29 Май, 2020 18:46 1 610 2

Бизнесът в Европа се нуждае от 720 млрд. евро тази година за подобряване на ликвидността

  • ес-
  • икономика-
  • пандемия-
  • карантина-
  • ковид-19-
  • маргрете вестагер

Очаква се планът да помогне за преодоляването на социално-икономическите последствия от пандемията

Бизнесът в Европа се нуждае от 720 млрд. евро тази година за подобряване на ликвидността - 1
Снимка: Shutterstock

"Според най-добрите ни изчисления, бизнесът в Европа ще се нуждае от 720 млрд. евро през тази година, за да покрие изгубената от пандемията ликвидност". Това съобщи изпълнителният заместник председател на ЕК, отговарящ за конкуренцията Маргрете Вестагер.

В тази връзка тя предложи създаването на инструмент в подкрепа на платежоспособността. Очаква се той да помогне за преодоляването на социално-икономическите последствия от пандемията:

"Този инструмент ще се фокусира там, където бизнесът има най-голяма нужда от подкрепа в резултат на пандемията. Затова се фокусираме върху най-пострадалите страни-членки и сектори и държавите, които имат най-малки възможности да осигурят подкрепа на капитала. Предлагаме да се мобилизират 300 млрд. евро за капиталови инвестиции в надежден бизнес чрез Европейския фонд за стратегически инвестиции. Част от гаранциите ще бъдат налични още през тази година. Това е временен инструмент, защото целта е да бъде в помощ на тази криза".

По-късно еврокомисарите по икономиката Поало Джентилони и вътрешния пазар Тиери Брьотон предложиха създаването на нов стратегически инструмент със същата цел.

Джентилони заяви: "Само под шапката на "InvestEU", първоначалното ни предложение предвиждаше 4 тематични прозореца, които вече получиха одобрението на законодателните органи - устойчива инфраструктура, проучвания, иновации и дигитализация, малки и средни предприятия, социална инфраструктура и умения. Сега предлагаме почти удвояване на гаранциите на "InvestEU" - от първоначалните 38 млрд. на 75 млрд. евро с пети прозорец".

Този прозорец ще се фокусира върху нуждите в бъдеще на европейската икономика и ще защитава стратегическата автономия на ЕС в ключови сектори.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    0 0 Отговор
    много добре-раздайте ги ха хората пук те ще ги дадат на бизнеса -така или иначе
  • 2 нашия

    0 0 Отговор
    по 2250 евро на череп горе долу-не кой знае колко но пак е нещо а нали е и от сърце -няма да се сърдим