Last news in Fakti

20 Юни, 2020 15:30 2 017 41

Грета Тунберг отново критикува политиците: Снимаха се с мен, а не чуха посланието ми!

  • грета тунберг-
  • климат-
  • глобално затопляне

Много правителства отказват да приемат идеята, че светът може да поеме само ограничени стойности въглероден диоксид

Грета Тунберг отново критикува политиците: Снимаха се с мен, а не чуха посланието ми! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Подготвяйки се за появяването си пред Общото събрание на ООН миналата година, Грета Тунберг постоянно бе прекъсвана от световните лидери (включително генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и германският канцлер Ангела Меркел), които се наредиха на опашка, за да разговарят и да си направят селфита с нея, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Джасинда Ардърн, премиерката на Нова Зеландия, чакаше на опашката, но не успя да стигне навреме, защото дойде моментът събитието да започне", спомня си Тунберг.

Подобни необичайни за тийнейджър спомени са част от 75-минутния монолог на Тунберг, излъчен днес по шведското национално радио. В монолога си Тунберг бързо премина към сериозната тема за климатичните изменения, което е в центъра на нейните прояви.

Тунберг, която е на 17 години, се превърна в символ на младежкото движение срещу климатичните изменения, откакто започна със своите протести пред шведския парламент през 2018 г.

Критичните изказвания на Грета, адресирани към президенти и премиери, комбинирани с научни факти, доказващи необходимостта от ограничаване на емисиите на парникови газове, ѝ спечелиха много похвали и награди, но също така и негативни реакции и дори смъртни заплахи.

За голямо съжаление на Тунберг, посланието ѝ изглежда не е чуто от същите тези лидери, които изразяват възхищение от нейната работа.

Тунберг се позова на доклад на ООН, според който светът може да си позволи сегашните емисии на въглероден диоксид само през следващите седем години и половина. Ако това продължи и след този период, ще бъде невъзможно да бъдат изпълнени амбициозните задачи на Парижкото споразумение за климата, чиято цел е световните температури да не се увеличават с повече от 1,5 градуса по Целзий през този век.

Много правителства отказват да приемат идеята, че светът може да поеме само ограничени стойности въглероден диоксид, тъй като това ще значи, че през следващите години те ще трябва да се ориентират към алтернативни източници на енергия.

По време на пътуването си от Швеция до Америка и обратно, Тунберг се е уверила, че климатичните изменения вече се усещат - примери за това са разтапянето на ледниците и по-тежките от обикновено сезони на горски пожари.

Тунберг изтъква, че пътуването ѝ ѝ е дало възможност да осъзнае негативното въздействие на климатичните изменения върху някои туземни, чернокожи и други малцинствени общности.

"Кризата с климата и устойчивостта не е справедлива криза. Тези, които ще понесат най-тежкия удар от нея, често са тези, които имат най-малко отношение към причиняването на проблема".

Тунберг изрази недоволството си и от някои журналисти, които искат да научат повече за "истинската Грета", но не ѝ дават възможност да говори за науката във връзка с климатичните изменения.

"Хората искат нещо просто и конкретно и искат да съм наивна, гневна, да се държа детински и емоционално. Това е историята, която продава най-много" и се търси най-много, каза Тунберг.

Макар мнозина да наричат Грета Тунберг лош пророк, тя настоява, че нейното послание е на надеждата, а не на отчаянието.

"Има признаци за промяна, за пробуждане. Само вижте движенията "Аз също", "Животът на чернокожите е от значение" и училищното движение за климатични стачки", каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 габровец от варна

    28 6 Отговор
    А това нещо се показа бе! Де го бяха скрили? То като музеен експонат... Показват го от време на време,така за разкош..😄
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Цигаристан

    10 3 Отговор
    ЕЙЙЙ . . . ДЕБЛИТЕ ГАНЧОВЦИ С ПОДАГРАТА , ОТ КЪЩИТЕ СИ В ГЪРЦИЯ . . .ТЪКМО СИ НЯМАТ КАКВО ДА ПУБЛИКУВАТ ВЪВ ФЕЙСА, СЕГА ЩЕ СЕ СМЕЯТ НА ГРЕТА
  • 6 Карлсон с перката

    9 8 Отговор
    Ако не ви интересуват климатичните промени и смятате, че екоактивизма и глобализма не ви засягат по никакъв начин, можете да сравните цените на тока отпреди десет, двадесет и повече години, както и да се поинтересувате от търговията с въглеродни емисии и как се калкулира в сметките ви.

    Коментиран от #33, #35

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Каскетниците

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Виж то ватенките сте":

    Не,от боза.

    Коментиран от #11

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 13 Отговор
    много е грозно да се присмивате на това дете 1 може да е болна 2 някой капиталисти се възползват от нея докато и е нужна но подигравката и присмеха са грозно нещо колкото до природата ние трябва да си я опазиме разберете не е човешко и е грозно да се присмивате на някой а ако бяхте на нейно място

    Коментиран от #13, #38

  • 11 Аха бей посолството отпусна

    2 9 Отговор

    До коментар #9 от "Каскетниците":

    Безплатно лечение за алкохолици ли?Така ще сте доволни на копейки,е бре курортееее.

    Коментиран от #16

  • 12 Хасан

    12 2 Отговор
    Вече си готова майка да ставаш търси си мъж

    Коментиран от #18

  • 13 Що се хабиш да обясняваш

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    На чобани от село ?Със 3 клас,тъжно но факт.

    Коментиран от #32

  • 14 Грета парниковия газ!

    32 2 Отговор
    Грета има огромни кучета, които се хранят повече от нормален човек. Живее с голяма къща, която иска сериозни суровини за отопление и поддръжка. Грета всеки път носи различни дрехи. Грета се храни с екзотични плодове и зеленчуци докарани от другия край на планетата. Да не говорим за нейните родители, които я надминават по замърсявания. Абсолютно подигравателно е милионерско и свръх консумиращо семейство са говори за парникови газове. Личи си, че хората зад Грета просто са решили да си правят поредната гавра с човешкото стадо
  • 15 Янко

    19 2 Отговор
    Това куковиче пак закука.
  • 16 Каскетниците

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Аха бей посолството отпусна":

    От 12ка не мое се алкохолизираш плебей,само пиеш как разпран
  • 17 ПиПи

    7 2 Отговор
    Я,Кукумберг се появи. Виж ти!
  • 18 Добре че има и такива като нея.

    4 10 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Късно е,след 10 години ще е апокалипис може би.Света трябва да намери решение.Войните да спрат‼Като например първо с колите започнат да се движат със слънчева батерия,ще спрат конфликтите с петрол и газ.Няма да има бежанци.Първа стъпка ......Началото .....

    Коментиран от #19

  • 19 Госあ

    8 4 Отговор

    До коментар #18 от "Добре че има и такива като нея.":

    Със слънчеви батерии работят единствено калкулаторите. А автомобилите трябва да бъдат ограничени и задвижвани от водород, останалата част от индустрията от атомна енергия. Още не съм сигурен в това момиче. Дали от малка е консуматор или наистина наистина има мечти.

    Коментиран от #20, #36

  • 20 не въпрос до момичето

    5 7 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Въпроса е нещо да се направи???Тя говори истина ,нашата планета Земя и глобалното затопляне.Ако трябва с камили и коне да ходим образно казано нещо да се направи.Защо са тези войни по света -проклетият газ и петрол !!!

    Коментиран от #23

  • 21 У бре

    8 3 Отговор
    Добре дошла на Земята, г-це КраТунберг!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "не въпрос до момичето":

    Въпросът е нещо да се направи в правилната посока, а не да се решават проблемите със свръхпроизводство на токсични вещества с нелеп цикъл на експлоатация и отделяне на въглероден диоксид.

    Коментиран от #28

  • 24 ʰᶦᵍʰ

    6 3 Отговор
    Добре са го уредили девойчето. Може да ви е смешно , но бъдещето и е уредено за разлика от нашето!
  • 25 ʰᶦᵍʰ

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Шопо":

    Защо и е ... няма да работи и ден в живота си ,)

    Коментиран от #26

  • 26 Тази

    11 2 Отговор

    До коментар #25 от "ʰᶦᵍʰ":

    може да бъде символ само на уродливото в живота! Изключително неприятно и нагло същество.

    Коментиран от #29

  • 27 Екофашистката

    10 1 Отговор
    Пак изкараха панаирджийската мечка !
  • 28 ʰᶦᵍʰ

    9 1 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Имаш едните еколози дето стимулират дейност в очите на масите, а в същото време се помпа яко петрол , чак от дъното на океаните....строят и тестват ракети всеки ден.
    Така ни успаха и с политическите системи... уж имаме право на глас и докато се усетим сме вече под карантини без право на избор... Сега управляващите фамилии имат частни войски с модерни изтребители и си е същата монархия от 5 хиляди години насам, но вече са недосегаеми ,)
  • 29 ʰᶦᵍʰ

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Тази":

    Какво те вълнува , нали не ти плащат от оон да слушаш скучни едночасови речи ,)
  • 30 Обикновен човек

    5 2 Отговор
    Тази е психично болна тинейджърка ,в какъв свят живеем щом световните лидери си правят селфита с една малолетна и психично болна вместо да се погрижат да излекуват това момиче !!!!
  • 31 другарят

    6 1 Отговор
    Още не са приключили с корона-истерията и хоп, пак Грета извадиха да ни плаши с климата.
  • 32 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Що се хабиш да обясняваш":

    тия който се присмиват им липсват първите седем години възпитание
  • 33 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Карлсон с перката":

    И ко викаш? Асо са интирсувами и ни цапами въздуха, щели да ни ги намалят.Сметките за тока, не друго.Карлсон,стой си на покрива.....
  • 34 Сладък лейтенант Грюбер от СС

    3 1 Отговор
    Тая фльорца откачи защото е девствена, а е девствена защото е откачила напълно!
  • 35 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Карлсон с перката":

    Оффф, добре е ти и Тунеядката да се поинтересувате примерно как преди векове в Скандинавия е имало лозя и са правели вино, нещо, което в момента е невъзможно. Демек са в студен период. Сметката на тока се променя не заради климатичните промени. Екологията е най-често срещаното извинение да ти надуят сметката. Що сте такива овце...
  • 36 Бачо Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Естествено, че е консуматор. Дошли богатите да обясняват на бедните, че трябва да си намалят карбоновия отпечатък. Хора, които оставят такъв в десетки и стотици пъти по-голям. Тая патка отиде с карбонова яхта на конференция, а 4 човека летяха, за да върнат яхтата. От къф зор? Увеличиха отпечатъка двойно само за да се цопне с платноход и да каже вижте ме колко съм екологична..
  • 37 Гост

    1 0 Отговор
    Почвам да се безпокоя за младежите по света, ако едно момиче с умствени проблеми, вечно намръщен и без капка чувство за хумор им е пътеводител и някакъв символ Тук има просто едни стари чичовци и келки, които бутат бедното девойче да прави политическа кариера
  • 38 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Да са мислели баща и майка и милионери, преди да я пуснат в ръцете на Сорос. Болните момичета трябва да си седят в къщи и да ходят на училище, а не да дават акъл на политиците от трибуната на ООН
  • 39 Това създание

    0 0 Отговор
    колко ли би получила по химия в едно средностатистическо българско училище? По-скоро е за обучение в трупи за деца със СОП...
  • 40 Матей

    1 0 Отговор
    Тая малка вещица да има много здраве,какви климатични промени и въглероден двуокис я гонят!?Това са похвати на крайно реакционни кръгове от мулти-милиардери,ционисти,фашисти и привърженици на идеята за златния милиард,т.е. оставане на земното население до 1 милиард души.И всички средства за постигане на целта са приемливи,а това е световен геноцид.Ето защо я наричам малка вещица,а големине вещери зад гърба и са архи-дяволите,вонящи на сяра и събиращи се на специални сбирки в Давос за да обсъждат следващите стъпки към заветната цел.
  • 41 QZARA

    0 0 Отговор
    мислих ,че арестувана, а къде е шорос
Новини по държави: