Last news in Fakti

12 Юни, 2020 21:30 2 188 7

Британската икономика се е свила с над 20% само през април

  • великобритания-
  • лондон-
  • икономика-
  • пандемия-
  • борис джонсън

Всички сфери на икономиката са сериозно засегнати, но най-сериозно заведенията, образованието, здравеопазването и продажбата на автомобили

Британската икономика се е свила с над 20% само през април  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британската икономика се е свила с 20,4 процента през април, първият прекаран пълен месец в Обединеното кралство след въведената карантина в края на март. Откакто се води статистика никога не е регистриран такъв срив.

От националната статистика съобщиха, че „историческият срив“ е засегнал на практика всички сфери на икономическа активност. Анализатори все пак се опитват да бъдат оптимисти с аргумента, че най-лошото се е случило вече през април и нещата би трябвало да се подобрят със започналото облекчаване на мерките през май.

Свиването на икономиката е три пъти по-голямо от това през финансовата криза от 2008-09 година.

„Това е напълно безпрецедентно. Мащабите и внезапността на икономическия срив са безпрецедентни в икономическата статистика“, каза експертът от Националната статистика Джонатан Атоу.

Той посочи, че всички сфери на икономиката са сериозно засегнати, но най-сериозно заведенията, образованието, здравеопазването и продажбата на автомобили.

Производството и строителството бележат голям спад, като най-засегнати са производството на коли и строенето на жилища.

Търговията с останалата част от света също е много засегната от пандемията. Данните за тримесечието, смятано от февруари до април, показват свиване на икономиката с 10,4 на сто.

Лошата новина идва в момент, когато стана ясно, че на близо 9 милиона работници в страната заплатите се изплащат от правителството, като броят на регистриралите се за получаване на помощи като безработни през април е скочил с над 850 000 до 2,1 милиона души.

Без намесата на правителството тези данни щяха да са много по-страшни.

Министърът на финансите Риши Сунак каза, че подобно на много други страни по света коронавирусът е засегнал сериозно икономиката на Великобритания. Той изрази надежди, че от понеделник, когато могат да отворят всички останали магазини, ситуацията ще започне да се нормализира.

Премиерът Борис Джонсън също е оптимист:

„Не съм изненадан от данните, тъй като Обединеното кралство е силно зависимо от услугите, които пък зависят до голяма степен от човешките контакти. Бяхме лошо засегнати, но ние сме невероятно корави и изобретателни и ще се възстановим“.

Министърът на финансите в сянка Анелиз Додс обаче предупреди, че данните показват, че британската икономика се свива по-бързо от другите икономики по света.

Статистиката засилва натиска върху правителството да облекчи карантината по-скоро, но това е в разрез с предпазливия подход за избягване на втора вълна на пандемията.

Надигат се гласове да се следва примера на страни като Германия и Франция, които предложиха специфични пакети за подпомагане на хората.

Икономистите очакват още по-голям спад за периода април-юни, който ще потопи страната в дълбока рецесия.

Андрю Уилшарт от Capital Economics заяви, че макар и периодът на най-ниска икономическа активност да е отминал след започналото  облекчаване на карантината през май, фискалната цена на колапса и увеличението на безработицата над 8 процента тепърва започват да се проявяват.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    14 1 Отговор
    Еми те всички страни са с по над 20%. Къде е новината тука?
  • 2 Дългият

    13 4 Отговор
    Не с 20...с 200 да се свие....
  • 3 Гошо

    14 3 Отговор
    Като бутнат някой и друг паметник ще се оправят
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тролове

    2 8 Отговор
    Бойко, колко Ви плати по време на карантината???

    Коментиран от #6, #7

  • 6 HohoBoho

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Тролове":

    Бойко тепърва ще си плаща за карантината...
  • 7 \007/

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тролове":

    Този въпрос го задай на себе си 🙄💣💥 .・.・.・<<<>>>