9 Юни, 2020 19:30 1 496 7

Папата създаде фонд за работниците в затруднение

  • папа франциск-
  • папата-
  • фонд-
  • ватикана-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • служители-
  • работа

Фондът ще бъде в помощ на хората, засегнати от пандемията

Папата създаде фонд за работниците в затруднение - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„Като Епископ на Рим реших да учредя в диоцеза Фонда „Исус Божествения работник“, за да припомня достойнството на труда, с начална вноска от 1 милион евро за нашата диоцезална Каритас организация“. Това разпореди тази сутрин папа Франциск, оповестявайки го в писмо до кардинал Анджело Де Донатис, генерален-викарий за Диоцеза на Рим, предаде Vatican News.

Намерението на Фонда е да бъде в помощ на хората, засегнати от пандемията, особено онези – подчертава папата – „които рискуват да бъдат изключени от институционалната закрила и се нуждаят от една подкрепа, която да ги придружава, докато отново започнат да вървят самостоятелно“.

„Харесва ми да си мисля – подчертава папата – че това може да се превърне в повод за един истински и същински алианс за Рим, в който всеки един, от своя страна, да се почувства главно действащо лице за възраждането на нашата общност след кризата. Този Фонд иска да бъде знак, способен да подтикне всички хора с добра воля да предложат конкретен жест на приобщаване, преди всичко към онези, търсещи утеха, надежда и признаване на своите права. Приканвам всички институции и нашите съграждани да споделят щедро онова, което имат на разположение в това толкова изключително и наситено с нужда време. Обръщам се към доброто сърце на всички римляни призовавайки ги да осъзнаят, че в това време не е достатъчно да се споделя само излишното“.

Папата благодари на Църквата в Рим за показаната солидарност. „Бих искал – завършва той - в нашия град да разцъфне солидарността от съседната врата, действията, които припомнят поведенията на съботната година, в която се опрощават дълговете, отпадат споровете, иска се данъка според способността на длъжника, а не според пазара“.

Благодарността на кардинал Де Донатис

Като изразява своята „дълбока благодарност“ за учредяването на Фонда, кардинал Де Донатис – посочва нота на римския викарият – „вижда в писмото цялата любов и загриженост, която папата, Епископ на Рим, не престава да показва към мъжете и жените от нашия град“. „Уверен съм – казва кардиналът – че заедно с институциите, като се започне от Регион Лацио и Рим Столица, всеки от своя страна, всички ще отговорим единни и с ангажираност в създаването на истински и същински алианс за Рим, за да се превърнем в главни действащи лица за възраждането на нашата общност след кризата“. Фондът – уточнява нотата на Викариата – ще бъде представен на медиите идния петък, 12 юни, от 11 ч. в зала „Кардинал Уго Полети“, в Латеранския дворец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 мъка

    1 0 Отговор
    Рекет .
  • 3 ivan

    1 0 Отговор
    най богатата институция в света,вместо да даде от себе си,фонд от подаяния създава в който най вероятно 6те се перат и пари
  • 4 Госあ

    1 0 Отговор
    Браво на Папата ! Ще взема направо католик да стана 😉
  • 5 Диверсант

    1 0 Отговор
    От 10 € дарени от наивници, до бедни стига 2 €. Всичко го плюскат тия търтеи. Ватикана се ползва със статут на държава и тоя си позволява да се меси във вътрешните работи на Италия кой колко негри да приема

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Християнската църква

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Диверсант":

    е само едно продължаване на съществуването на римската империя, когато започва да губи сила заради разпространението на учението на Исус Христос. Римляните са разбрали че ако не се преобразят ще загубят контрол и за това организират църквата с библията, Бог , мадоната, ангелите, дяволите и светците. Забележете че " централата " им е пак в Италия в центъра на Рим - Ватикана. Успяват да запазят властта си чрез царете, които са били подчинени на папата но официално всички християни сме собственост на Папата от 1302 година след обявяването на един декрет - була папале Unam Sanctam Ecclesiam . Закон който подчинява човекът да живее в задължение към църквата. Защо? Защото човекът е заченат с грях ( имало е полов контакт ) и за това през целият живот трябва да се работи за да се изплати грехът !!!
  • 7 Ислямската религия също

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Диверсант":

    е организирана от християнската църква но естествено съобразена с нравите на народите Африка и Азия.