Last news in Fakti

4 Юни, 2020 17:06 3 707 28

Експерти от "Роберт Кох": "Втора, трета, та дори осма вълна от коронавирус"

  • германия-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • ангела меркел-
  • роберт кох

Повечето вирусолози са единодушни, че през есента може да се очаква повишаване на броя на новите инфекции от Ковид-19

Експерти от "Роберт Кох": "Втора, трета, та дори осма вълна от коронавирус" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Какво ни очаква през есента и зимата? Дали понижаването на температурите няма да докара втора вълна от инфекции с коронавирус? На този въпрос експерти на Института "Роберт Кох" дават изненадващ отговор.

Повечето вирусолози са единодушни, че през есента може да се очаква повишаване на броя на новите инфекции от Ковид-19. Мнозина обаче избягват термина “втора вълна”. Експертите от Института “Роберт Кох” твърдят, че ще има не само втора вълна, но и трета, четвърта, та може би дори и осма.

Фактът, че сега случаите на зараза са намалели силно, не означава, че през есента и зимата не ни очаква нов взрив от епидемията. “По-голямата част от населението все още няма имунна защита срещу SARS-CoV-2. Затова трябва да се очаква, че ще има втора вълна от Ковид-19”, пишат експертите.

Експертите от института “Роберт Кох” изреждат няколко фактора, от които зависи появата на втора вълна. Най-главният, разбира се, е спазването на противоепидемичните мерки.

Не е напълно ясно дали коронавирусът е сезонен

“Много вируси, които причиняват тежки заболявания на дихателните пътища, се разпространяват по-слабо през лятото”, пишат от “Роберт Кох”. Те обаче не се наемат да дадат категоричен отговор дали новият коронавирус също ще се проявява като сезонен.

Учените все пак предполагат, че ниските температури облагодетелстват разпространението му. Повод за това заключение дадоха например огнищата на зараза в няколко германски кланици.

Пред “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” физичката Виола Приземан казва, че все пак е слабо вероятно по време на евентуална втора вълна да се достигне толкова рязко покачване на заболяванията, каквото имаше през месец март.

Втората вълна може да бъде предотвратена

Приземан е създала математически модел, отразяващ разпространението на пандемията досега. Тя смята, че сега сме далеч по-добре подготвени за евентуална нова вълна от заболявания и прогнозира, че ако хората продължат да бъдат предпазливи, да спазват дистанция и да се съобразяват с хигиенните мерките, нов пик ще бъде предотвратен.

 


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 светия препуциум

    19 8 Отговор
    ".... Експертите от Института “Роберт Кох” твърдят, че ще има не само втора вълна, но и трета, четвърта, та може би дори и осма....."*****Щот повечето са стадо чикиджии,с присаден авторитет.
  • 2 Със сигурност

    22 5 Отговор
    Ще се повишът болните след като се върнат от почивка в друга страна!

    Коментиран от #24

  • 3 Верно ли

    19 4 Отговор
    Дойче зеле с поредното прес-съобщение какво ни готвят болните мозъци. Допреди две седмици ги пускаха тези на няколко дни за задаваща се втора вълна , а сега и 8-ма вълна явно са планирали ....
  • 4 Covid119

    13 8 Отговор
    2120годинa 8ч. cутринтa: тече дежурния брифинг нa НОЩ. нaкaкъв генерaл чете броя нa зaгинaлите в cтрaнaтa.Никой вече не помни кaк е зaпочнaло вcичко, но потрaдиция вcички зaгинaли ca диaгноcтицирaни c поcледнaтa верcия нa коронaтa.
  • 5 Факт!

    7 2 Отговор
    Със всяка нова вълна вирусът ще затихва.
  • 6 Юсуффф

    17 5 Отговор
    На сайта на германския Бундестаг може да се намери„Доклад за защитата на населението с анализ на риска – 2012 г.“.В доклада на Бундестага е разработен сценария на „разпространението в световен мащаб на хипотетично модифицирания вирус на SARS, причинителят на който може да е SARS-коронавирус“.Aвторите на доклада отбелязват, че „епидемията ще започне през февруари в Югоизточна Азия и оттам бързо ще се разпространи в Европа и САЩ. Списъците с мерки, които правителствата ще предприемат в различни страни, ще бъдат различни, но основните от тях са карантина и самоизолация.“Очевидно всичко върви по сценарий.Ясно "експертите от Кох" за кого работят.
  • 7 ZZorro

    15 2 Отговор
    Много учени и експерти са откровени лобисти които работят по поръчка,става въпрос за пари-купени са срещу солидни суми.Те разсъждават така,"ние сме много умни и затова тези пари са отплата за нашия умствен капацитет".Да ама не ,обикновено такива хора са слабаци в реалния живот и реално не могат да разсъдят ,че на това което слугуват един ден и техните близки ще са жертва.

    Коментиран от #26

  • 8 робърт кух

    10 2 Отговор
    Ще измислят нови вируси да тормозят хората.

    Коментиран от #25

  • 9 Сокола

    8 0 Отговор
    И какво е точно целта на сценария? Само повтаряте, като папагали заучени фрази
    претендирайки, че сте много оригинални.
  • 10 Шопо

    12 3 Отговор
    Брах ви лайката швабска !Нищо не разбирате! Нас бай Тошо ни е имунизирал с БЦЖ !!!Слава на бай Тошо!!!
  • 11 Мдамм

    7 1 Отговор
    Хора защо се учудвате и не вярвате? Та първият щам на свинският грип е на малко повече от 100 години . Ако нямахме амтибиотици чумата още щеше да ни убива . Вируси е имало преди нас най-вероятно и след нас ще има.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мангъров

    8 1 Отговор
    Вируси с антибиотици не се лекува!Имунната система на човека се бори с вируса.Затова хора със слаба имунна система и съпътстващи заболявания умират.С антибиотици се лекуват инфекциите които се получават след вируса.
  • 14 Коментатор

    8 10 Отговор
    За разлика от пишещите тук, които бих определил като най-обикновени циници, вирусолозите от Робърт Кох са лекари - учени, които трябва да спазват определени професионален кодекс и които държат на авторитета си. В ситуация на неопределеност, тяхната задача е да предупреждават. Това че казаното от лекарите се омаловажава и се гледа с присмех и подигравка само показва неспособността да се вниква в даден проблем от хора - лаици, които само заради кодоша са готови да омаскарят и най-големия авторитет. Мутафчийски е типичен пример от нашата родна действителност...

    Коментиран от #16, #27

  • 15 Дам

    0 1 Отговор
    Аз говоря
    За чумата която се причинява от бактерия.
  • 16 До коментатор 14

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "Коментатор":

    Слееееез на земята, няма професионален кодекс.Каквото каже баба им Меркел тва пригласят.Иначе ше фърчат оставки.

    Коментиран от #18

  • 17 Другия с коня

    3 3 Отговор
    У нас вече не умират от Коронавирус,защото Всички коментиращи тука казват,че такъв вирус НЯМА и даже вирусолога Слави Трифонов и той го каза....И за това вече почватда умират САМОот придружаващи заболявания хората.Така няма да има Стресирани и Карантина....
  • 18 Коментатор

    2 6 Отговор

    До коментар #16 от "До коментатор 14":

    Живееш само в твоята си ограничена действителност и не можеш да си представиш друга. На някои други места на експертите просто им се гарантира да изказват собствени становища, без друг да налага мнение... не всичко е комунизъм, брат...:)

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 До коментатор 18

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Коментатор":

    Къде е тва място бе брат? На Робърт Кох не им е налагано било мнение... държат ги изкъсо с паричките и ше казват тва дето се харесва на Меркел. Ако не приглася точно Робърт Кох на баба Меркел го режат бе брат.
  • 22 До екипа на Кох

    5 0 Отговор
    Заврете си главите в ззаздци те и не ги искарайте от там.
  • 23 Сигурност

    6 2 Отговор
    Русия е създателят и разпространителят на коронавируса с новите си стелт самолети и дронове! Русия удари най-могъщите икономики, като Китай, САЩ и ЕС за да отслаби икономическите им показатели с цел поне малко да се въздигне икономиката и. Ако сте позабогатяли за тези три месеца по време на карантината и спирането на икономиките на планетата, трябва да благодарите и да поласкаете Русия, но ако я ласкаете, а сте обедняли през тези три месеца, то вие сте за Карлуково! Нищо лично просто това са фактите!
  • 24 ееее

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Със сигурност":

    Вируса си е вирус и при лошо и студено време хората са по податливи на заразяване. А дали ще има ваксина един господ знае, освен това има съмнения че е умишлено направен, а значи някой ще пречи на появата на ваксина. Няма да изчезнем като вид, но трусове(полит.) и жертви ще има за поне 2-3 години.
  • 25 Сигурност

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "робърт кух":

    Руcия e cъздaтeлят и рaзпрocтрaнитeлят нa кoрoнaвируca c нoвитe cи cтeлт caмoлeти и дрoнoвe! Руcия удaри нaй-мoгъщитe икoнoмики, кaтo Китaй, CAЩ и EC зa дa oтcлaби икoнoмичecкитe им пoкaзaтeли c цeл пoнe мaлкo дa ce въздигнe икoнoмикaтa и. Aкo cтe пoзaбoгaтяли зa тeзи три мeceцa пo врeмe нa кaрaнтинaтa и cпирaнeтo нa икoнoмикитe нa плaнeтaтa /като мен например/, трябвa дa блaгoдaритe и дa пoлacкaeтe Руcия, нo aкo я лacкaeтe, a cтe oбeдняли прeз тeзи три мeceцa, тo виe cтe зa Кaрлукoвo! Нищo личнo прocтo тoвa ca фaктитe!
  • 26 Пако

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "ZZorro":

    Така е,та нима тези (полицаи,журналисти,доктори,политици,армия)
    не разбират че,са съучастници в престъпление
    с/у човечеството,и един ден ще страдат и техните
    потомци,близки и родители.
    Нито един трезво мислещ човек няма да се
    подложи на задължителна”ваксинация”при
    тази така зле скалъпена “пандемия”.
    Аз специално,не съм видял ното един заразен,
    излекуван,не знам за някой близък на мои
    познати,или техни приятели които да са били
    заразени, в цялата селищна с/ма в която живея
    няма нито един заразен,да не говорим за
    починал от вируса.
    Е,каква е тази “пандемия”тогава, и как може
    някой да ме задължава да се “ваксинирам”???
  • 27 Пако

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Коментатор":

    В по-добре потърси изява като спортен
    коментатор,и не ни коментирай способностите
    на хора които не познаваш,и най-вече ,на
    великия Мутафчийски!
  • 28 Двойникът

    1 0 Отговор
    Деним 1, Деним 2 ..до дупка, пълна гушка от илачи и ваксини