7 Юни, 2020 21:07 2 351 1

Атомната индустрия написа важно писмо до Европейската комисия

  • атомна енергетика-
  • ядрена енергия-
  • ек-
  • писмо-
  • нисковъглеродна енергия

Атомната енергетика остава най-големият източник на нисковъглеродна енергия

Атомната индустрия написа важно писмо до Европейската комисия - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската атомна индустрия написа отворено писмо до Европейската комисия, в което се отбелязва, че е готова да играе важна роля в подкрепа на нисковъглеродното икономическо възстановяване. Писмото е подписано от 25 компании и асоциации, включително европейската търговска асоциация за ядрена индустрия „Форатом“.

В документа се посочва, че „днес ЕС и светът се сблъскват с безпрецедентна здравна и икономическа криза и отговорът на пандемията от COVID-19 е непосредствен приоритет за всички. Енергийният сектор в ЕС, заедно с атомната енергия като основа, продължава да играе важна роля в тези усилия – ние надеждно поддържаме основните източници на електрозахранване, като същевременно осигуряваме безопасност на нашите работници, клиенти, обществеността и околната среда“, предаде World Nuclear News.

„26% от електроенергията, произвеждана в ЕС, идва от атомната енергетика, която остава най-големият източник на нисковъглеродна енергия. Но 50% от енергийния микс на ЕС все още се базира на технологии, свързани с изкопаемите горива, които отделят CO2 и това трябва да бъде заменено от нисковъглеродни източници като част от прехода на ЕС към въглеродно неутрална икономика до 2050 г. В същото време, ще са необходими допълнителни енергийни мощности, които да задоволят растящата нужда от енергия“, се посочва в писмото. „Европейската атомна индустрия е готова и може да изиграе своята роля, подпомагайки националното и европейско чисто и зелено икономическо възстановяване като продължава да осигурява:

- растеж, работни места (днес атомната индустрия поддържа 1,1 милион директни и индиректни работни места);

- проучвания и иновации;

- потенциал за растеж на износа;

- и прогрес към безвъглеродна икономика при поддържане на пълно съответствие със строгите екологични регулации, включително тези, които са свързани с ядрените отпадъци“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    2 0 Отговор
    Какво става с малките реактори? До къде са разработките?