Last news in Fakti

2 Юни, 2020 07:21 2 387 18

Тръмп: Нападенията срещу полицаи са "вътрешен тероризъм"

  • сащ-
  • минеаполис-
  • джордж флойд-
  • доналд тръмп

Смъртта на Джордж Флойд стана причина за масови протести в различни градове на САЩ против расизма и полицейското насилие, които продължават вече почти цяла седмица

Тръмп: Нападенията срещу полицаи са "вътрешен тероризъм" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп сравни нападенията срещу полицаи от последните дни с вътрешен тероризъм:

"Мобилизирам всичкия наличен федерален ресурс - граждански и военен, за да се спрат бунтовете и грабежите, разрухата и палежите, и да се опазят правата на спазващите законите граждани. Силно препоръчах на всички губернатори да използват националната гвардия, за да доминираме улиците. Ако щат или град откаже да предприеме необходимите действия за опазването на живота и имуществото на гражданите си, аз ще разположа американски военни и бързо ще реша проблема вместо тях."

Причината за обхваналите Съединените щати протести и размирици беше смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд след арестуването му. Съдебномедицинска експертиза я класифицира като убийство, причинено от задушаване. В обръщението си към нацията американският президент коментира:

"Всички американци с право бяха отвратени от бруталната смърт на Джордж Флойд. Справедливостта ще възтържествува за него и семейството му, той не ще е умрял на празно. Но не можем да позволим мирните протести да бъдат заглушени от една разгневена тълпа."

Докато американският президент говореше в Белия дом, недалеч беше използван сълзотворен газ срещу протестиращи във Вашингтон.

„Не само коляното на врата на Джордж е било причина за смъртта му, но и тежестта на другите двама полицаи на гърба му, които са попречили на притока на кръв в мозъка му, както и на въздушния поток в белите му дробове“, се казва в констатация на независимата аутопсия на Джордж Флойд.

Констатациите се различават съществено от това, което е представено в първоначалното медицинско изследване. В наказателната жалба, подадена по делото, според първата аутопсия „не се разкриват никакви физически находки, подкрепящи диагнозата травматична асфиксия или удушаване“. Споменава се, че в смъртта на Флойд са замесени и други фактори, като коронарна болест на сърцето и хипертонична болест и може би потенциални упойващи вещества.

Флойд е бил в добро здравословно състояние и не е имал придружаващи заболявания, които да са били причина или да са допринесли за смъртта му, констатират в заключение медицинските специалисти сега.

Смъртта на Флойд стана причина за масови протести в различни градове на САЩ против расизма и полицейското насилие, които продължават вече почти цяла седмица. Задържани са около 4100 души. В над 40 града в цялата страна е въведен полицейски час. От днес това е факт и в Ню Йорк.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайде сега пак тероризъм

    11 7 Отговор
    По добре се хвърли от Бруклинския мост.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Знам знам🙄

    14 10 Отговор
    Тц тц тц. Кво излиза сега че когато някой се бори за справедливост е тероризъм.

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ха ха

    11 1 Отговор
    Демократични последици, ако всеки си знаеше мястото нямаше да е така!Тълкувайте го както искате.
  • 7 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    12 6 Отговор
    Време е за една хАмериканска пролет...
  • 8 Пи пи

    10 5 Отговор
    Трябва да осъдят полицаите които са виновни но и да спрат с всички сили и. средства тези безчинств и тази. анархия. защото останалите хора. не са виновни за това

    Коментиран от #9

  • 9 ДГД

    5 6 Отговор

    До коментар #8 от "Пи пи":

    А ти трябва да понаучиш малко българския език, преди да пишеш "мъдрости"!!!
  • 10 ****

    12 3 Отговор
    Нека това им е за урок,и да изпитат това което са изпитвали другите страни от техните действия,точно такива провокации насърчаваха по света,а сега когато тоягата заигра и по техният гръб,ревнаха,че било тероризъм.
  • 11 Бачо Киро

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Знам знам🙄":

    Ти пък ако си мислиш, че тея дето чупят и крадат се борят за справедливост... Той точно тях визира. Как се борят за справедливост, като съсипват имущество на други граждани? При всички протести има вандали, които скрити в тълпата вършат поразии, а пък там има и сума престъпници. Боли ги фара тях кой е умрял, те са там за да сеят безредици.
  • 12 Рошко

    10 6 Отговор
    А убийство при арест, и то на човек с белезници не е, Дончо май ше си търсите ти и себеподобните ти страна за емиграция или виж там мъск да ви изстреля някъде с някой и друг космически кораб с еднопосочен билет, че и бункерите няма да ви спасят, голям кеф да гледам хамериканска пролет, пък и някой преврат ако си спретнете седмица няма да отрезнеем
  • 13 От посолството на фащ:

    10 5 Отговор
    Разбира се, че са.
    Само нашата полиция и армия има право да избива невинни хора по света и в краварските фашистки щати и докато прави това,хората трябва с усмивка и благодарност да приемат съдбата си.
    -----------------------------------------------------------------------------
    Опитайте новата напитка по личната рецепта на нашият мозъчен гигант:
    Газиран дезинфектант с аромат на белина-лимон.
    Ще го откриете в посолството на фащ под името ,,жълт вселенски мозък"
  • 14 rebel

    7 3 Отговор
    най-демократичната държава предаваща ценности се оказа и най-расистката
  • 15 Гошо

    2 1 Отговор
    Е що да са тероризъм ,не са ли борба за свобода и демокрация ,както в другите страни
  • 16 От посолството на фащ:

    1 1 Отговор
    В родината на демокрацията и човешките права сме така.
  • 17 зара

    4 0 Отговор
    УБИЙСТВОТО Е ПОСТАНОВКА НА САТАНИСТИТЕ ...
    сайта Ви може да потъси в туитър подробности, а не да повтаря клеветите на свързаните със гейтс, информационни медии - и колата не е полицейска , и полицаите изпълняват поръчка - доказано е,че са разпознати като бомбаджиите от Бостън
  • 18 БО-COVID-19

    1 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: " ... аз ще разположа американски военни и бързо ще реша проблема вместо тях."
    Ако Тръмп използва армията срещу демонстрантите, ще наруши Конституцията на САЩ.
    Армията може да действа извън територията на страната само срещу чужди сили.