22 Юни, 2020 16:44 1 431 0

Берлин изпрати емисар в Рим за разговори по възстановяването от пандемията

  • хайко маас-
  • ес-
  • италия-
  • германия-
  • пандемия

Италия е една от най-тежко пострадалите от заразата държави, а кризата съживи критиките ѝ, че на Германия ѝ липсва солидарност към Европа

Берлин изпрати емисар в Рим за разговори по възстановяването от пандемията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският външен министър Хайко Маас отпътува днес за Рим, за да се срещне с италианския си колега и да обсъди възстановяването след епидемията от коронавирус и мисията на ЕС за засилване на оръжейното ембарго срещу Либия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Когато преди три месеца до нас достигнаха ужасните снимки от Италия, не бих си помислил, че това лято ще е възможно отново да пътувам до Рим", посочи Маас в изявление преди да замине.

Италия е една от най-тежко пострадалите от пандемията държави, а кризата съживи критиките ѝ, че на ФРГ ѝ липсва солидарност към Европа, като фокусът е главно върху наложеното от Берлин спиране на износа на защитно оборудване.

Дебатът каква точно икономическа помощ трябва да осигури ЕС, за да подкрепи държави като Италия след кризата, както и дали това трябва да включва инструменти на споделен дълг, като "коронаоблигациите", също породи напрежение.

Все пак двете страни в момента вървят към споразумение с други членове на ЕС за възстановителния пакет, докато Германия се готви да поеме от 1 юли ротационното председателство на общността.

Заедно с италианския първи дипломат Луиджи ди Майо - Маас се очаква да посети римския Институт "Спаланцани" - една от водещите болници, където се лекуват пациенти с коронавирус.

Планирано е двамата външни министри да посетят централата на военноморската мисия на ЕС "Ирини" в Средиземно море, която извършва наблюдение по въздух, вода и чрез сателити, за да следи дали се спазва оръжейното ембарго срещу Либия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА