29 Май, 2020 12:22 2 211 4

Черна гора отваря границите си, но не и за Сърбия

  • черна гора-
  • сърбия-
  • граници-
  • ивица дачич-
  • коронавирус-
  • напрежение

Според Белград това е политическо решение

Черна гора отваря границите си, но не и за Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Черна гора отваря границата си и за Косово, съобщава белградският вестник "Новости". Правителството в Подгорица публикува разширен списък на страните, за чиито граждани отваря границите си, и сред тях са Косово и Босна и Херцеговина.

По предложение на Института за обществено здравеопазване на Черна гора Националният координационен щаб реши от 1 юни да се разреши влизането в страната без карантина и самоизолация на гражданите на страни, в които процентът на активните случаи на коронавирус е под 25 на 100 000 жители.

Сред тези страни са още Албания, Хърватия, Словения, Унгария, Северна Македония и Гърция. Сърбия не отговаря на критериите за отваряне на границата за нейни граждани и забраната остава в сила, съобщи вицепремиерът и председател на Националния координационен щаб Милутин Симович. Премиерът Ана Бърнабич каза по този повод, че е "съвършено ясно" посланието на Подгорица, че гражданите на Сърбия са нежелани в Черна гора.

Тя направи оценката, че това решение е "класически случай, когато политикантството замъглява икономическия интерес и това, което е добро за вашата икономика и граждани". Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че Белград смята за нелогично решението на черногорските власти да не отворят границата за сръбски граждани. „Ако това не е опасно за граждани на Унгария, България и Гърция, защо отмяната на мерките спрямо Сърбия да е опасна за гражданите на Черна гора“, заяви дипломатът. По-рано Дачич каза, че Сърбия и Черна гора са на прага на братоубийствена война, а коментарът му бе направен след ареста на епископ от Сръбската православна църква.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Груйо

    5 5 Отговор
    Ами да си видят сърбите ситуацията в страната и тогава да се сърдят. Голям брой заразени и смъртни случаи от коронавирус. За сравнение с България, смъртността при сърбите е над два пъти по висока, при сходни население и територия.
  • 2 гост

    5 3 Отговор
    Така както сърбите направиха северно-македонски народ, запада си направи ченогорски. Естествено че сърбите не са по-заразни от гърците и албанците. Просто "черногоската нация" брани суверенитета си от сърбите.
  • 3 Ахмак

    2 3 Отговор
    Поредната измислена държава-джудже, която иска да стане великан.
    За съжаление, зелените краварски "инструменти за демокрация" поквариха и иначе добрите отношения между два братски народа.
    Един език, една нация,една религия. Но, някои са по лакоми от други.
    Примери за тази краварска акция- колкото щеш.
  • 4 миш

    2 1 Отговор
    Голема работа,сърбите не могат да заспат довечера.