27 Май, 2020 15:42 1 879 13

Гърция ще посреща туристи от почти всички европейски страни от 15 юни

  • гърция-
  • туристи-
  • коронавирус-
  • карантина-
  • туризъм

Туризмът представлява около 20% от БВП на Гърция и правителството разглежда сектора като основен двигател за възстановяването икономиката

Гърция ще позволи на туристи от над 20 държави, включително Германия, Кипър и Израел, да посещават страната от средата на юни, без да се налага да бъдат поставяни под карантина, заявиха представители на правителството. Това предаде Reuters.

Туризмът представлява около 20% от БВП на Гърция и правителството разглежда сектора като основен двигател за възстановяването икономиката от коронавирусната криза.

„Ще има 20-25 държави, чиито граждани ще могат да дойдат“, заяви представител на правителството, добавяйки, че списъкът, който ще бъде официално обявен тази седмица, ще включва Кипър, Израел и страни от Централна Европа и на Балканите.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че на германците ще бъде разрешено да посещават Гърция от 15 юни. Той също така заяви, че международните полети до северния град Солун също ще бъдат рестартирани на 15 юни, което е по-рано от първоначално планираната дата - 1 юли.

В момента Гърция позволява на граждани от всички страни от ЕС, с изключение на Италия, Испания и Холандия, да летят до Атина, но след това те биват поставени под 14-дневна карантина. Понастоящем посетители от Великобритания и други страни извън ЕС също не могат да влизат в южната ни съседка.

Припомняме, че Гърция се справи с коронавирусната криза сравнително добре, тъй като е регистрирала 2892 потвърдени и 173 смъртни случаи от Covid-19.

Друг правителствен източник е заявил пред Reuters, че здравните експерти в южната ни съседка обсъждат дали пътуващите ще трябва да бъдат тествани за коронавирус преди да посетят страната.

Властите в Гърция обявиха, че планират да възстановят международните полети до гръцките острови на 1 юли, но ще откажат влизането на граждани от страни с висока степен на заразени до 15 юли.

Около 33 милиона туристи са посетили Гърция през миналата година, генерирайки приходи от 19 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така, значи

    9 1 Отговор
    В миналото много заможни турци прекарвали ваканциите си в Гърция. Тази година обаче Турция е изключена по две причини. Първо, това не е европейска страна и второ, там всички са болни от вируса.
  • 2 mediator37

    4 14 Отговор
    Елате хиляди български балъци, да плащате тол-такси на всеки 20 километра диоди, да се гушите в малките мизерни стаички с общ балкон със съседните, да ви отнесат калните потоци на Халкидики колите, да танцувате пайдушко хоро по морските таралежи в морето и солената вода да ви изгаря очите, да ви е двойно по-скъпо всичко, обаче да пуснете във фейса- бях в Гърция и снимки как си завирате калмари в ушите и по три ципури в устата.

    Коментиран от #3, #4, #5, #8, #12

  • 3 Бг Туриста

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Добре де, а ти какво предлагаш- да се къпем в гов..ата на варналии, да ни правят легионери от необеззаразени климатици, да ни хапят кърлежи по необезпаразитените плажове, да ни хранят с боб с ориз и ориз с боб на ол-нахлузив, да мезим пет годишна замразена цаца с прокиснала бира от 5лв/чашата. Да набиваме в ресторантите пържоли от чумави прасета, салмонелозни врабчета, пардон-пилета, за гарнитура-ситно нарязано македонско зеле и пластмасови домати от Турция ли. Не , благодаря. И не е задължително да сме на Халкидики....за Саранде чувал ли си, за Корчула или Дубровник,а? Май не си....Айде , бай. И като влезеш в морето на Галата, Златните, Слънчака, не си отваряй много устата. Рискуваш да се налапаш с фекална маса, или си имаш басейн на крайморската вила. Пък ние, балъците ще си дадем парите на тия, дето го разбират туризма.Капиш или но капиш...май че си ''но капиш''.

    Коментиран от #6

  • 4 Барба Гканьо

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Това го разбрахме. Я дай сега ти какво предлагаш на родното гов..морие като алтернатива. Ама говори с факти и цифри, а не като че ли са вкарали скъсаната фекална тръба в устата ти. Давай сега, чакаме предложения, Хотелиерче...
  • 5 Барба Гканьо

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Чичоооо..защо мълчиш бе, чичоооо...ааалооооууу, чуеш ли бе, чичоооо...
  • 6 Доста си зле

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бг Туриста":

    Виж сега, това че си смешен и не те вземат насериозно и ходиш по евтини места не значи, че нямаме хубави ресторанти и хотели в България. Ето например на Астор гардън има ресторант на Токев и спа център на световно ниво с минерална вода. Дубровник и другите помии дето си изброил като Саранда до Корфу са 2ра категория както и Слънчака. Личи си, че си беден за Корсика и Сардиния и се залъгваш със северна Гърция.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Бг Туриста

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Доста си зле":

    Уау..Корсика..Сардиния...брей..бреий. Дали пък само за Саранде или Дубровник става дума...това че не можеш да разбереш за какво става на въпрос е твой проблем. А дали масовия турист може да си позволи изброените от теб места, които съвсем не са топ дестинации в световния туризъм, а. Я си седи на д--то и не се прави на квото не си. Така че много съм си добре и не желая да храня пладнешки разбойници и пишман тарикати като тебе...айде у лево, па ако щеш и у десно. А при добро желание-отпаряй за Корсика и Сардиния.
  • 8 Бг Туриста

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Май се оказа типичен гобномет, дето много лае и нищо не казва. Те затова ме кефи Ангелкова, дано да ви приключи в кратки срокове всичките пишман хотелиери по гов,,оморието.

    Коментиран от #10

  • 9 само питам

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Доста си зле":

    А минералната вода от Варненския залив ли я точат за тоя SPA кентър? (един приятел пита, че иска да си лекува екземата )
  • 10 mediator37

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бг Туриста":

    Имах работа и не следя преписката. Едва днес отговарям следното:

    Хотел нямам, напротив. До преди три години в началото на май правя Източни Родопи и Гърция на палатки, всяка вечер на различно място. Откакто забраниха палатките в Гърция под страх от затвор, съм ходил 2018 на Корфу за 6 дни на Ахарави на хотел с изхранване, а 2020 г. в Атина апартамент под наем на булевард Патисион девет дни и съм плажувал на атинските плажове с две смени на градски транспорт, защото трама от Синтагма беше в ремонт. На друга статия пак ще се заговорим и ще питаш и за БГ и за Гърция.

    Коментиран от #11

  • 11 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "mediator37":

    В Атина 2019г., пардон, не 2020г.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бай Хой...

    0 1 Отговор
    Заповядайте балъци на Бг Лайноморието да се на храните с фекалий безплатно, да си хванете някоя алергия ако все още нямате, да платите на хотелиери в голяма стая без обща тераса едни 200€ за нощувка и после се покрийте и не казвайте че сте били на басейн пълен с Лай.а...хахахахахахахаххахахахай