Last news in Fakti

22 Юни, 2020 20:30 3 980 58

Конспиративните теории около Сорос за протестите в САЩ се увеличават

  • джордж сорос-
  • сащ-
  • расизъм-
  • джордж флойд

Експерти казват, че слуховете могат да се превърнат в проблем, когато доведат до заплахи за насилие или накарат хората да изгубят доверие във важни институции

Конспиративните теории около Сорос за протестите в САЩ се увеличават - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Казват, че той плаща на протестиращи и наема автобуси да ги превозват. Някои казват, че негови хора складират тайно тухли, които да бъдат хвърляни по витрини на магазини или по полицаи.

Джордж Сорос, милиардерът инвеститор и филантроп, който отдавна е мишена на конспиративни теории, сега е несправедливо обвинен, че организира и финансира протестите срещу полицейските убийства на чернокожи, които тормозят САЩ. Разпространявани от все повече хора от крайната десница, вкл. някои републикански лидери, през последните седмици броят на онлайн постовете за Сорос главоломно нарасна. придружени са от онлайн реклами, платени от консервативни групи, в които се отправя призив към властите "да разследват Джордж Сорос за финансиране на вътрешен тероризъм и продължаваща от десетилетия корупция".

89-годишният Сорос е дарил милиарди долари лични средства за либерални и антиавторитарни каузи по света и затова е предпочитана мишена за мнозина от десницата. Този унгарски американец, който е евреин, е от десетилетия предмет на антисемитски атаки и конспиративни теории.

Понастоящем подобни измислици могат да стигат по-далеч и по-бързо чрез социалните мрежи. Само за четири дни в края на май негативните постове в "Туитър" за Сорос са скочили от 20 хиляди дневно до над 500 хиляди на ден, сочи анализ на Лигата срещу обругаването (Anti-Defamation League). Институтът за стратегически диалог - лондонски мозъчен тръст, който изследва екстремизма и поляризацията - също установява значителен скок във фейсбук, където през май е имало 68 746 споменавания на Сорос. Предишният рекорд от 38 326 споменавания на Сорос бе през октомври 2018 г, когато в гневни постове се твърдеше, че той помага на мигрантите, насочили се към САЩ.

Сега се надигна нова вълна от демонстрации заради смъртта на Джордж Флойд, причинена от полицията в Минеаполис. Някои настояват, че Сорос финансира протестите, а други казват, че е заговорничил с полицията, за да се инсценира смъртта на Флойд миналия месец. Но всички налични доказателства свидетелстват, че протестите са такива, каквито изглеждат: събират се хиляди американци, обезпокоени от полицейската жестокост и расовата несправедливост.

"Мисля, че това е отчасти опит да бъде отклонено вниманието от реалните проблеми пред нас - пандемията, протестите или движението "Животът на чернокожите има значение", казва за конспиративните теории Лора Силбър, шеф по комуникациите във Фондацията "Отворено общество" на Сорос. "Доста е унизително за хората, които протестират, ако някой твърди, че те всички са платени. Това е обидно", добавя тя.

Експерти, които изследват конспиративните теории казват, че новите обвинения срещу Сорос са средство да бъдат делегитимирани протестите и действителната причина за тях. Някои виждат антисемитизъм или съживяване на прастарата теза, че сенчести интриги на богати хора - илюминати, семейство Ротшилд, семейство Рокфелер, Бил Гейтс или Сорос - манипулират събитията в света.

Теориите имат последици в реалния свят. През 2018 г., по време на новините за короните от мигранти, тръгнали към границата между Мексико и САЩ, онлайн дезинформация за Сорос бе свързана с насилие. Сизър Сайок от Флорида, страстен почитател на Тръмп, споменава името на Сорос десетки пъти в социални мрежи, преди да изпрати самоделни бомби до медии, видни демократи и самия Сорос.

Въпреки сериозното проучване досега не е открито доказателство за връзка между мигрантите и Сорос. Обаче Тръмп помогна за раздухването на огъня, когато бе запитан дали Сорос е замесен. "Не бих се изненадал. Много хора казват, че е", каза президентът.

Все пак някои републиканци започнаха да се дистанцират от неверните твърдения за връзка на Сорос с протестите и от разпространителите на слухове. След като някои ръководители на Републиканската партия в един окръг в Тексас споделяха постове, че Сорос стои зад демонстрациите, щатският партиен лидер ги призова да подадат оставки.

Експерти казват, че конспиративните теории могат да се превърнат в проблем, когато доведат до заплахи за насилие или накарат хората да изгубят доверие във важни институции. Тези теории може да заглъхват, за да се появят наново във времена на кризи. "Конспиративните теории са като вирусите", казва Джош Интроун, професор по информатика в Сиракюзкия университет, който изследва конспиративните теории.

"Характеристиките може малко да се променят и теорията може да мутира. Но те не умират", добавя той.

 

Дейвид Клепър и Лори Хинънт, Асошиейтед прес


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не го знам кой е този Сорос

    12 25 Отговор
    Само съм виждал, че често е споменаван от троловете.
    А пък от снимката виждам, че е някаква мумия.

    Коментиран от #5, #31

  • 2 Антимилиционер

    74 3 Отговор
    Не е конспиративна теория. Конспиративна теория е, че циганите в България са дискриминирани.
  • 3 аха

    68 3 Отговор
    не е конспирация, а самата истина.
  • 4 Антимилиционер

    50 10 Отговор
    Конспиративна теория пускана от режима в САЩ е, че в Русия се нарушават човешки права. Друга консчиративна теория е, че Путин бил диктатор или че имало руски войски в Източна Украйна.
    Стига малоумни конспирации.
  • 5 Борислав Попов

    56 6 Отговор

    До коментар #1 от "Не го знам кой е този Сорос":

    Сорос е повелителят на соросоидите, техният господар, ИМПЕРАТОРЪТ НА СОРОСОФРЕНИЦИТЕ ! 😂
  • 6 Активист на БКП

    40 2 Отговор
    5 000 000 000 $ изпапкаха ромите по време на Декадата на ромското включване! Къде се включиха не знам ,но ако ядене и пиене падна в махалите!!?

    Коментиран от #25, #37

  • 7 Притеснен

    40 3 Отговор
    Видно е, че протестите са управлявани.
    Но да рушиш паметници - добри, лоши, това е история.
    Помислете си ако в САЩ започнат да се отделят, в южната част са само 23%, какво следва за целия свят?
    Всички от бившия соц. лагер са обвързани финансово със САЩ, колапс за икономиките.
    Разпускат полицията, какво следва - чипиране, дронове, заместващи човешкия фактор?
    Сорос присъстваше на една от предизборните кампании на Хилари, виждаме позицията на щатите управлявани от демократи.

    Коментиран от #48

  • 8 барчо

    46 1 Отговор
    Не прочетох цялата статия, но в едни новинарски предавания видях как са складирани предварително тухли щателно наредени под формата на конус и как са предварително извадени едно две павета в градинка и оставена там металната тръба, та да могат лесно да се извадят другите. След като минаха "хуните" всичко беше изорано и хвърлено по витрини и коли. Дали това е работа на Сорос или някой друг е нужно само да се проследи кой има интерес от случващото се.
  • 9 Еми

    17 0 Отговор
    ще се увеличават, я! Има защо.
  • 10 Джокович е с Ковид-19

    3 30 Отговор
    Най-голямата теория на Конспирацията разсюпространявана от западни олигарси е, че в България Съдебната система била на олигарха Пеевски. Още една малоумна теория на конспирацията - че Боеко бил сик-аджия.
  • 11 нашия

    22 1 Отговор
    когато фактите говорят -КОСПИРАТИВНА теория- звучи несъстоятелно
  • 12 Бай ганю

    33 2 Отговор
    Каква конспирация бе, това си е живата истина, най големите корпорации, евреи парите ги печатат евреи, най големите медии пак евреи, почти всеки външен министър е минал през мосад путин го изгони ердоган го изгонк даже и а награда за главата му, в Китай нещо не могат да пробият щото не са им дръпнати очичките,, в унгария и орбан им хлопна кепенците и после конспирация било, каравелов и вазов са мрази ли евреите ама мн рядко се споменават тези истини, щото нали сме либерални
  • 13 Българин вкусил от руското робство

    17 52 Отговор
    Няма логика Сорос да организира протести в САЩ. Ако иска изобщо протести ще ги финансира в Русия за сваляне на комунистическото правителство, което трови руснаците с несъществуващ вирус и карантинен глад. Тези протести се организират от проруски тролове, които и тук организират протести, но за щастие успяват само с 30 души и не повече.Тази надута страна Русия си пъха носа навсякъде по планетата, но има моменти когато и е бил разбит носа, и caмoчувcтвиeтo и нa cтрaнa зaгрaбвaщa тeритoрии e билo прeчупeнo кaтo пaдпaдъчe яйцe oт вaляк! На днешният ден по цялата ос от Северна до Южна Eвропа някoлкo милиoннa нeмcкa aрмия, дeceтки хиляди нeмcки тaнкoвe и caмoлeти и хиляди кoрaби и пoдвoдници oбръщaт руcнaцитe нaoпaки cъc зeмятa дo oкoлoвръcтнoтo нa Мocквa, a пo пътя cи прeмaзвaт 30 милиoнa руcнaци. Лeнингрaд e пoд oбcaдa, кaтo имa cлучaи нa кaнибaлизъм cрeд cилнитe и cлaбитe руcнaци тaм. Caмo чe, нe мнoгo умнитe aмeрикaнци и aнгличaни тoгaвa, рeшaвaт дa cпacят Руcия oт пълнo унищoжeниe и oтвaрят втoри фрoнт! Хитлeр изпрaщa eлитнитe cи вoйcки oт изтoчния фрoнт към зaпaдния, кaтo рaзчитa нa нac бългaритe дa oтидeм нa изтoчния фрoнт c нaй-мoщнaтa и дoбрe въoръжeнa зa врeмeтo cи aрмия cлeд нeмcкaтa, нo Бoриc Трeти прaви грeшкa и нe изпрaщa нитo eдин бългaрcки вoйник дa ce биe c руcнaцитe. Пo-къcнo Руcия кaтo ''блaгoдaрнocт'' ни oкупирa и ни държи в рoбcтвo oт 1944 гoдинa дo 1989 гoдинa.Тoвa e иcтинcкaтa иcтoрия и вcичкo другo e кoмуниcтичecкa прoпaгaндa и Мосфилм...

    Коментиран от #18, #20, #27, #36, #40, #51

  • 14 Антимилиционер

    22 1 Отговор
    От днес, всичко което не ми отърва е конспиративна теория.
  • 15 Притеснен

    22 1 Отговор
    Стигаме до "управляем хаос" - не подкрепям тази теория, хаосът не може да се управлява.

    От Гана предложиха на чувстващите се репсисирани афроамериканци визи и гражданство, няма кандидати.
  • 16 АзЪт

    4 13 Отговор
    Китай финансира протестите в САЩ и Европа. То е ясно. Същите САЩ и Европа финансираха протестите в Китай.
  • 17 Антимилиционер

    18 1 Отговор
    Това, че Хитлер мразил евреи е върха на конспиративните теории. Нищо подобно.
  • 18 Притеснен

    21 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българин вкусил от руското робство":

    Не забравяй, че в САЩ троцкистите си виреят, Чомски е един от тях.
    Чел си за голите паради на троцкистите Москва и др.
    Троцкистите проповядвад зачитане на гейове и радикални действия срещу консервативните ценности - свободни отношения, комуни, позволяване на аборти.
    Хипи движенията в САЩ.

    Ненапразно завършилият духовна семинария Сталин гони Троцки 1929 г.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ббб

    27 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българин вкусил от руското робство":

    Малееее.... хахахха... ти си толкова далеч от истината! Какъв дълъг пост и толкова несъстоятелен. Името на Сорос е замесено толкова на дълбоко в протестите на Антифа, че чак демократите вече се чудят как да изопачават нещата. Това с подредените тухли пред молове и магазини пък въобще няма да го коментирам защото влизаш в "тубата" и там има стотици видеа, които го показват. Тези протести са толкова режисирани от Сорос, демократите и крайно левите, че чак прозират. Тези, които рушат и вандалстват даже не знаят за какво го правят. Питат ги и те не знаят какво да отговорят. Какво да каже, истината ли? "Взех тука 2 стотака, дадоха ми един спрей и 10 тухли и ми казаха малко да се развихря". Щом регистрирани демократи почнаха да се отвращават от случващото се... сметни.
  • 21 Джеймс Уотсън (ДНК)

    27 0 Отговор
    Никога не съм можел да разбера, каква точно е идеята на този дърт изр*д да се бърка в природата и да превръща Света в буламач ??? Като отидете в ресторант искате 1-во, 2-ро, 3-то и т.н. различни неща с различни вкусове, а не искате всичко това да ви го до сервкрат изсипано и разбъркано в една кофа и да го ядете !!!! Е това прави този, сервира ви бъркоч в кофа, "да ви е вкусно" ! Няма нищо конспиративно, в Унгария беше забранен на държавно ниво, защо ли ?

    Коментиран от #50

  • 22 зфх

    15 0 Отговор
    Искаш ли да ти кажа каква му е идеята на това нищожeство? Потърси информация за "Пицагейт"
  • 23 Чобанче

    1 25 Отговор
    Най онеправданият народ е руския ! И всичко това под диктата на Крремълското джудже !
  • 24 456

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ooooo":

    Дано да си прав. Дай инфо.
  • 25 Конспирация

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Активист на БКП":

    Кой ще даде пари на ромите някое кебапче, рядко кюфте и тук нам бира, другото на всички парлементарни партии.
  • 26 Анти конспиратор

    2 14 Отговор
    Доналд Тръмп нe oбeдини, a рaздeли CAЩ и играе важна и ключова роля за cлучвaщитe ce прoтecти и разделения в страната, като със свой тайни пратеници подбужда хората да протестират, НО забележете само в щати, където губернаторите са демократи, така че е ясно на кой хората складират тайно тухли, които да бъдат хвърляни по витрини на магазини или по полицаи...

    Коментиран от #28, #29, #38

  • 27 нашия

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Българин вкусил от руското робство":

    толкова си далеч от истината че е безсмислено да ти се обяснява
  • 28 нашия

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Анти конспиратор":

    ако те удари светкавица има вероятност да си върнеш разсъдъка
  • 29 ббб

    21 0 Отговор

    До коментар #26 от "Анти конспиратор":

    Естествено, че я "раздели". Накара много хора да прогледнат за какво иде реч при демократите. Почна да вади кирливите ризи на Хилъри, Обама, Байдън, бивши шефове на ФБР и ЦРУ... Сега демократите ако зависи от тях и до гражданска война биха стигнали само и само да го свалят. Трябва да си много заблуден ако си мислиш, че Тръмп сам ей така разделя и владее нещо в Америка. Просто е президент със "стоманени топки" и въпреки, че всички републиканци се страхуват от демократите (притежаващи националните медии, всички големи тек компании, холивуд....) той успя да ги обедини малко и да застанат с него срещу корупцията на редица демократични президенти.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 пльосс

    19 2 Отговор
    Срещу Тръмп в САЩ вече има няколко неуспешни опита за покушение, но човека е на над 70 години, има пари, преживял е много и просто е решил да си сложи главата в торбата и да изчисти тая измeт дето тормози света последните 1000 години. Зад него стоят военните и други много влиятелни хора решени да освободят човечеството. Тръмп вече разгони фамилията на Федералния резерв и ги направи подчинени на държавата както и сложи негов човек да ги управлява. Вече няма мърдане.

    Коментиран от #33, #41, #49

  • 33 ббб

    18 0 Отговор

    До коментар #32 от "пльосс":

    Силно се надявам на това, но силно се съмнявам, че ще стане. Първо му спретнаха 3 годишния "руски импийчмънт", после афери с проститутки, десетки хиляди емигранти от цяла южна Америка (Сорос отново) украинския скандал, плюенето заради политиките му спрямо Китай, НАТО, СЗО и т.н. а сега месеци преди изборите яко атака с коронавирус, антифа, BLM, книги и със сигурност нещо много сериозно месец преди изборите, демек края на септември, октомври. Ако пък случайно вземе, че спечели предполагам, че ще го свитнат! Просто настъпи хората, които управляват света и едва ли ще му простят.
  • 34 пльосс

    18 1 Отговор
    Имало е два плана за премахване на глобалното зло. Единия е бил със сила и разстрели но заради сигурността на хората по улиците са решили да се пристъпи към втория план чрез съд и затвор. Хората зад Тръмп са готови дори и без него да ги премахнат. Просто дните на изрoдите са преброени. Лагера Гуантанамо е разширен и чака изчaдия като Клинтън, Подеста, Обама, Сорос, Зукърбърг, Мадона, Ротшилди, Рокфелери и тн.
  • 35 Йордан

    11 0 Отговор
    Много истини за дейността на Сорос и соросистите са включени в списъка на конспиративните теории,но интересно защо се случват.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Абе, ти

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Активист на БКП":

    май,се размечтанещо или сънуваш?!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Йордан

    9 0 Отговор

    До коментар #32 от "пльосс":

    Има много истини в коментара ти,но фамилията във федералния резерв не е разгонена и тя генерира всички световни проблеми. Един президент се опита да премахне статуквото и беше убит,а фамилията му я смятат незаслужено за “прокълната”,след други убийства и “инциденти”.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Румяна Костова

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Притеснен":

    С рушенети на паметници се подкопава цялата история на САЩ. Ако почти всички учредителите на американската конституция бъдат спрягани като безчовечни, лоши и жестоки момчета само защото са били робовладелци, то цялата основа на американската държава придобива също такава характеристика. Не мога да си представя някакви цветни граждани да дойдат в България и да се нахвърлят върху паметта на хан Аспарух с претенции, основани на толерантност.
  • 49 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "пльосс":

    Тръмп има перфектни служби които го пазят. И то не без основание Като лети някъде го обикалят 17 самолети. Така че доста трудно ще бъде на демократите да го премахнат физически.
  • 50 123

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Джеймс Уотсън (ДНК)":

    Сорос и онези, които му нареждат след първоначалния хаос ще организират Света по тяхно усмотрение. Въвеждане на военно положение, вечерен час, намаляване на заплати и отрязване на социални придобивки. Той затова и плаща на емигрантите да допълват или допълзят до Европа. А това е скъпо путуване. Кой вярва, че бедните емигранти имат свои пари, за да плащат на трафиканти, таксита. Мюсулманските емигранти са лесно управляеми,пирафи религиозната си пислушност. Само трябва да им се даде знак. Още по-лесно манипулирани от негрите в Америка. И цяла Европа ще пламне. После идват глобалистите и осигуряват ред и послушание за всички.

    Коментиран от #55

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Румяна Костова

    2 0 Отговор
    Кой, ако не Стайков ще ни представи Сорос като филантроп, мечтаещ за щастие и благополучие на цялото човечество? Но хората по света, а и в
    България се пробуждат и не вярват в тази приказки. Напразно автора си е похабил мастилото.
  • 53 Ооо

    1 0 Отговор
    Майдана в краварникът е същия като в Укропия
    Раздават и шоколади и напитки с дрога !!!!!! Участници казват че изпадат в еуфория и надругия ден с страшно главоболие без да са пили алкохол ...само са яли закуска -шоколадче и напитка от тия където като Нуланд ги раздавали там!!!
  • 54 Летто

    2 0 Отговор
    Сереуто е с демократите а Сорса си изкарва парите с него и е негов спонсор и ковчежник..
    Баща му два пъти си сменя имената като шпион а Сорос три пъти ..бандити и шпиони. Првият му милиард е от взетото и отнесено в краварникъти от нацисткото злато събирано в концлагерите .Бащата на този ваш филантроп е съставял и предавал списъцине с евреите в Унгария на нацистите .После пак бяга и пак сменя имена а Сорос за това казва ....Е то някой друг щеше да ги напише тия списъци ако не беше баща ми !! Но и затова сереуто поверява нацисткото злато
    от концлагерите на Сороса и работи с него до днес ...ТОВА Е ВАШИЯТ МИЛИЧЪК Филантроп...Ха ха ха ...
  • 55 Ооо

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "123":

    Даа аааа.....за голяма жалост е така :(((((((

    Дрога им раздават ...ритуали като в секта и прилагат ....организират ги като майданци и Фанатизират като идилци ....
  • 56 8526

    0 0 Отговор
    бай ти Сорос като плаща как няма да правят вандализми
  • 57 БПФ

    0 0 Отговор
    Изродът сорос е доказан враг на човечеството - той трябва да бъде физически елиминиран !!!
  • 58 тъпчо

    0 0 Отговор
    колко ли дечица е изял