12 Юни, 2020 08:12 2 478 0

Великобритания няма да въведе пълни гранични проверки

  • брекзит-
  • ес-
  • граница-
  • проверки-
  • великобритания-
  • митница-
  • бизнес-
  • коронавирус

Бизнесът не може да се справи с проблемите, произтичащи от пандемията

Великобритания няма да въведе пълни гранични проверки - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Британското правителство се е отказало от плановете да въведе пълни гранични проверки с ЕС на 1 януари в резултат на пандемията от коронавируса, пише вестник „Файненшъл таймс“. 

Според изданието, членът на кабинета Майкъл Гоув е приел, че бизнесът не може да се справи с проблемите, произтичащи от пандемията и в същото време да се опитва да реши въпросите по границата в периода след Брекзит. Предвижда се при това положение вместо пълни проверки, правителството да въведе временен по-лек режим на проверки по британските пристанища (като Дувър) за постъпващите стоки от ЕС - както в случай на Брекзит със сделка, така и при сценарий без сделка.

Министрите обаче приемат, че стоките от Обединеното кралство към ЕС вероятно ще бъдат обект на пълна проверка при влизането им във Франция. „Файненшъл таймс“ цитира източник от кабинета да казва: „Отчитаме ефекта на коронавируса върху британския бизнес и при положение, че Лондон поема контрол върху законите и границите си в края на годината, министрите ще подходят прагматично и гъвкаво“, предаде БНР.

Стъпката, която се очаква да бъде официално обявена преди ускоряването на подготовката за Брекзит без сделка през юли, представлява рязък обрат от февруари, когато Гоув оповести, че стоките, издаващи от Европа, ще бъдат подложени на пълни проверки. „Искаме да помогнем на бизнеса да се приспособи към промените и възможностите извън Общия пазар и Митническия съюз“, допълва източникът. Възможно е по-късно от „Даунинг стрийт“ да излязат с декларация по въпроса.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: