Last news in Fakti

3 Юни, 2020 21:45 1 530 1

Словения ще реши до 2027 год. за строителството на втори енергоблок

  • кръшко-
  • аец-
  • атомна енергетика-
  • словения

Атомната енергия ни осигурява безопасна и надеждна енергия, каза министърът

Словения ще реши до 2027 год. за строителството на втори енергоблок - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Словения ще реши най-късно до 2027 година дали да изгради Втори енергоблок на съществуващата АЕЦ „Кръшко“, заяви министърът на инфраструктурата Йерней Въртовец по време на посещение в централата. Той призова и за незабавно стартиране на строителството на хранилище за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци.

„Атомната енергия ни осигурява безопасна и надеждна енергия с ниско въздействие върху околната среда“, каза Въртовец при посещение в държавната електроенергийна компания GEN Energija и оператора Nuklearna Elektrarna Krško (NEK). Той изтъкна „отличната и безопасна“ експлоатация на АЕЦ в Словения и добави, че преди да бъде взето решение за нов енергоблок ще се направят различни анализи, в това число и икономически.

АЕЦ „Кръшко“, която има 696-мегаватов реактор с вода под налягане, е единствената атомна електроцентрала в Словения и през 2018 г. е генерирала около 36% от електроенергията на страната. Съсобственик на съоръжението, което е в търговска експлоатация от 1981 г., е съседна Хърватия. През 2015 година АЕЦ „Кръшко“ получи одобрение за 20-годишно удължаване на живота на енергоблока.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    6 0 Отговор
    Решавайте по-бързо,че да ви продадем нови реактори,преди да са ръждясали.Щото на нас не ни разрешават да имаме АЕЦ.
Новини по държави: