21 Юни, 2020 22:59 1 957 2

ЮАР стартира консултации за нови атомни мощности

  • юар-
  • атомна енергетика-
  • аец-
  • мощности

Програмата може да включва реактори с вода под налягане

ЮАР стартира консултации за нови атомни мощности - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на природните ресурси и енергетиката на ЮАР обяви началото на консултации с енергийната индустрия във връзка с подготовка за реализиране на програма за строителство на нови 2500 мегавата атомни мощности.

Програмата може да включва реактори с вода под налягане, малки модулни реактори или смесени технологии. За целта министерството отправи искане за предоставяне на информация, която трябва да бъде получена до 15 септември т.г., предаде Bloomberg Quint.

„Това ще даде възможност да се придобие представа за цената на програмата, възможните структури на собственост, възстановяването на разходите, стойността за крайния потребител и устойчивостта“, се казва в съобщение на министерството.

Властите в Южна Африка заявиха преди месец, че планират да разширят атомните мощности на страната през следващите 5 години. Процесът включва и удължаване на живота на съществуващата АЕЦ „Куберг“ близо до Кейптаун след 2024 г., както и подмяна на изследователския реактор SAFARI-1 край Йоханесбург с многоцелеви.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.