Last news in Fakti

28 Май, 2020 15:29 2 744 0

Коронавирус: Италиански регион отправи невъзможно искане

  • италия-
  • сардиния-
  • конституция-
  • здравен паспорт-
  • франческо боча-
  • региони-
  • пътуване-
  • искане

Искането противоречи на италианската конституция

Коронавирус: Италиански регион отправи невъзможно искане - 1
Снимка: Shutterstock

Италианският регион Сардиния отправи искане да бъдат въведени „здравни паспорти” за гражданите на другите административни региони на страната, предаде агенция ANSA. Това искане обаче противоречи на конституцията.

Министърът по регионалните въпроси Франческо Боча подчерта, че нито един регион в Италия не може да предприеме самостоятелно мерки, които противоречат на свободното движение на хората. По думите му искането на властите в Сардиния е противоконституционно.

Италианският остров иска „здравни паспорти” за италианците от северните региони, които са най-засегнати от коронавирусната пандемия. Очаква се забраната за пътувания между регионите вътре в Италия да бъде вдигната на 3 юни.

Властите постепенно започнаха да отпускат карантинните мерки, заради които Италия в продължение на седмици беше тотално блокирана. Най-засегнатият регион е Ломбардия – там са регистрирани близо половината от смъртните случаи от COVID-19. Италия се готви постепенно и за прием на чуждестранни туристи, за да спаси летния си сезон. Италия е една от най-предпочитаните туристически дестинации в цял свят и разчита до голяма степен на приходите от туризъм. В страната към момента има над 230 хиляди заразени с коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА