Last news in Fakti

11 Юни, 2020 19:07 3 074 59

Чавушоглу: Въпросът за "Света София" е вътрешна работа на Турция

  • турция-
  • света софия-
  • истанбул-
  • мевлют чавушоглу

Върховната турска административна инстанция ще се произнесе по въпроса на 2 юли

Чавушоглу: Въпросът за "Света София" е вътрешна работа на Турция  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че статутът на "Света София" е въпрос, който попада в турския национален суверенитет. 

В телевизионно интервю пред частната телевизия НТВ той посочи, че в Конвенцията на ЮНЕСКО за защита на световното културно и природно наследство от 1972 г. няма норми относно това дали един обект под защита да бъде използван като джамия или по друг начин. 

По-рано днес говорителят на турското външно министерство Хами Аксой заяви, че "Света София" и музеят "Хора" (Карийе) принадлежат на Турция и тяхното опазване е вътрешна работа на страната. Други страни не могат да се намесват във взети в миналото или решения, които ще бъдат взети в бъдеще по отношение на двата обекта, допълни Аксой. 

Идеята за смяна на статута на "Света София" от музей в действащата джамия предизвика силна реакция в Гърция. Върховната турска административна инстанция ще се произнесе по въпроса на 2 юли. 


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Даммммм

    30 1 Отговор
    Еми така ще е-след като ЕС наложи джендаризма в християнските държави и вече ги е страх да не ги обвинят в расизъм-няма кой и копче да им каже на турците...па камо ли ние или пък гърците.Щото ако стане патаклама-евро либералите само ще кършат китки и ще призовават за мир.
  • 4 ОМАЗАХА

    27 12 Отговор
    ЕВРОПА С ТОЯ ислям И ТАЯ цигания !

    Коментиран от #10

  • 5 Истината

    5 30 Отговор
    най-добре да се изравни със земята и тогава никога повече няма да бъде обект на вражда , и така ще възцари мир

    Коментиран от #27

  • 6 свинепреработвателен

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Човек":

    завод
  • 7 Мимч

    26 6 Отговор
    Ами все едно, да решим джамията в София да стане музей,вътрешно решение на България и турците тогава ще мълчат ли?

    Коментиран от #11, #14

  • 8 Радо

    17 6 Отговор
    Турците не са прости хора, нито пък са толкова вярващи, освен във парата - мъчат се да политиканстват и да извлечат дивиденти.
  • 9 Така е

    18 2 Отговор
    По добре би било да остане музей, нищо, че е съществувала като джамия над 500 години. Турция има възможности да строи джамии. Нека да няма конфликт между религиите
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 вуйчо Ердо

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мимч":

    А да бе!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Националист

    14 4 Отговор
    Не пипайте светилището , господ ще ви накаже

    Коментиран от #16

  • 14 Жестоката истина

    14 9 Отговор

    До коментар #7 от "Мимч":

    Ти пък какво общо имаш със света София? Византийците да протестират ако са останали!
  • 15 Истината

    21 11 Отговор

    До коментар #2 от "Човек":

    Ето за това господ дари този велик град на турците, които не само не събарят църкви ами ги правят туристически обекти! А на Ганю му дай само да събаря и унищожава!

    Коментиран от #31, #37

  • 16 Психиатър

    21 6 Отговор

    До коментар #13 от "Националист":

    Ганю ти пък какво общо имаш с църквата света София? Даже и за българската църква се отделят пари от община Истанбул!
  • 17 оня с коня

    3 12 Отговор
    Никога не съм крил че Църковните ми познания са Нулеви по "Обективни причини".Прочитайки Заглавието обаче първата ми мисъл бе,че щом става дума за "София",значи Турция е БАСТИСАЛА наша Църква на тяхна територия.Което пък значи,че ТРАДИЦИОННО ДОБРИТЕ ОТНОШЕНИЯ Турция- България благодарение на Усилията на БОРИСОВ И ЕРДОГАН отиват "на кино"Чак после,когато проверих с Гугъла разбрах че става дума за ГРЪЦКА ЦЪРКВА,базирана в Турция.Обикновен МИСИРСКИ ПРОПУСК ли е че в Статията няма и Помен от тая Елементарна Подробност?НЕЕЕ...,СЪВСЕМ УМИШЛЕНО се спекулира с Информация ВАЖНА за Двата народа за да ВБИЕ КЛИН Руската ХИБРИДНА пропагандна машина между тях,та да се затвърди идеята че "Само Русия може да защити БГ от Турция"!Ах гиди ПОДЛИ "Освободители от Азия" - ДОКОГА с тия Номера бе?!!

    Коментиран от #18, #19, #21, #23, #29

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тоа па

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    Ти па отрепа коня бре,като чуеш за София Лорен също си мислиш че е българска ко.вра тогава
  • 20 Гост

    10 2 Отговор
    Ако бяха решили, да направят нещо /промяна в стату или каквото и да било друго/ с българската църква, дали гърците изобщо щяха да размишляват като нас и да ни подкрепят по някакъв начин. А и друго гърците с претенциите няма да свършат. Севернокипърска турска република или пък Турьия нямала никакви права за петролни залежи, та във вътрешни въпроси се бъркат - ето най-яркия пример за расизъм. Те още малко ще тръгнат и за петролни залежи в Черно море да предявяват претенции, защото преди 681г. това са били византийски земи. Ай с****р от тука бе!
  • 21 Тъп тъпан

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    Няма да ти обеснявам с подробности,сега влез в гугъл и ми кажи защо в Атина няма нито една джамия,а са разрушени всичките?освен Атина няма нито една европейска държава без джамия
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сийка

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    Нещо бъркаш. Света София е византийска църква, а не гръцка. Това, че африканското племе ,заселила се в Елада преди 2800 години ( данайци) иска да представи цялото елински македонско, тракийско наследство за тяхно - това е друг въпрос. И само още един пример - византийския император Василий българоубиец е от арменски произход. Византия е била смес от много народи общуваше на елински ( сега наричан старогръцки) език.

    Коментиран от #24, #36

  • 24 оня с коня

    5 10 Отговор

    До коментар #23 от "Сийка":

    Казваш че Св.София била Византийска,а не Гръцка Църква.И питам Аз:А Византия не е ли в Гърция?!

    Коментиран от #25, #41

  • 25 Сийка

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "оня с коня":

    Много си зле с историческата география. Не заслужаваш да ти отговарям. Чети бе, Пенчо.....
  • 26 Ердо

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Нео":

    Тц, не позна нямаш си на представа колко много хора има които мразят ататюрк,
  • 27 Сериозно

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    За Александър Невски ли говориш?
  • 28 Info

    3 4 Отговор
    Говорейки пред Дейли Сабах, турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че споразумението между Италия и Гърция доказва валидността на аргументите на Анкара относно морските споразумения и той определи споразумението като "положително" за Турция.

    Гръцкото министерство на външните работи издаде следното изявление в отговор: „Радваме се, че министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу изрази задоволството си от подписването на споразумението за морска граница между Италия и Гърция, което напълно гарантира правата на островите на континентален шелф и ИИЗ, защото това означава, че Турция променя позицията си и сега противоречи на незаконния турско-либийски меморандум."
  • 29 Хасан

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    Честно не знаеше ли за Св София или Ая София по турски ? ..Римската империя се разделя на Западна и Източна ..Рим и Константинопол ..католици и православие ..строи се Се София като еквивалент на една римска църква и в продължение на стотици години е най голямата сграда в света
  • 30 Info

    3 5 Отговор
    Държавен департамент на САЩ: "Съединените щати призоваха Турция да уважава многостранната история на Света София."

    Предизвикателствата, пред които са изправени религиозните малцинства в Турция, са записани в годишния доклад на Държавния департамент за религиозната свобода по целия свят. Сред най-важните въпроси, които възникват, са трудностите при отваряне или експлоатация на места за поклонение и решаването на имуществени спорове, свързани с отчуждавания на правителството, които са се случвали в църковни земи и недвижими имоти.

    В доклада се отбелязва, че висши държавни служители на САЩ продължават публично и частно да изразяват пред турските служители мнението си, че Света София е паметник с изключително значение, подкрепяйки запазването му по начин, който е в съответствие с мултикултурализма на историята.

    Американските представители заявиха, че подчертават важността на проблема на правителствените служители в Турция и подчертават, че Света София е символ на мирно съвместно съществуване, реален диалог и уважение между религиите.

    Според доклада външният министър Майк Помпео и други висши държавни служители продължават да призовават правителствените служители на Турция да отворят отново гръцкото православно богословско училище в Халки и да позволят на всички религиозни общности да се обучават в страната.

    Коментиран от #33, #42

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Предложение

    5 6 Отговор
    Гърците да направят къщата на Кемал в Солун музей на турските геноциди.
  • 33 Хасан

    9 8 Отговор

    До коментар #30 от "Info":

    Уф пак измислените новини ..Турция е предала църковни имоти за милиони докато България отказа да предаде вакъфски имоти ..Турция реставрира Желязната църква ,Манастири ,Арменска църква и др
  • 34 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Човек":

    Напротив ..въвеличиха
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този велик град?

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Истината":

    Къде му са стените които са го опасвали? Съборени за да се строят ракети! Къде са царския дворец?

    Коментиран от #39, #43

  • 38 🚽🚽🚽🚽🚽

    2 3 Отговор
    Скоро може да стане външна работа
  • 39 Робска психика

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Този велик град?":

    Пак за стени мисли. За какво са му стените на вече освободен град?
  • 40 Да бе да

    5 3 Отговор

    До коментар #31 от "Човек":

    Ти остави великия град,а малко погледни в осраната си държава,че скоро ще има глад
  • 41 Хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "оня с коня":

    Вместо да питаш влез в интернет чети и се поинтересувай малко.преди да пишеш глупости
  • 42 Инфо

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Info":

    След твой коментар винаги съм в гугъл как така един път не можах да намеря потвържения на написаното. Дай линк, фейкаджия

    Коментиран от #44, #45

  • 43 Qwwe

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Този велик град?":

    Ти надрусан ли си? Ходил ли си в Истанбул? Явно не си ходил щом питаш за стените.защо драскаш глупости без да знаеш? Хайде разбирам нямал си възможност да ходиш,а бе ганчо толкова ли ти е трудно да видиш в google maps. Пиши там Bizans Surları и виж кво ще ти се покаже,аман от прости хора значи
  • 44 Qwwe

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Инфо":

    Инфо е от сектата на фетуллах гюлен,само фейкаджии са,като хлебарки са навсякъде,ама Ердо ги оправя тях,още малко остана
  • 45 Qwwe

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Инфо":

    И обърни внимание,пуска фейк новини само в статии за Турция.в другите статии ги няма,личи си че са от сектата на фетуллах гюлен.трябва да се даде сигнал в прокуратурата за неверни новини и трябва да се съдят
  • 46 Info

    3 2 Отговор
    Участието на Турция в Либия разпалва конкуренция, която заплашва жизненоважни интереси на САЩ, заяви бившият американски посланик в Анкара Ерик Еделман. Бившият американски посланик в Анкара обвини Съединените щати в скандална толерантност към Турция и призова Вашингтон да играе своята роля и отново да демонстрира високата стратегия на САЩ в Източното Средиземноморие. Според него целта трябва да бъде да се спре влиянието на Русия и Турция в региона. Той говори директно за турската офанзива в либийския регион, която трябва да бъде балансирана от засиленото присъствие на въздух и море от САЩ в региона. Той призова за по-нататъшно укрепване на отбранителното сътрудничество с Гърция като осезаемо доказателство за геостратегически важно място и богата енергийна страна на прага на Европа.

    Коментиран от #47, #48

  • 47 Хаха

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "Info":

    Въй,ама верно ли бе? И кво да направим сега
  • 48 Хаха

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "Info":

    От Ел Джезире ли ги копираш тези фейк новини? Колко ти плаща пенсилванският поп фетуллах гюлен? Мани,кажи по добре къде е Хафтар,нали си агент инфо? Нещо май запалил подметките и напуснал страната хахахаха
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Сенер Левент

    4 2 Отговор

    До коментар #49 от "Yavuz":

    Ayasofya става музей през 1934 г. Кемал умира през 1938 г. Така че защо в продължение на 4 години той не казва "Не съм давал такава заповед, това не е моят подпис"? Защото глупостите на AKP нямат граница, ето защо!

    Коментиран от #52, #56

  • 52 Yavuz

    3 3 Отговор

    До коментар #51 от "Сенер Левент":

    Много повече се знае за смъртта на Александър Македонски, който умира през 323 г. пр. н. е отколкото за Мустафа Кемал който умира през 1938г.Лесно се оправдава с алкохола.
  • 53 Няма дъно

    0 5 Отговор
    Долу Мустафа Кемал Ататюрк. Назад в миналото. Света София отново джамия, Цариград отново столица, а турците отново ще пишат на арабски.
  • 54 Ая София музей или джамия

    5 2 Отговор
    Няма значение. Важното е, че няма да бъде конюшня в каквато я превърнаха кръстоносците през 1204г.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 TRoskOt

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Сенер Левент":

    Джамията е затворена от 1931 г. под предлог че ще се ремонтира.

    Подписът е на Ататюрк като такъв а закона за фамилните имена е влязъл в деиствие едва месеци след това. Предполага се че е фалшив.

    https://www.milliyet.com.tr/gundem/ayasofya-icin-kritik-tarih-kararnamedeki-imza-sahte-mi-6231372
  • 57 TRoskOt

    2 0 Отговор
    А според Азис Несин подписа на Ататюрк е дело на учител по математика в тогавашния Роберт Колеж от арменски произход Хагоп Вахрам Черчиян . Значително по късно.
  • 58 TRoskOt

    1 0 Отговор
    Катедралата в Кордоба (в миналото джамия, а днес римо-католически храм) е най-внушителното, най-красивото и оригинално здание в града. Със своите 23 хил. кв.м. площ, тя би била третата по големина в света джамия. Заради старото си предназначение, катедралата днес носи името "Мескита". Строителството й започва около 600 г. като вестготска църква на Висенте Сарагоски, но след завземането на града от маврите е превърната в джамия. През 8 в. била разрушена и на нейно място емир Абд ар-Рахман І построява джамия в чест на съпругата си. Построява огромната зала, състояща се от 11 кораба с 110 колони, капителите на които са взети от стари римски и византийски сгради. Над тях има втори ред арки – архитектурно чудо за времето си, създаващи уникална комбинация от светлина и сянка. Абд ар-Рахман ІІ добавя още осем арки през 833 г. с колони от бял мрамор от театъра в Мерида. През 961 г. са добавени минаре и михраб (молитвена ниша). Последното и най-голямо разширяване е през 987 г., когато първоначалният размер е удвоен и са добавени колони от син и червен мрамор. Тъй като единствената възможност за дострояване била на запад (река Гуадалкивир на юг и дворецът на халифа на изток били много близо), тази джамия била единствената, чийто михраб не е разположен в центъра. Другата особеност е, че той не е ориентиран в посока към Мека, а към Дамаск – може би заради носталгията на Абд ар-Рахман І, който много тъгувал за джамията в родния си град. В началото на 13 век Кордоба отн

    Коментиран от #59

  • 59 TRoskOt

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "TRoskOt":

    Нека Обединена Европа направи тая бивша джамия в испански МУЗЕИ.
Новини по държави: