Last news in Fakti

28 Май, 2020 09:16 1 962 5

Норвегия можеше да се справи с коронавируса и без въвеждането на карантина

  • норвегия-
  • коронавирус-
  • карантина-
  • блокада-
  • мерки

Директорът на Норвежкия институт за обществено здраве призовава страната да избягва подобни крайни мерки при втора вълна от инфекции

Директорът на Норвежкия институт за обществено здраве смята, че Норвегия е могла да се справи с коронавирусната пандемия без да въвежда карантина и призовава страната да избягва подобни крайни мерки, в случай че бъде ударена от втора вълна от инфекции. Това предаде местната медия The Local.

Камил Столтенберг, генералният директор на агенцията, заяви пред държавния телевизионен оператор NRK, че актуалният анализ на института предполага, че по-малко ограничителни мерки са щели да бъдат достатъчни.

"Нашата оценка сега е, че евентуално бихме могли да постигнем същите ефекти и да избегнем някои от злополучните въздействия на Covid-19 без въвеждането на блокади, а чрез мерки за контрол на инфекцията", каза тя.

Институтът съобщи в началото на този месец, че степента на възпроизвеждане на болестта е била 1,1, дори преди карантината да бъде обявена на 12 март.

Това предполага, че не са били необходими тежки мерки като затваряне на училищата, за да бъде свален този показател под прага от 1.

"Научната подкрепа не беше достатъчно добра", коментира Столтенберг по повод решението да се затворят училищата и детските градини. Ръководената от нея агенция не подкрепи този ход още, когато той бе въведен в сила през март.

Тя препоръча, че при втора вълна от инфекции след лятото страната трябва да избягва такива тежки мерки, освен ако броят на заразените не е много по-висок от този през март и април.

"От всички страни има силно желание да се намерят инструменти, които са по-малко крайни и по-гъвкави. Необходим е ангажимент от цялото население за спазване на съветите за превенция от Covid-19“, обясни Столтенберг.

В сряда агенцията предупреди в нов доклад, че все още съществува риск от втора вълна от инфекции през есента.

"Ако успеем да премахнем най-рестриктивните мерки без разпространението на заразата да нараства през лятото, промените в поведението и промените във времето през есента все още могат да доведат до изместване на баланса, така че броят на новозаразените отново да се увеличи", се казва в съобщението.

Камил Стотенберг е сестра на Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО и бивш премиер на Норвегия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 швейк

    8 2 Отговор
    абе много лесно така при свършен факт - ама можеше и така ... аман от нищожества, неспособни да вземат решение
  • 2 И ние също.

    8 2 Отговор
    Но как Бащицата ще получи безвъзмездна помощ от ЕС от която да задели за себе си, ако не надува цифрите и плаши населението? Ето защо гаврата с Българския народ продължава! Австрийския премиер е предложил на България да не се дават пари, защото се крадат в огромната си част от премиера и приближените му!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Еми

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "И ние също.":

    Тогава да излизаме от пародията наречена ЕС? Щом за нас няма тогава ква е файда? Австрийския да копа на къра у Австрио, наместо бг работника, нали тъй?
  • 4 Бойко Борисов

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "И ние също.":

    Спокойно приятел зимата идва, е тогава ще видите едни вълни от коронавируси но тоя път вече знам какво да правя ще крия точната информация за броя на умрелите и заразените, дано тоя път се заразят и умрът повече теблагодарници в България.
  • 5 Рошко

    3 1 Отговор
    Танзания и Швеция се оказаха най умни