Last news in Fakti

1 Юни, 2020 09:13 4 974 9

ЕС отново размаха пръст и предупреди Борис Джонсън за риск от Брекзит без сделка

  • ес-
  • великобритания-
  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • мишел барние

Великобритания се опитва да подбере най-добрите аспекти на досегашното ѝ членството в ЕС, без обаче да приеме съответните задължения

ЕС отново размаха пръст и предупреди Борис Джонсън за риск от Брекзит без сделка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Главният преговарящ за Брекзит на Европейския съюз Мишел Барние предупреди в неделя британския премиер Борис Джонсън за необходимостта той да изпълнява обещанията, които е дал при осигуряването на споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС.

В противен случай неговата страна може да понесе двоен икономически удар - от Брекзит без сделка и от пандемията Covid-19.

"Обединеното кралство направи крачка назад, две крачки назад, дори три крачки назад от първоначалните ангажименти", заяви Барние в интервю за британския вестник Sunday Times. Той добави, че британските преговарящи трябва да бъдат "напълно в съответствие с това, което премиерът подписа с нас, тъй като 27-те държавни и правителствени ръководители от ЕС и Европейският парламент нямат къса памет".

"Спомняме си много ясно текста, който преговаряхме с Борис Джонсън. И просто искаме да видим, че това е спазено в писмен вид. И ако това не се случи, няма да има споразумение", отбеляза Барние, потвърждавайки, че Еропейският съюз няма да одобри сделка, която би навредила на блока или "на целостта на единния пазар".

Според него Великобритания трябва да бъде "по-реалистична" в своите искания по време на продължаващите през настоящата седмица търговските преговори с ЕС.

"Ясно е, че искаме споразумение, но това не може да бъде споразумение на всяка цена. Няма да приемем, никога няма да приемем нещо, което да направи единния европейски пазар по-нестабилен“, добави той.

Той отново подчерта, че Великобритания ще напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз без търговска сделка, ако не бъде постигнато споразумение до края на годината. "Става въпрос просто за превръщане на обещанията на британския премиер Борис Джонсън и на лидерите на ЕС през миналата година в законов текст - ни повече, ни по-малко“.

"Трябва да помним заедно ангажиментите, които поехме заедно“, каза той.

Барние добави, че през целия процес на Брекзит Великобритания се опитва да подбере най-добрите аспекти на досегашното ѝ членството в ЕС, без обаче да приеме съответните задължения.

Въпреки че Барние посочи пред Sunday Times, че двете страни "не са постигнали много голям преговорен напредък", той добави, че "дори и да е трудно, вярвам, че споразумението е възможно“.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Рошко

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Англосаксонец":

    Ами давайте то скоро и лондон като пламне, отивай да им береш ягодките
  • 3 4532

    5 4 Отговор
    Да върнатнеграмотните в БГ. За тях има работа. Сполука. Това са живи хора, а не чувал с картофи, да ги разнасяш, къде на вас ви е угодно. Живи хора, а и не са простовати. Някои са от големи бг градове. Имат дечица... Всеки днес казва, нали не е на мен..

    Коментиран от #6

  • 4 Анонимен

    4 1 Отговор
    Днес, ако не е на теб, утре може да е на внуците ви, като малцинствата станат първа пилитическа сила... Ще запеете друга песен тогава..
  • 5 Росен

    5 6 Отговор
    Великобритания здраво се нахендри. Сакън да не приемат еврото и се размрънкаха. Те и досега не бяха членове на ЕС а нещо като партньори. Много обекти в Лондон се замразиха за идните 4г. Ако Великобритания приемеше Еврото, то Шотландия, Ирландия щяха доста да дръпнат с материала ,и няма всичко да е към Лондон.
  • 6 hah

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "4532":

    Ама ти ще си един от тях май, а ?
    хахахаахахаха.. ей,голямо говедо си.. кой знае от кой обоз си се пръкнал..
  • 7 111

    1 1 Отговор
    Великобритания не я мисли. Това да не ти е булгаристана. Те си държат за техните си хора. Нормално е. Пълен хаос с българските граждани. Мир у дома, мир по света.
  • 8 Анонимен

    2 1 Отговор
    Човече, излязоха от ЕС, дано не ви подведа, зашо.. Защото много сърби, китайци и сие имат фирми и им работят българи без договори, без осигуровки, къде почасово, къде по 4 часа, сложна е, не ми се обяснява. Англичаните са коректни, но големият процент фирми не са английски. Целият свят е объркан, но англичаните местните им е гот. Весели, усмихнати, имат по 3 и повече деца, женят се млади, много гледат внучки бабате си.. Само хубави неща, но климат влажен. В бг е бедност, мизерия, крадат ти от залъка. Велиа държава с толерантни хора. Не ги вълнува политики, защото им е густо, ок..

    Коментиран от #9

  • 9 каруцата на коня

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    кво им се обясняваш на рогачи дето са ходили веднъж в живота си до София и то по болници
Новини по държави: