Last news in Fakti

12 Юни, 2020 18:07 1 880 11

ООН: Гърция да разследва твърденията, че изтласква бежанци

  • гърция-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • егейско море

Около 3000 кандидати за убежище пристигнаха в страната по суша и по море от началото на март, като броят им отбелязва рязък спад от предишните месеци

ООН: Гърция да разследва твърденията, че изтласква бежанци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКООНБ) призовава Гърция да разследва многобройните съобщения, че гръцките власти изтласкват бежанци по морските и сухоземните граници с Турция, като вероятно по този начин връщат и търсещи убежище хора в Турция, след като те са достигнали до гръцка територия или до гръцките териториални води, се казва в изпратено до медиите съобщение на ВКООНБ, предава БТА.

Комисариатът постоянно е изразявал опасенията си пред гръцкото правителство и е призовавал за спешно разследване на серия предполагаеми инциденти, съобщавани в медиите, много от които са подкрепени от неправителствени организации и от преки свидетелства. Подобни твърдения се увеличиха от март насам и според сведенията е възможно няколко групи от хора да са били масово върнати, след като са достигнали до гръцка територия.

Около 3000 кандидати за убежище пристигнаха в Гърция по суша и по море от началото на март, като броят им отбелязва рязък спад от предишните месеци и в сравнение с минали години. Въпреки това съобщенията за изтласкване на мигранти, особено в морето, се увеличават, е казал говорител на ВКООНБ на пресконференция в Женева.

Гърция има законно право да контролира границите си и да управлява незаконната миграция, като спазва международните човешки права и стандартите за защита на бежанците. Контролът и практиките трябва да гарантират правата на кандидатите за убежище и те не трябва да бъдат връщани на гръцката граница, пише в съобщението.

Като признава приноса на гръцката брегова охрана за спасяването на безбройни бежанци и мигранти в морето, ВКООНБ предупреждава, че твърденията за изтласкване противоречат на международните ангажименти на Гърция и могат да изложат хора на голяма опасност.

Днес Анадолската агенция съобщи, че турската брегова охрана в четвъртък е спасила край бреговете на окръг Измир 42 кандидати за убежище от гумена лодка, за която се твърди, че е била изтласкана в турски води от гръцката брегова охрана.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1122

    34 1 Отговор
    Гърция да не изтласква бежанците ,а да ги товари на корабите и да ги праща в централата на ООН. Те да се оправят с тях,но да не ги разпращат по другите държави,А ДА СИ ГИ ОТГЛЕЖДАТ ТАКА КАКТО ПРЕПОРЪЧВАТ НА ДРУГИТЕ ДА ГО ПРАВЯТ!
  • 2 Истина

    6 26 Отговор
    Има десетки видео доказателства как гръцката брегова охрана в открито море пробива гуменните лодки на емигранти пълни с жени и детца .

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Ами

    4 19 Отговор

    До коментар #2 от "Истина":

    Варвари са гърците

    Коментиран от #5

  • 4 Ицо

    5 21 Отговор
    Детеубйци примати гърци , никой от хубаво не напуска родината си . През 1990 год. емигрирах в зап. Европа продължение на седмици вървяхме пеш гладни , мокри , изтощени , постоянно гонени , може цял роман да се напише как с хиляди мъки сме в гурчета .

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бачо Киро

    24 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ицо":

    Ало, бастун, границата е суверенна. Ако искат те пускат, ако не искат - не. Който търси убежище има КПП. Другите трябва директно да се стрелят. Много на бащиния го обърнахте всички... Предадохте си правата заради улеснения... Затова и сте овце днес. Ама овце, дето си мислят, че всеки им е длъжен и всичко им се полага...
  • 7 Бачо Киро

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Истина":

    Че нормално, няма да ги чака я, научете какво значи граница. Който е редовен бежанец - на КППто. О без това повечето са мигранти, а не бежанци. Който много има зор може да си ги вземе у тях, но ще ги гледа, облича и ако правят зулуми директно с тях обратно в кончината им.
  • 8 Хасан

    16 1 Отговор
    Това не са бежанци, а икономически имигранти и Гърция като суверенна държава има право да защитава своята граница.
  • 9 Гърция и международно право...

    3 6 Отговор
    Няма такава комбинация...
  • 10 Бай Кольо

    10 0 Отговор
    Да бе не са толкова глупави гърците да помагат на турските трафиканти да забогатяват на техният гръб
  • 11 Хуманист

    8 1 Отговор
    ООН трябва да разследва турската търговска мрежа за роби, която с помощта на официални турски власти превозва африканци до Турция по въздух, като ги използва финансово в тежък труд с почти нулев доход при мизерни условия на живот и след това се опитва да ги депортира в Европа.
Новини по държави: