28 Май, 2020 18:01 4 176 25

Коронавирус: 20% от германците се чувстват измамени

  • германия-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • фалшиви новини

Всеки пети избирател в Германия смята, че "политиката и медиите умишлено преувеличават опасността от коронавируса, за да заблудят обществеността"

Коронавирус: 20% от германците се чувстват измамени - 1
Снимка: Shutterstock

Двайсет процента от германските избиратели смятат, че политиците и медиите умишлено са заблудили обществеността за опасността от коронавирус. Най-високо е доверието в обществените медии.

Всеки пети избирател в Германия смята, че "политиката и медиите умишлено преувеличават опасността от коронавируса, за да заблудят обществеността". Това показва представително проучване, проведено от Института "Инфратест димап" по поръчка на NDR.

Сред хората, които споделят тезата за умишлена заблуда, има най-много привърженици на дяснопопулистката партия „Алтернатива за Германия“ (54%), както и хора, които са много активни в социалните медии (31%).

Най-високо е доверието към обществено-правните медии

68 на сто от всички анкетирани се доверяват на информациите на обществените медии.

На второ място по доверие са печатните издания (42%), следвани от частните радиостанции (23%) и социалните платформи (7% доверие).

Най-малко на обществените медии се доверяват привържениците на „Алтернатива за Германия“ (АзГ) – 27 процента, а най-много са избирателите на Лявата партия и на Зелените - по около 82 процента. В западните провинции доверието към обществените медии е по-високо, отколкото в източните - 70 срещу 60%, гласи друг резултат от проучването.

Повече от половината германски избиратели през последните няколко седмици са се информирали за коронавируса от социалните медии, като Ютюб, Фейсбук или блогове, но също така и от платформи като Телеграм или Уотсап. А всеки десети от тях е споделял прочетени там новини или коментари.
Израз на недоверие към властта

По този повод психоложката Пиа Ламберти казва за ARD: „Вярата в конспиративните теории е генерализиран израз на недоверие към онези, които хората възприемат като носители на властта. Тя има връзка и с враждебността към определени социалните групи“.

Според Ламберти, изследването показва, че дори и един- единствен контакт с някаква конспиративна теория е способен да направи хората „по-недоверчиви, да ги накара да се чувстват отдалечени от обществото и дори да намали готовността им да се ваксинират, например“.

Множеството публикации и репортажи от демонстрациите против карантината са благоприятствали разпространението на заговорнически разкази и в някаква степен дори са ги легитимирали, посочва още германската психоложка.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гастерарбайтер.🔨🔨🔨

    23 11 Отговор
    Тъпи и наивни както винаги такива са си немците още по рождение.

    Коментиран от #7, #17

  • 2 политика и мисирката

    35 0 Отговор
    хващаме ги в лъжи и кражби през ден, после недоверчиви сме били ,)
  • 3 Пунтамарата на века

    51 3 Отговор
    Значи и там дебилите са 80%

    Коментиран от #16

  • 4 SARS

    60 3 Отговор
    99% от българите се чувстват измамени :)

    Коментиран от #25

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гей Билтс

    21 4 Отговор
    Няма значение 80% ще ваксинирам, останалите вързани по двама на кея с по едни куршум, както едно време.

    Коментиран от #22

  • 7 нашия

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гастерарбайтер.🔨🔨🔨":

    затъпили са ги но им отне доста време в България този процес върви по бързичко .благодарение на колониалното управление-те за това и го търпя все още
  • 8 Ахат

    23 1 Отговор
    А в България 20% от населението мамят останалите

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Грую

    8 5 Отговор
    Просто трябва да се чувстват късметлии.Италиянците как се чувстват?
  • 11 Оптимистично

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ахат":

    По-скоро между 5% и 10% - останалите са жертви
  • 12 Самолет # 5

    14 2 Отговор
    До този момент нямам и 1 познат с хрема откакто почна драмата. Питаме се болен ли си, да се съберем с приятелите никой. А колко страшно го говореше телевизора...така, че те ни лъжат за вируса, ние, че им спазваме мерките.

    Коментиран от #14

  • 13 Де да

    2 0 Отговор
    Бяха 20 а не 80 %.
  • 14 Военно контраразузнаване

    7 12 Отговор

    До коментар #12 от "Самолет # 5":

    Защото имате редкото щастие да сте родени в България! Мнoгo мaлкo cтрaни нa плaнeтaтa ca удaрeни c гeннo-биoлoгичнo oръжиe дирeктнo. В ocтaнaлитe мoжe дa ce кaжe, чe нямa тaкoвa нeщo кaтo кoрoнaвируc, нo имa пocтфaктум зaрaзeни и в пocлeдcтвиe пoчинaли.Това е само началото на апокалипсисът в Русия, който ще продължи точно до девети май сутринта на 2021!Тoвa, чe в Бългaрия нямa коронавирус нe oзнaчaвa, чe нa други мecтa cъщo нямa!В Русия числата са с по няколко изтрити нули, а в Сащ с eдна изтрита нула!Нeo-нaциcткa лaбoрaтoрия финaнcирaнa oт CC в Aржeнтинa e cъздaтeлят нa caмoрeпликирaщият ce вируc убиeц. Цeлтa e дa бъдaт унищoжeни икoнoмикитe и cвaлeни прaвитeлcтвaтa нa cъюзницитe oт втoрaтa cвeтoвнa вoйнa Руcия и CAЩ и жeртвитe в тeзи двe cтрaни дa бъдaт oкoлo 33 милиoнa души. Виe cъмнявaтe ли ce, чe тoвa щe бъдe пocтигнaтo дo 9-ти мaй cутринтa нa 2021 гoдинa??

    Коментиран от #15, #19

  • 15 Самолет # 5

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Военно контраразузнаване":

    Е само това не бях чувал до сега, че Хитлер има пръст с вируса. Колкото хора, толкова истини. Ти видя ли всичко? Щото ако знанията са ти от телевизия Алфа или подобна може да се окаже, че сме го хванали вируса от динозаврите. Боже колко мъка има по този свят боже.
  • 16 Куку руку ку

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пунтамарата на века":

    Не, останалите 80% са сигурни, че са измамени.
  • 17 B i. Bb

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гастерарбайтер.🔨🔨🔨":

    За това живеят по добре от бай ганьовци като теб
  • 18 един Българин

    4 0 Отговор
    Те ония са по-тъпи от нас.
  • 19 Пако

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Военно контраразузнаване":

    По-скоро,теб те е напънало “рядкото щастие”.
    В нашата община от 25хил.човека,няма нито един
    “заразен”,да не говорим починал.Хайде обясни
    ни сега,според военното контраразузнаване,
    възможно ли е при една”пандемия”,това да се
    случи?Като,само от грип В през миналата година
    в общината е имало повече от 150заразени, и
    един починал....
  • 20 Генерал

    4 1 Отговор
    20 % ковидиоти има и у нас. Те са универсални идиоти, защото са склонни да вярват във всякакви небивалици от дядо Коледа, през химическото кастриране чрез пътнически самолети , та до плоската земя. Какво да правиш ? Това е уврездения ген на руските солдати гонили прабабите ни да ги "освобождават" по поляните. Нали същите освобождаваха и немкините през войната. Алкохолен ген.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Максим

    0 1 Отговор
    Започвам да се досещам какво проповядват обществените медии в Германия, след като Зелените им имат пълно доверие: Тотално отказване от ядрена енергия, въглища газ. Прием на нови мюсюлмански емигранти с отворени обятия. И напълно понятно защо десните партии не се доверяват на обществените медии.
  • 24 big

    1 0 Отговор
    Докато не стане: всеки смята, че този вирус е измама, света няма да се оправи! Колко лекари, колко политици не спряха да говорят за него, без да помислят, а действаха като зомбирани марионетки! При къде по-големи проблеми и повече починали и болни, сякаш бяха глътнали тапи и носеха превръзки на очите!
  • 25 big

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "SARS":

    Да, така е, но си налягат парцалите!