5 Юни, 2020 18:18 2 230 5

Как приближен на Путин се сдоби с фрагмент от Библията на Гутенберг?

  • виктор медведчук-
  • владимир путин-
  • русия-
  • гутенберг

В Украйна декларацията за имуществото на Виктор Медведчук е политическо събитие

В имуществената си декларация украинският депутат Виктор Медведчук е вписал фрагмент от Библията на Гутенберг. Това изненада учените. Как приближеният на Путин украинец се е сдобил с част от тази толкова ценна книга?

 

"Фрагмент от Библията на Гутенберг от 1455 година" - това е част от имуществото на бизнесмена и депутат в украинския парламент Виктор Медведчук, съгласно подадената от него декларация. Той е собственик на цяла сбирка старинни издания, но фрагментът от първата печатна книга в света определено се отличава в дългия списък с автомобили, часовници, бижута, картини и антики.

Нефт, автомобили и старинни издания

В Украйна декларацията за имуществото на Медведчук е политическо събитие. Не на последно място, защото доказва как чрез кипърски фирми той контролира много успешен петролодобивен бизнес в Русия. А това надали би било възможно без близостта му с руския президент Владимир Путин. Известно е, че през 2004 Медведчук става кръстник на неговата дъщеря. По това време украинецът е ръководител на администрацията на тогавашния президент на Украйна Леонид Кучма. Днес е медиен магнат, ключова фигура и важен спонсор на проруската партия "Опозиционна платформа", която е представена в украинския парламент.

Този път обаче не неговите сделки привличат вниманието на медиите, а фрагментът от една от най-старите печатни книги в света, който се явява истинска сензация за учените. Впрочем, една страница от тази книга струва повече от всеки от декларираните от Медведчук 18 автомобила. До момента няма данни, че каквато и да било част от 15-те запазени екземпляра от Библията на Гутенберг се намира в Украйна. Предполага се, че може да е открит неизвестен досега фрагмент.

Истинска научна сензация

Германският златар и печатар Йоханес Гутенберг отпечатва навремето 180 екземпляра, от които са запазени 49. Почти всички се намират във водещи световни библиотеки. За последен път Библия на Гутенберг е продадена на търг в Япония преди 20 години - за няколко десетки милиона долара. След Втората световна война много екземпляри от Библията на Гутенберг изчезват от Германия. И до днес не се знае къде точно са попаднали. След десетилетно мълчание по въпроса, в Москва преди няколко години бяха показани два екземпляра, донесени там от Лайпциг след войната заедно с още 3000 германски старопечатни книги.

Не само книгите, но и появилите се след дълго време отделни страници от тях са научна сензация, посочва Щефан Фюсел, ръководител на института "Гутенберг" в Майнц. Така например през 2009 година в библиотеката на френския град Колмар са открити множество страници от Библията на Гутенберг, скрити в една книга от 19-и век. Няколко години по-късно британец намира случайно в своята колекция две страници от първата Библия, отпечатана на пергаментова хартия. Сходна находка в Аугсбург предизвиква фурор през 2017.

Как Медведчук се сдобива с този фрагмент?

Учени от цял свят призоваха Виктор Медведчук да даде повече информация за притежавания от него фрагмент или поне да покаже негова снимка. Той обаче обеща сътрудничество чак няколко дни по-късно. Същевременно заяви, че не ставало дума за новооткрит артефакт - неговият фрагмент бил отдавна известен на науката. Той бил част от Библия, собственост на американеца Гейбриъл Уелс, който я разделил на отделни страници и я продал на колекционери в Европа и в САЩ.

Но как се е сдобил Медведчук с този фрагмент? Колко е платил за него? "За подобни неща не се говори, а и мина време - купих го преди 8-10 години", казва в отговор на журналистически въпрос Медведчук. Така или иначе цената не е била ниска - през 2015 четири страници от Библията, част от която притежава украинският политик, са продадени през аукционната къща "Сотбис" на анонимен купувач за 970 000 долара.

Медведчук обаче твърди, че е купил своя фрагмент в Украйна. А американски експерти от своя страна заявяват, че в продължение на десетилетия той се е намирал в САЩ - последно у колекционера Ранди Худ. През 2011 фрагментът бил предложен на известния търговец на ценности Джони Шипман, след което следите му се губят, докато не се появява в Украйна.

Като близък довереник на руския президент Владимир Путин, от 2014 насам Виктор Медведчук е в списъка със санкции на САЩ във връзка с анкесията на Крим и войната в Източна Украйна. В САЩ всичките му сделки са наказуеми.

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    1 1 Отговор
    Манипулаторите от ДВ поне от кумова срама да бяха написали напр:Украински политик,срещал се с Путин и ... .
  • 2 нашия

    2 0 Отговор
    младежи....занимават се с книги от 1455 година-а Черепа с експонати НА ПО 14550 години-а и ги плащат шараните....
  • 3 Айде бе

    6 1 Отговор
    И зом има успешен бизнес с Русия трябва да е приближен на Путин...? Явно Дойче Веле пак си играе на пропаганда...-просто защото и президента Порошенко има бизнес в Русия и завода му за шоколод "Рошен" и до днес работи-и той ли е приближен на Путин??? Абе като пишете-поне се огледайте да не стават такива" засечки" като с даденият от мен пример...

    Коментиран от #4

  • 4 нашия

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Айде бе":

    те си бълват промивката за мозъци по график те не се интересуват от това колко са обективни
  • 5 Бля бля

    3 2 Отговор
    Аз па не мога да повярвам, че книга пълна с лъжи, може да струва толкова много пари
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания