг и той е от миналото а първо него трябва да забравят