2 Юни, 2020 14:05 4 502 6

Часовникът на Страшния съд е на 100 секунди от полунощ

  • ядрена война-
  • сащ-
  • русия-
  • часовник

Символичният часовник е метафора колко опасна изглежда глобалната ситуация в даден момент

Часовникът на Страшния съд е на 100 секунди от полунощ - 1
Снимка: Shutterstock

Преди 73 г. учените, които допринесоха за настъпването на атомния век, създадоха „Часовник на Страшния съд”, който демонстрира колко е близо човечеството до „ядрения апокалипсис”, пише коментаторът на Forbes Киона Смит в материал, цитиран от "Офнюз".

Символичният часовник се появява за първи път на корицата на пореден брой на „Бюлетин на атомните учени” през юни 1947 г. като тежко предупреждение за ядреното съперничество между САЩ и Съветския съюз. В този момент бюлетинът преценява, че стоим на около 7 минути до полунощ, което е много близо до ядрения апокалипсис.

Часовникът на Страшния съд не отброява точно времето до края на катастрофата. Това е метафора колко опасна изглежда глобалната ситуация в даден момент, според много добре информираното, но и субективно мнение на съвета на директорите на бюлетина.

През юни 1947 г. нещата изглеждат ужасно. САЩ бяха пуснали две атомни бомби върху Япония преди по-малко от две години, когато Бюлетинът на атомните учени за първи път публикува изображението на часовника на Страшния съд, изследователите все още изучават последствията от тези бомби. Междувременно Съветският съюз усилено работи по собствената си атомна програма и е само на няколко години от тестване на първата си атомна бомба през 1949 г.

През Студената война и през десетилетията след това стрелките на часовника са се местили 26 пъти, но никога не са били толкова близо до полунощ. Най-голям е бил рискът през септември 1953 г., когато стрелката е сложена на 2 минути до полунощ. Тогава СССР и САЩ тестваха своите водородни бомби. Тези тестове означаваха, че двете враждуващи суперсили разполагат с много по-мощни нови оръжия, с които да се унищожават един друг; тестовете също засилиха усещането за конкуренция на живот или смърт, което направи по-вероятно някой да реши да използва тези ужасни нови бомби.

В следващите години на Студената война часовникът варира между 3 и 17 минути до полунощ, но през януари 2018 г. Бюлетинът на атомните учени отново определи време от две минути до полунощ - този път до голяма степен в отговор на бързо нарастващия проблем с изменението на климата.

В момента часовникът стои на 100 секунди от полунощ. Бордът на бюлетина взе това решение през януари 2020 г. точно преди пандемията COVID-19 да обхване света.

„Човечеството продължава да се сблъсква с две едновременни екзистенциални опасности - ядрена война и изменение на климата, които се съчетават от мултипликатор на заплахата, кибер-активирана информационна война, която подкопава способността на обществото да реагира“ - пише в изявление на Борда. „Ситуацията с международната сигурност е тежка не само защото тези заплахи съществуват, а защото световните лидери позволиха на международната политическа инфраструктура за тяхното управление да ерозира“.

Засега часовникът не е помръднал в отговор на пандемията, но това не е изненадващо. Часовникът може да бъде полезна метафора за политиците, но не е много пъргав или отзивчив. Бордът на бюлетина се събира два пъти годишно, за да оцени текущото време, което означава, че часовникът не се настройва бързо в отговор на отделни събития. Те не направиха изключение за Кубинската ракетна криза от 1962 г. и няма да направят такава за COVID-19. От друга страна, вероятно е пандемията да играе роля следващия път, когато таблото на бюлетина коригира часовника, и то доста скоро.

Всичко това звучи доста тревожно - и светът е на много тревожно място в момента. Но докато часовникът не реагира на отделни събития, той реагира на мащабни социални, политически и икономически промени. Всеки гражданин, всеки потребител и всеки избирател има силата да помогне да отмести часовника назад“ – пише Киона Смит за "Форбс"


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    7 2 Отговор
    Краварски м*стии от балканиъе защитете госпоарите си с лозонги от рода на :ВЕЛИКИ СА, СУПЕР СА, НОМЕР 1 СА...
  • 2 габровец от варна

    12 0 Отговор
    Айде стига вече.От 20 години се това всяка година.Ха днеска,ха утре..Тоя свят го затрихте вече 1000 пъти,и всичко си върви по план.
  • 3 Полсовник Клатунчев

    2 8 Отговор
    Бъзинга: Това на снимката е ''пейзаж'' от Москва в момента на десанта над Крим, където ние смелите български натовски воини ще се настаним след смелите братя американци и другите братя натовци и ще пием водка и ше ядем черен хайвер от хладилниците на побягналите руски воини, а техните жени ще ни сервират по бермудки и монокини!! После ще чакаме Путин да го докарат в клетка на изложба в центъра на Севастопол!

    Коментиран от #6

  • 4 Алберт Айнщайн

    5 0 Отговор
    Ако пчелите изчезнат светът ще просъществува четири години

    Коментиран от #5

  • 5 Честита ви 5G мрежа

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Алберт Айнщайн":

    Айнщайн: "Ако изчезнат пчелите, човечеството може да просъществува само 4 години, преди да изчезне."

    Заради Новите технологии и 5G мрежи и така нататък масово измират пчели скоро всички ще разберем колко умен е бил в същност щайн и дали е бил прав
  • 6 ТИР

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Полсовник Клатунчев":

    Време е эа Събуждане,,,В Русия Още си Пазят Ботушите от Войната,Те не Са като Наемни Войници Воюващи эа Пари,