3 Юни, 2020 07:28 3 242 5

Спешна помощ от своите за Тръмп

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • минеаполис

Републиканците блокираха в Сената на САЩ проекторезолюция, осъждаща президента

Спешна помощ от своите за Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Републиканците, които имат мнозинство в Сената на САЩ, блокираха внесена от демократите проекторезолюция, осъждаща президента Доналд Тръмп за ролята му за използването на сила срещу мирни демонстранти в столицата Вашингтон в понеделник вечерта, съобщи Ройтерс.

Вероятният кандидат на Демократическата партия на президентските избори през ноември Джо Байдън междувременно обвини Тръмп, че е превърнал страната в "бойно поле", предаде Франс прес. Байдън, който почти сигурно ще се изправи срещу президента републиканец на изборите през ноември, обеща да направи всичко по силите си, за да "излекува расовите рани".

Бившият вицепрезидент на САЩ вероятно ще присъства на траурната церемония за цветнокожия Джордж Флойд, чиято смърт при полицейски арест миналата седмица предизвика вълна от протести в цялата страна, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС.

Тя ще се състои на 8 или 9 юни в Хюстън, щата Тексас, родния град на Флойд.

Администрацията на Тръмп е лансирала идеята да поеме контрол върху полицията във Вашингтон, предаде Ройтерс, като се позова на американски медии.

В понеделник президентът на САЩ се закани да изпрати хиляди войници и полицаи, за да спре насилието в столицата.

Същия ден демонстранти, протестиращи пред Белия дом, бяха изтласкани със сила от полицията, преди Тръмп да посети близка църква, пред която позира с Библия. Имаше съобщения и за употреба на сълзотворен газ, припомня Ройтерс.

Главният прокурор Уилям Бар лично е поискал демонстрантите да бъдат изтласкани от площад "Лафайет", пише в. "Вашингтон пост", като се позовава на неназован служител на министерството на правосъдието.

Главните водачи на протестантите и католиците в Съединените щати разкритикуваха остро Тръмп за това, че е позирал с копие от Библията пред църква и е посетил храма чисто по политически цели.

"Нашият президент, и всички, които са на избираема длъжност, трябва да бъдат морални лидери", заяви епископ Майкъл Къри, председателят на Епископалната църква в САЩ.

Бившият президент на САЩ Джордж Буш-младши призова страната да проучи безкомпромисно своите "трагични неуспехи", предаде Франс прес.
Расовата несправедливост подкопава американското общество, изрази съжаление републиканецът Буш в комюнике.

Мнозинството от американците симпатизират на протестите срещу смъртта на невъоръжен цветнокож мъж при полицейски арест и не одобряват начина, по който Тръмп е отговорил на размириците, показва проучване на института Ипсос за Ройтерсл

64% от участниците в допитването са благоразположени към демонстрантите, а 27 на сто не са, а 9% не са сигурни.
Над 55 на сто не одобряват отговора на Тръмп, а само една трета го подкрепят - по-малък дял от 39-те процента, които харесват работата на президента като цяло.

Резултатите от анкетата подчертават политическите рискове за Тръмп, който възприе твърдолинейна позиция по отношение на протестите и заплаши да изпрати армията да потуши проявите на насилие, които съпътстват протестите.

Според друго проучване на Ройтерс/Ипсос преднината на вероятния кандидат на демократите Джо Байдън пред републиканеца Тръмп за президентските избори през ноември се е увеличила до рекордните 10 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bat Sande

    4 12 Отговор
    Бай-бай Тръмп! Колкото и за велик да се мислиш в един момент все стъпваш на криво и ти поднасят сметката. Примери много. Лошото е че този запали света и сега много години след него ще оправяме (плащаме) последствията.
  • 2 Поука

    9 0 Отговор
    От износители на Демокрация, станаха вносители на Демокрация и цветни революции
  • 3 Факт

    10 0 Отговор
    Спретнаха му украински байдан!
  • 4 Някой си

    4 0 Отговор
    Те такива бяха прогнозите и за предишните избори, а какво стана? либерализаъм к.а.п.у.т.!

    Коментиран от #5

  • 5 Дани

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Някой си":

    Тръмп е републиканец, не че ме кефи, но това го спетнаха демократите - глобалисти!