5 Юни, 2020 14:16 2 002 17

Меркел: Днешните времена не са нормални. Те изискват необикновени мерки

  • германия-
  • ес-
  • ангела меркел-
  • пандемия-
  • карантина

Това е най-тежката икономическа ситуация в историята на Федералната република, обяви канцлерът и защити пакета с мерки за 130 млрд. евро

Меркел: Днешните времена не са нормални. Те изискват необикновени мерки - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Това е най-тежката икономическа ситуация в историята на Федералната република", обяви Меркел и защити пакета с мерки за 130 млрд. евро. "Ако не предприемем нищо, дълговете и загубите биха били значително по-големи."

 

В интервю за общественоправната телевизия АРД канцлерката Ангела Меркел защити пакета с мерки за стимулиране на германската икономика в размер на 130 милиарда евро, приет тази седмица от правителство. Тя отхвърли критиките, според които върху плещите на идните поколения се прехвърля твърде тежко бреме. В интервюто Меркел заяви, че бездействието би довело до значително по-голямо нарастване на дълговете. 

"Невъобразимо висока сума"

Канцлерката призна, че и от нейна гледна точка 130 милиарда евро са невъобразимо висока сума за "нормални времена". "Но сегашните времена на коронавирус не са нормални и затова са нужни необикновени мерки", каза тя. 

Ангела Меркел заяви, че става дума за "най-тежката икономическа ситуация в историята на Федералната република". Колко дълбоко се е сринала икономиката си личи и по това, че в момента седем милиона германци са принудени да работят на съкратен работен ден (т.нар. Kurzarbeit), смята канцлерката. Тя увери, че целта на политиката в момента е "да направи всичко, за да се преодолее тази ситуация". Затова милиардите, които ще бъдат отпуснати за стимулиране на конюнктурата, според нея, са правилна стъпка. "Да даде на хората сигурност и да стимулира икономиката - това са задачите, които една конюнктурна програма е в състояние да изпълни", каза Меркел.

Тя призна, че пакетът с мерки предполага взимането на нови дългове, но добави: "Ако обаче не предприемем нищо, дълговете и загубите биха били значително по-големи".

За да има ефект от пакета с мерки и намаляването на ДДС да се усети и от потребителите, Меркел апелира към фирмите и гражданите със следните думи: "Сега, когато държавата оказва подкрепа, а фирмите се борят за оцеляване, очаквам всички да дадат своя принос - гражданките и гражданите, фирмите, а също и държавата". Същевременно Меркел отхвърли възможността да се удължи срокът на мярката за намаляване на ДДС (той ще бъде намален само до края на годината). Нейният аргумент: "Не можем да си позволим по-голяма загуба на приходи."

"Не мисля за пети мандат"

Според канцлерката, правителството на Германия е действало сплотено и се е справило сравнително добре с предизвикателствата, породени от кризата с коронавируса. Тя се противопостави на критиката, че сътрудничеството между двата коалиционни партньора в правителството функционира добре само по време на кризи. "Случвало се е, може би, често да се препъваме в някои детайли, но сега се видя, че правителството е дееспособно. Мисля, че е за предпочитане правителството да се справя добре тъкмо в сериозна ситуация като сегашната, отколкото в друго време, когато навярно не са нужни спешни действия."  

На въпрос дали високите проценти на доверие към Меркел не я карат да мисли за нов мандат на канцлерския пост, тя даде категоричен и ясен отговор: "Не, изобщо не мисля за подобно нещо. (…) Върху нас пада сериозна отговорност. Затова мисля за работата си през идните месеци, а не за нов канцлерски мандат."

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юсуффф

    11 2 Отговор
    Наистина не са нормални времена след като ни управляват бездетни,ненормални и обратни.
  • 2 Последния Софиянец

    8 2 Отговор
    Четвъртият Райх ще последва третия.ха ха ха!

    Коментиран от #3

  • 3 Спасибо бабушка родная за что тьй сука с

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    И втория и първия!
  • 4 Бръмчалка

    4 1 Отговор
    Наистина не са нормални.Ето например ,България се управлява от диктатор обединен с шайка престъпници в ОПГ.

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ivan

    2 0 Отговор
    Вече и децата знаят че системата е неустойчива и ни убива,тя произвежда само робство ,войни и разсизъм от което умират милиони невинни всеки ден!
  • 7 Кочо

    7 0 Отговор
    Да. Да приемаме 20 млн мигранти на година и да ги храним щото сме добри. Ай сектир.

    Коментиран от #14

  • 8 жалко

    7 1 Отговор
    И Хитлер и Сталин са мислели по същия начин.
  • 9 Последния Софиянец

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бръмчалка":

    Джелсомино в страната на лъжците от Джани Родари.За нас е писано.
  • 10 вено е

    6 1 Отговор
    Тази кумунистическа свиня от ЩАЗИ трябва Германците да я обесят!
  • 11 Обективен

    4 0 Отговор
    След десетилетия на ненормално управление, как да имаме нормално настояще?
  • 12 Диверсант

    4 0 Отговор
    Ще се оправим когато европейците ви заградят с по висок дувар да нямате връзка със светът и ви оставят да си ядете мерцедесите и си бършете задниците с еврото
  • 13 В.В.

    3 0 Отговор
    Права си ,Ангела.. Ако подходът към света бе нормален,to и светът щеше да реагира нормално....Но тъй като всичко се прави със сила,с оръжие,с войни , заплахи,санкции...та иотам и проблеми....Ако политиците бяха по формални,,всичко щеше да бъде наред......Тъй ,че сбогом...Не се нуждая от политици....Шееет...
  • 14 goni

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Кочо":

    Трябваше им евтина работна ръка. Сега изведнъж не само мигрантите, а и много германци станаха излишни! Щом икономиката на Германия кихне, нашата е на смъртен одър!

    Коментиран от #15

  • 15 радее

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "goni":

    Че тези имигранти не са там да работят?
  • 16 пенкелер

    4 0 Отговор
    То и ти не си нормална, да вкараш толкова тарамбука в Европа, но както гледам специални мерки не са взети срещу теб?!?
  • 17 волен сидеров

    1 0 Отговор
    НАПЪЛНО НОРМАЛНИ СА-СТАРОТО СИ ОТИВА ИДВА НОВОТО -АМАН ОТ МНОГО БОГАТИ И МНОГО БЕДНИ,АМАН ОТ АГРЕСИЯ ,АМАН ОТ ЕГОИЗЪМ,АМАН ОТ ДА ЖИВЕЕШ В СТРАХ-ТРЯБВА НИ ЛЮБОВ И ЧИСТО СЪРЦЕ С ЧИСТИ ПОМИСЛИ-свърши вашето време ,каквото и да правите ще дойде доброто-който иска да живее в добрина ще се постарае да е добър и изпълнен с любов човек-който не иска нека да остане роб