Last news in Fakti

19 Юни, 2020 10:21 2 598 3

Кипър променя политиката си за миграцията

  • кипър-
  • миграция-
  • бежанци-
  • политика-
  • средиземно море-
  • ес-
  • студенти

Страната призова Европейския съюз за повече солидарност

Кипър променя политиката си за миграцията - 1
Снимка: Shutterstock

Кипър предприема значителни промени в политиката си за миграцията и убежищата, за да ограничи огромния нелегален поток към острова, реши правителството. То призовава Европейския съюз за повече солидарност.

Новата миграционна политика предвижда въвеждането на по-ефективни механизми, за да се ускори разглеждането на молбите за убежище, подчерта вътрешният министър Никос Нурис при представянето ѝ. Близо 20 000 заявления все още са висящи. Значително се съкращава времето за обжалване на решенията за отхвърляне на искането на убежище. Срокът в Административния съд се намалява от 75 дни на 15, а във Върховния съд - 42 на 10 дни, предаде БНР.

Новите мерки включват много по-строги изисквания към граждани на трети страни, влизащи в Кипър като студенти, тъй като това е един от най-силно притесняващите правителството миграционни канали. В последните години нараства броят на записаните в кипърските колежи чуждестранни граждани, които кандидатстват за убежище. 21 държави са определени като „безопасни” и заявленията за убежище на хора, идващи от тях, няма да бъдат разглеждани, заяви министърът.

Предвижда се и по-добър контрол по демаркационната „зелена линия”, разделяща острова, тъй като 75% от мигрантите влизат в Кипър през буферната зона от окупираната северна част на острова, посочи министър Нурис.  Ще бъде изграден още един приемен център за мигранти, който трябва да е готов до септември.

Четири законопроекта за решаване на тези проблеми вече са внесени в парламента. Кипър преразглежда миграционната си политика заради прекомерния натиск, на който е подложен, и ограничените му възможности. Страната е на първо място в ЕС по брой на търсещи убежище, които в момента представляват 3.8% от населението ѝ. Кипър призовава ЕС спешно да създаде обща миграционна политика, която задължава държавите-членки да приемат търсещи убежище от страните от първа линия, заяви министър Никос Нурис. 


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    1 8 Отговор
    Нека да превърнем Кипър в един лагер за бежанци преди да се вземат в Европа ..там да учат език,трудови навици и след това в немски заводи
  • 2 Има грешка

    5 3 Отговор
    Може би по правилно ще е южно кипърска република, защото има Северно Кипърска Турска република ,за които не вържат законите на Южно кипъската република

    Коментиран от #3

  • 3 Критон

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Има грешка":

    Севернокипърска държава не съществува в ООН само в фантазията на турските окупатори