Last news in Fakti

19 Юни, 2020 13:43 2 211 8

Китайски изтребители са навлезли във въздушното пространство на Тайван за четвърти път тази седмица

  • тайван-
  • тайпе-
  • изтребители-
  • китай

Пекин не казва публично защо е увеличил своята активност в близост до острова

В петък китайски изтребители са навлезли в зоната за въздушна идентификация на острова за четвърти пореден ден, заявиха тайванските военновъздушни сили, оплаквайки се, че Пекин е засилил военните си действия в региона, който счита за своя територия. Това предаде Reuters. 

Военновъздушните сили на Тайван съобщиха, че в наричаните от Пекин военни учения е участвал изтребителят J-10. Те обаче не уточниха дали само един самолет е навлязъл в тяхната зона за въздушна идентификация. 

Китайските изтребители са получили предупреждение да напуснат въздушното пространство на острова и са били прогонени от тайванските военновъздушни сили. След това ситуацията се е нормализирала, се казва в кратко изявление на Тайпе.

Тайван твърди, че през последната седмица и половина китайските изтребители са навлезли шест пъти във въздушното му пространство. 

Пекин не казва публично защо е увеличил своята активност в близост до острова, но по-рано описа подобни тренировки като рутинни и имащи за цел да покажат готовността на Китай да защити своя суверенитет.

Тайванските военновъздушни сили, които са добре обучени и модернизират своите американски изтребители F-16, рутинно патрулират над чувствителния Тайвански проток, който отделя острова от много по-големия му съсед.

Китай никога не се е отказвал от използването на сила, за да вземе контрола над демократичен Тайван, въпреки че Тайпе не проявява никакъв интерес да бъде управляван от Пекин.
 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шекспир

    4 0 Отговор
    А ако имаха блок 70 направо щяха да ги разпердушинят

    Коментиран от #2

  • 2 Бау

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Шекспир":

    Те вече имат 66 поръчани и в момента тече обновяването на по-старите им модели до C/D. Не ги мисли тях.
  • 3 Гербераси долни

    5 2 Отговор
    Не знам защо се пишат тези статии ,които е ходил в Таиван много добре знае на пристанището има голям герб с надпис P.R.C.(разбира се не е съкращение)

    Коментиран от #5

  • 4 Това са най-яките самолети

    2 0 Отговор
    Те такива ни требат...........
  • 5 Бачо Киро

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гербераси долни":

    Ами ти сам си отговори. Драскачите да не мислиш, че са ходили в Тайван? До Перник най-много ... тук там до Търговище.
  • 6 Бай Манчо

    3 3 Отговор
    Тайван е Китайска територия .
  • 7 Бай хой

    3 1 Отговор
    Саше самолети на китайската народна република са навлезли във въздушното пространство на Република Китай. Нормално е.
  • 8 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    КОЙ ТВЪРДИ ,ЧЕ ТАМ КЪДЕТО СЕ ИЗПОЛЗВА ИЗРАЗА : " ТИ РАБОТИШ ЗА МЕН " ОБЩИСТВОТО Е ДЕМОКРАТИЧНО /НАРОДОУПРАВЛЕНСКО/ ??? ТАМ ТОВА Е ОБЩЕСТВО НА ГОСПОДАРИ ;СЛУГИ И РОБИ ---КАКВО МУ Е ДЕМОКРАТИЧНОТО ???!!!???