Last news in Fakti

3 Юни, 2020 15:46 1 959 2

Списание внесе допълнителна полемика около спорния хидроксихлорохин

  • лекарство-
  • ваксина-
  • ковид-19-
  • хидроксихлорохин

Авторитетното медицинско издание "Лансет" се дистанцира от публикуваното на страниците му проучване за въздействието на лекарството

Списание внесе допълнителна полемика около спорния хидроксихлорохин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Авторитетното медицинско списание "Лансет" се дистанцира от публикуваното на страниците му спорно проучване за въздействието на лекарството хидроксихлорохин, като призна с формално предупреждение, че сериозни въпроси били повдигнати относно достоверността ѝ, предадоха Франс прес и БТА.

Изданието решило да информира читателите си, че е получило заслужаващи внимание научни възражения относно публикацията. Предупреждението беше публикувано във вторник под формата на забележката ("еxpression of concern" - "изразяване на загриженост"), официален термин, използван от научните списания, когато някое изследване се окаже проблематично.

Тази ремарка не е толкова тежка, колкото примерно свалянето на цялата публикация, но тя предупреждава за съмнения, породени от научна статия.

Визираното изследване в случая предизвика прекъсването в световен мащаб на клиничните изпитания с лекарството хидроксихлорохин, тъй като авторите стигнаха до извода, че медикаментът няма благоприятно въздействие върху болните от Ковид-19 и дори може да има нежелателни последици върху тяхното здраве.

Проучването, публикувано на 22 март в "Лансет", се основаваше на данни от 96 хиляди пациенти, хоспитализирани между декември и април в 671 болници. В него се сравняваха резултатите от лечението на заразени с Ковид-19 приели и не приели медикамента. Но в публикувано на 28 май отворено писмо голям брой медицински авторитети изказаха силна тревога от начина, по който екипът е използвал методологията и данните на изследването.

Въпросната база данни била предоставена от американската компания "Сърджисфиър", специализирана в анализа на здравна информация. Авторите на изследването , д-р Мандип Мехра и екипът му защитиха резултатите от изследването си. "Ние сме горди със своя принос в борбата срещу Ковид-19", заяви един от членовете на научния колектив Сапан Десай, който също е и собственик на компанията "Сърджисфиър".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокорчо🙄

    3 4 Отговор
    Колко е ефективен може да прецените по жертвите на измисления вирус, в страните в които е използван
  • 2 цербер

    2 0 Отговор
    ремарка=бележка, пояснение