11 Юни, 2020 11:56 1 734 0

Испания се безпокои от нови случаи на коронавирус след отваряне на границите

  • испания-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • педро санчес

Транспортните компании ще съхраняват регистър с данните за пътниците си в продължение на четири седмици, за да могат да се проследят контактите между хората в случай на зараза

Испания се безпокои от нови случаи на коронавирус след отваряне на границите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испанските здравни власти изразиха безпокойство от евентуални привнесени случаи на коронавирус от чужбина, след като страната отвори границите си през юли, предаде Франс прес.

Директорът на Центъра за извънредни санитарни ситуации Фернандо Симон каза днес, че положението в страната във връзка с епидемията е благоприятно и има само между 2 и 5 смъртни случая на ден в последните дни и общо само 40 миналата седмица.

Той обаче предупреди, че в последните 7 дни са установени 24 случая на внесена отвън зараза, а от 11 май насам привнесените случаи са 96. Тези хора са част от групите, които са освободени от ограниченията за придвижване, а именно жители на Испания, членове на медицинския персонал, дипломати или превозвачи, предава БТА.

Испанското правителство, което наложи карантина от 14 дни на пътниците от чужбина, предвижда от 1 юли да вдигне ограниченията за влизане в страната. Според Фернандо Симон здравните власти няма да извършват PCR тестове или да измерват температурата на влизане в страната. Те са предпочели варианта за проследяване на пътниците и призовават за отговорност както пътниците, така и авиокомпаниите и другите превозвачи, за да бъдат изолирани евентуалните случаи на зараза.

Транспортните компании ще съхраняват регистър с данните за пътниците си в продължение на четири седмици, за да могат да се проследят контактите между хората в случай на зараза.

В Испания по последни данни има 27 136 починали от Ковид-19.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА