12 Юни, 2020 13:15 6 680 33

САЩ могат да се разпаднат като Съветския съюз

  • сащ-
  • разпад-
  • колапс-
  • фигаро-
  • русия-
  • ссср-
  • доналд тръмп

Съединените щати също са заплашени от колапс

САЩ могат да се разпаднат като Съветския съюз - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ако през 1953 г. осъждането на американския „бяс“ от Жан-Пол Сартр беше „трагична политическа грешка“, през 2020 г. става ясно, че яростта „разкъсва“ САЩ и завършва процеса на загуба на лидерството им, пише журналистът от Le Figaro Николас Бавре, предаде агенция "Фокус".

„Повече от 30 години след разпадането на съветската система, Съединените щати също са заплашени от колапс“, пише авторът. Това според него потвърждава колко е прав Токвил, който твърди, че демокрациите загиват не толкова от военни поражения, колкото от факта, че техните структури са корумпирани от демагози, а населението губи своята гражданска идентичност под влияние на индивидуализма.

Както подчертава авторът, днешна Америка преживява едновременно четири кризи. Епидемията Covid-19 се превърна в санитарен Пърл Харбър,  починаха около 110 хиляди души. Това доведе до рецесия с исторически пропорции, когато 45 милиона души станаха безработни за 3 месеца, а БВП през 2020 г. се очаква да спадне с 6,5%. Убийството на Джордж Флойд от полицията в Минеаполис предизвика расови безредици и грабежи в американски градове, напомнящи на протестите от 1968 г. след убийството на Мартин Лутър Кинг. И накрая, популизмът на Доналд Тръмп с неговите планове да прибегне до закона от 1807 г. за потушаване на въстанията и да повери възстановяването на реда в страната на армията, противно на основите на правовата държава и възраженията на военното ръководство, потапя САЩ в хаос.

Стратегията на американския президент е да разцепи Америка, да я потопи в атмосферата на гражданска война и да поддържа размирици с надеждата за преизбиране, въпреки ужасяващи резултати, убеден е журналистът. Освен това бедствието в здравния сектор безмилостно разкри структурните неразположения, подкопаващи САЩ и безотговорността на Доналд Тръмп, чиято икономическа политика изтласка крайностите на икономиката на сапунения балон, която се фокусира изключително върху финансовите пазари. Политиката се олицетворяваше от ненормален растеж на американската фондова борса с 40% от средата на март, въпреки факта, че рискът от „голяма депресия“ не беше толкова висок, колкото през 30-те години на миналия век, а равнището на безработица нарасна от 3,3% на почти 20%.

Радикалните решения и мнения на ръководителя на Белия дом ускоряват процеса на краха на американската нация, която днес е обединена единствено от страх и омраза, сигурен е Бавре. Увеличението на насилието, смъртта от огнестрелно оръжие, употребата на наркотици, широко разпространеният расизъм и скритата сегрегация на афро-американското население не може да не отвори „откритата рана“ на робското минало, смята авторът. Докато чернокожите представляват 13,4% от населението на САЩ, те са 24% от 1 098 души, убити от полицията през 2019 г., и 33% от всички затворници в страната. Нивото на безработица сред тази група е два пъти по-високо от това на останалата част от населението, а средният доход е 42% по-нисък от този на белите. „И накрая, Доналд Тръмп проявява презрение към Конституцията и върховенството на закона, образованието и науката, уважението към правата на човека, което подкопава основите на американската демокрация и отстъпва от наследството на бащите основатели“, заявява наблюдателят. Според него, заобикаляйки Конгреса, натискайки върху правосъдието, Федералния резерв или армията, държавният глава разрушава системата от проверки и баланси.

Въпреки това, въпреки хаотичното разрешаване на кризата в областта на здравеопазването и икономиката, Тръмп все още не е загубил предизборната надпревара през 2020 г., по-специално поради слабостта на кандидата на опонентите си Джо Байдън, смята авторът. Но независимо от това дали Тръмп спечели или загуби, неговото управление„ще остави Америка в развалини“ - с разцепление в общество, което не е било толкова голямо дори след Гражданската война и страна, изчезнала от световната сцена за първи път след 1945 г. в разгара на голяма криза. Дори ако обвиненията на Тръмп за прекомерните амбиции на тоталитарно-капиталистическия Пекин бяха верни, неговата стратегия за влизане в нова студена война във време, когато нацията е разцепена и без традиционните европейски и азиатски съюзници, беше „самоубийствена” - тоест напълно противоположна на решенията на Хари Труман за Сталин, довели до краха на съветската система през 1989 г., смята авторът на статията. Първото условие за съществуването на държава е националното единство, сигурен е Бавре. Според него през 2020 г. приоритет на САЩ не трябва да бъде желанието да „възстанови Америка до предишното ѝ величие“, а „да възстанови предишното единство на Америка“, заключава журналистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олегчо

    57 19 Отговор
    Слава России 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    Коментиран от #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 петел

    74 14 Отговор
    Адски слаба статия. И на децата вече стана ясно, че тези бунтове са провокирани от демократическата партия, която е изправена до стената. Ако последните изгубят изборите през есента това ще е краят на либерално-глобалистите в световен мащаб. Авторът обаче от десет кладенеца вода вади и обяснява как Тръмп "все още не е изгубил изборите"!?!? Това, че една статия е написана от французин не я прави коректна. Мислете!

    Коментиран от #8

  • 4 898

    51 5 Отговор
    Империите имат само един край!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тръмп 2020

    39 3 Отговор
    За съжаление да. Републиканците и демократите там са толкова различни може би е време да се разделят на две.
  • 7 Без сантименти

    43 3 Отговор
    Всичко що годе е вярно-само едно не е--че Тръмп е виновен...Кризисното състояне не идва от Тръмп-а от самата политическа система,която е "пренапъната" в ролята на демокрация.Проблема не е от вчера-а от десетилетия.И докато го имаше СССР, американските управници се стремяха в негов противовест да създават алтернатива на идеологията му-да има добре живееща средна класа с две думи.А след разрада на Съветите,политиците на Вашингтон изгубиха стимола си за развитие на политическият строй.Като посегнаха на благата на собственият си народ-и първи бяха черните по разбираеми причини.Та Тръмп колкото и да е хахав-няма вина в случващото се в момента.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ха ха ха

    24 6 Отговор

    До коментар #8 от "2665":

    А ти кфо искаш уе черна маймуна да управлява Света.Ти знаеш ли че тия допреди 200 години са жили бити и изхвърляни навсякъде що сега да е по-различно?!
  • 10 Нищо чудно

    14 23 Отговор
    С такъв мегаломански президент като Тръмп който освен че се изпокара със съюзниците си и за 4 години власт не направи нищо градивно и положително за Америка освен разцепление на обществото за което все демократите и вирусът му бяха "виновни" и с поведението си и речите си доведе САЩ пред прага на вътрешна гражданска война и разпадне, външни врагове на щатите не им трябват и който и да дойде след него, няма да може за дълго време да възстанови пораженията които той нанесе на Америка и тoлкoвa ли ca геронтофилски дeградирали и зaтъпeли вече aмeрикaнцитe, чe нe мoгaт дa нaмeрят и излъчaт от такова голямо население,един нов, млад и нoрмaлно решителен чoвeк зa нoв бъдещ прeзидeнт...??!
  • 11 Баба шаманка

    19 6 Отговор
    Ке се капичнат ...на 12.12 2020 в 12:12:12ч. и веке ке се именуват S-USA (Съветска USA)! Ретрогадният Меркурий ке им скрои капа!
  • 12 папуас от америка

    25 6 Отговор
    Според перчема Мадуро организирал протестите. Бе щом и Венецуела може да разклати краката на тоя глинен колос , какво да говорим за Русия и Китай!
  • 13 Отдаааавна е

    26 9 Отговор
    предсказано капитулирането на САЩ и могъществото на Русия и Китай

    Коментиран от #26

  • 14 Текумзе

    24 6 Отговор
    От момента, в който Доналд Тръмп оглави Белия дом, държавният дълг нарасна с 6 трилиона долара.
    Краварите ще ядат дървото защото Китай се кани да разпродаде държавния им дълг.
  • 15 Ай дано!!!

    20 7 Отговор
    Вярно е, че разпадането на САЩ няма да донесе нещо добро за бедните, но и няма да им навреди. Всичко ще си продължи постарому, но все пак да има възмездие
  • 16 сметало

    17 5 Отговор
    тя външната ми тоалетна на двора е на повече от 200 години манете я таа държава да си ходи
  • 17 Само камуфлаж

    31 1 Отговор
    Както навремето СССР,така днес САЩ се задъхват да хрантутят и дундуркат смучещи ги съюзници. Реално в САЩ работи ефективно половината от популацията,а другато половина щрака пръсти и подскача в аборигенски танци. Тръмп просто вижда,че американците са започнали да живеят доста по-зле от съюзниците им. Средната класа се е стопила на половината защото огромна част от брутния вътрешен продукт отива за хрантутници. Тръмп нова война не започна и беше съживил икономиката на САЩ за сметка на глобалистите. Това не му се прощава. Американските глобалисти,както и всички сръхбогати глобалисти,космополити и интернационалисти са безотечественици,каквито безотечественици са и лумпенските тълпи вилнеещи по градовете на САЩ. Свръхбогатите и лумпените са като марокански скакалци - опоскват всичко и се местят на ново място докато има места за орпоскване. Няма единна американска нация - има скакалци и роби на труда,които вече изнемогват,а това немимуемо води до вътрешен социален конфликт. Антирасизмът само е камуфлаж на мъреливите,нефелниците и паразитите.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гошо

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Stéphanie 🎲":

    То и такива да търкат талончета с мечтата да забогатеят , също винаги е имало или си забравил за"американската мечта "

    Коментиран от #23

  • 22 дивия Бил

    15 3 Отговор

    До коментар #18 от "Stéphanie 🎲":

    И като затворят границите - кой ще работи ? Краварите на полето не ходят - също като англичаните. Не иска и да гледат възрастни хора нито малки деца. За това наемат филипинки , мексиканки и т.н.
  • 23 Stéphanie 🎲

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гошо":

    Абсолютно си прав Гошо ,за това иде реч.Много хора тръгват без информация куцо,сляпо и сакато дет казваме в България.Ако нямаш диплом,не говориш езика по добре не тръгвай.Аз бих искала с удоволствие ще живея в Америка голяма къща за 10,20 милиона долара в Маями или Холивуд защо не ,Rolls Royce Phantom в гаража какво му трябва още на човек 😉 хеликоптер ....?Ама не става не съм гений,прогрсмист,банкер,холивудска звзда остават само мечтите нищо повече.99%от мигрантите си мислят че по дърветата на Америка цъфтят долари ама не😂.Има още много какво да се напише мисля ще ме разбереш.
  • 24 ТОЧКАТА

    6 1 Отговор
    Тоз фрацуузин ,нема нищо общо с ФРАНЦИЯ>>>>С Макрон/може би....
  • 25 Stéphanie 🎲

    8 10 Отговор
    Гн.Модератор много сте работен днес !!!Нищо лошо не написах,само поясних че м/у СССР и САЩ никога не е имало нищо общо за сравнение.Мечтата на човек е Америка -Русия НЕ!Дали излъгах.Има ли желаещи за Русия ???

    Коментиран от #28, #30

  • 26 факти

    7 17 Отговор

    До коментар #13 от "Отдаааавна е":

    За Китай може би ,но русия е последна дупка на кавала във всяко отношение.Бедна,мизерна,недоразвита и с икономика на джудже.Не знам за какво могъщество говориш.Колкото до разпада на САЩ,това го слушаме вече 50 години и все не става.Кажете поне някаква дата и час когато ще се разпадне тая Америка ,че ни писна да ви четем глупостите на русолизците.
  • 27 не може да бъде

    11 0 Отговор
    Твърдението ,че "стратегията на американския президент /Тръмп/е да разцепи Америка и да я потопи в атмосферата на гражданската война и да поддържа размири с надеждата за преизбиране"е безумна позволявам си да пропусна "според мен"-това е просто очевадно/ .Това не може да бъде стратегия на никой президент или кандидат за президент на САЩ!Даже и на демократите,които са се се развихрили като обезумяли срещу Тръмп!Съзнателно никой не би посмял да си го позволи -американците все още са способни да "освободят" страната си от такива стратези по един известен американски патент,прилаган срещу Линкълн,Кенеди и т.н.Проблемът май е в това ,че вече не можем да говорим за единна американска нация!?
  • 28 Георги

    11 1 Отговор

    До коментар #25 от "Stéphanie 🎲":

    Мечтата на човек е да живее добре,пък къде не е важно.

    Коментиран от #29

  • 29 Stéphanie 🎲

    8 4 Отговор

    До коментар #28 от "Георги":

    Има една книга  "Не дразни лъва!" -Джеймс Хадли Чейс в нея има една фраза "Окото ако не види душата не страда."Имам хубав живот не мога да се оплача,ама нямам този в Америка на милионерите.Не ми идея фикс ,не бих си стегнала куфара за там без покритие и да очаквам чудеса.Написах че бих искала ,мечтите са безплатни.Нормалните хора мечтаем богите не мечтаят 😉.
  • 30 Астана

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Stéphanie 🎲":

    Ами, за твоя почуда..
    .Има -Например Аз.Убавице
    И Не е хубаво, да се Изказваш Неподготвена, и то от Името на всички.
    Свят -Голям,Хора Всякакви,Интереси и Желания разни!

    Коментиран от #31

  • 31 Евач

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Астана":

    Откъде пък разбра, че е убавица? Щото е тъпа ли , или я познаваш?
  • 32 СТАЛИНка георгиева

    0 0 Отговор
    Нищо ново под Слънцето! Това е нормалния ход на историята
  • 33 Реалист

    0 0 Отговор
    Мисля ,че играта е много по-дълбока и това което предизвикаха в САЩ е само върхът на айсберга.Това се потвърждава от разпалването на процеса и в Европа.Тръмп поведе борба против глобалиското световно правителство като се опитва да спаси страната си .Англия се измъква от еврокошарата и с това дава пример ,че Евросъюза не е рая .Целта е тези две мошни структури -САЩ и Евросъюза да бъдат отслабени и напълно подчинени.