2 Юни, 2020 11:45 1 670 1

Астрономи с разкритие за екстремните звезди

  • астрономи-
  • звезди-
  • откритие

Направени са открития за въпорсните обекти

Астрономи с разкритие за екстремните звезди - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Астрономи обявиха, че са разгадали тайната на екстремни звезди, съобщи Nature Astronomy.

Особеният вид звезди променят своята яркост. Намират се в хоризонтален клон, което е етап от развитието на небесното тяло.

Този тип звезди получават енергията си от термоядрено изгаряне на хелий в ядрото, а във външната обвивка останалият водород се превърща в хелий. Една звезда, която се намира в хоризонтален клон губи яркост и повишава темепратурата на повърхността.

Такива звезди обинковено не са единични, често са оставени сами в кълбовидни клъстери. Наблюдава се редовна промяна на яркостта в периоди от няколко дни до няколко седмици.

Проведени са наблюдения на подобни звезди в няколко етапа. Установява се, че пулсациите са причинени от гигантските петна, заели една четвърт от повърхността на звездата и формирани от магнитни полета.

Докато звездата се върти, петната се появяват и изчезват, което води до различна яркост. Изблиците, които се формират от магнитни полета, са много по-силни от стандартните звезди, като тези открития могат да се използват за различни проучвания.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    1 0 Отговор
    Направени са открития за въпРОсните обекти. Намират се в хоризонтален клон:Най-хладните и най-малко светими звезди, наричани сини гиганти, се намират в хоризонталния клон на диаграмата на Херцшпрунг-Ръсел. Това са звезди със средна маса, които са преминали през фазата на червен гигант и сега изгарят хелия в ядрата си. Изблиците НА ЛАВА ИЛИ НА СВЕТЛИННИ ПОТОЦИ, които се формират от магнитни полета, са много по-силни от ТЕЗИ ПО стандартните звезди.