28 Май, 2020 14:46 1 927 5

Всяка страна-членка с национален план по програмата "Следващо поколение ЕС"

  • ес-
  • климат-
  • климатични промени-
  • глобално затопляне

България получава 2,693 млрд. евро от Фонда за справедлив преход към климатична неутралност

Всяка страна-членка с национален план по програмата "Следващо поколение ЕС" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Страните-членки на Европейския съюз, които искат да се възползват от фонда "Следващо поколение ЕС", ще трябва да изготвят национален план за възстановяване и устойчивост. Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис.

Вчера Еврокомисията обяви план за икономическо възстановяване от пандемията и проектобюджет за следващите 7 години.

Бюджетът възлиза на 1 трилион и 100 милиарда евро, а фондът за възстановяване - 750 милиарда, които ще бъдат набрани от финансовите пазари и изплащани след 2028 година.

Днес станаха ясни подробностите за изискванията към отделните страни- членки.

Домбровскис уточни, че те могат да правят това всяка година през април, заедно с програмите за национални реформи или пък през октомври предишната година заедно с проектоплановете за бюджета. След това тези планове ще бъдат оценявани от Европейската комисия и тук идва ключовата връзка с Европейския семестър, добави той:

„Когато представя националния си план, всяка страна-членка ще трябва да обясни какъв е неговият принос за постигане на приоритетите, заложени в Европейския семестър.

Това ще даде гаранции, че разходите имат правилни цели и са използвани добре. Това означава също, че приоритетите на ЕС трябва да са претворени в резултати във всяка страна-членка“.

Домбровскис добави, че всяка държава трябва да поеме политически ангажимент за осъществяването на реформите, както винаги е било при Европейския семестър.

Заместник-председателят на Еврокомисията припомни, че той обхваща икономическите и социални предизвикателства, което ще бъде заложено и в новия инструмент. Те ще трябва да намират решение според спецификата им във всяка страна-членка.

Същевременно в Брюксел беше оповестено, че България ще получи 2, 693 млрд. евро от Фонда за справедлив преход.

България ще получи 2,693 милиарда евро по цени от 2018 година от Фонда за справедлив преход. Това стана ясно при представянето на предложението на Европейската комисия на механизъм за публичен заем в подкрепа на зелените инвестиции заедно с Европейската инвестиционна банка.

Предложението бе оповестено от изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Фондът ще бъде укрепен с до 40 милиарда евро по механизма "Ново поколение ЕС". Целта е да се помогне на страните-членки да ускорят прехода си към климатична неутралност.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тихомир

    4 0 Отговор
    Сега ще изядем едни пари, които ще ги върне следващото поколение. От там и името на програмата.
  • 2 Б.Б.

    1 0 Отговор
    Оппаа. И тия да прилапам и им оставям държавата. Коалиции, опозиции, да се оправя кой, как може.
  • 3 Робот

    1 0 Отговор
    България нищо няма да получи! Ще получат негодниците от Шайката и ще си го занесат вкъщи, както винаги са правели!
  • 4 Аха

    0 0 Отговор
    Значи ще има за още апартаменти.
  • 5 Здрасти

    0 0 Отговор
    Зелените фашисти в действие