28 Май, 2020 11:19 1 619 2

Северна Македония отваря кафенетата

  • северна македония-
  • коронавирус-
  • кафенета-
  • ресторанти-
  • мерки-
  • клиенти

Ще работят само откритите части на заведенията

Северна Македония отваря кафенетата - 1
Снимка: Shutterstock

След като бяха затворени на 13 март заради ситуацията с коронавируса, кафенетата и ресторантите в Северна Македония отварят отново днес, 28 май. Ще бъдат отворени за клиенти само онези заведения, които имат тераси, а на всяка маса ще могат да сядат по максимум четирима души, пише македонското издание „Слободен печат“.

Протоколът за отваряне и експлоатация на заведения за хранене предвижда работното време да е ограничено от 8 до 22 часа. По-конкретно ще работят само откритите части на заведенията за хранене за сервиране на храна, които са отворени от три страни с покривна конструкция. Всички служители, които обслужват, трябва да носят защитни маски и да поддържат често хигиената на ръцете, предаде агенция "Фокус".

Броят на гостите е ограничен, т.е. ще се обслужват само гости, които могат да седнат или хора, които ще вземат поръчки на гишето, т.е. не е позволено обслужването на гостите в бара и вътрешни маси. В протокола е записано, че е задължително да се управлява влизането на гостите, за които е необходимо да се определи отговорно лице.

Според протокола на събрани маси се допускат най-много 12 души, заедно със задължителното разстояние между всеки гост от 1,5 метра. Всяка маса трябва да има средство за дезинфекция на ръцете, както и подобрен вътрешен контрол на персонала за поддържане на лична хигиена - често миене на ръцете, докато получавате и сервирате храна от отговорно лице.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дека одиш

    1 0 Отговор
    бре Танасе? – Епа за наденица бех! Албанска.
  • 2 А какво

    0 0 Отговор
    Е положението в Ю Македония? Аз като съм от Северозападна България да питам ли как са нещата в източната част на страната? Смешно име на смешна и измислена държава, също като Израел, Косово и Севрнокипърска турска република.