2 Юни, 2020 07:44 2 262 0

Преговорите за Брекзит се подновяват, но без оптимизъм

  • садик хан-
  • брекзит-
  • великобритания-
  • ес-
  • борис джонсън

Междувременно кметът на Лондон Садик Хан призова за удължаване на преходния период, който изтича на 31 декември

Преговорите за Брекзит се подновяват, но без оптимизъм - 1
Снимка: Shutterstock

Британските и европейските преговарящи навлизат днес в заключителния и изключително важен кръг на търговските преговори за Брекзит. Нито в Лондон, нито в Брюксел обаче очакват напредък на този етап. След като в досегашните три кръга на преговори не бяха решени основните спорни въпроси, „Файненшъл таймс“ пише, че надеждите сега се свързват с набелязаната по-късно този месец среща на премиера Борис Джонсън с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

От британска страна се надяват, че тази среща ще даде „политически импулс“ на преговорите. Постигането на споразумение до края на юни е важно, за да бъде спазен графика за всеобхватно споразумение до края на годината.

Иначе, до края на юни е срокът да се договори удължаване на преходния период, макар че Борис Джонсън отказва тази възможност. От Брюксел отказват да коментират срещата, която, според Даунинг стрийт, ще се състои към края на юни.

По принцип Европейският съвет ще се събере на 19 юни, когато 27-те страни членки ще направят равносметка на напредъка в преговорите за Брекзит, макар и основната тема да е борбата с коронавируса. Политически наблюдатели изразиха мнение, че ЕС вече се опасява, че британското правителство умишлено се стреми към провал на преговорите.

Междувременно кметът на Лондон Садик Хан призова за удължаване на преходния период, който изтича на 31 декември.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: