25 Юни, 2020 13:49 1 989 2

Ето какъв е атомният план за възстановяване след COVID-19

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • възстановяване-
  • коронавирус-
  • фатих бирол

Три са основните енергийни стратегии, които се разглеждат

Ето какъв е атомният план за възстановяване след COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Инвестиции в съществуващи АЕЦ, строителство на нови и съдействие за иновациите в сферата на малките модулни реактори. Това са част от мерките за подкрепа на технологиите за чиста енергетика в Плана за икономическо възстановяване след COVID-19, публикуван от Международната агенция по енергетика (МАЕ). Акцентът при инвестициите в атомна енергия е по-скоро върху удължаването на експлоатацията на съществуващите АЕЦ, отколкото върху строителството на нови енергоблокове.

Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол говори по въпроса за новите инвестиции в атомната енергетика на брифинг, посветен на доклада, предаде World Nuclear News.

„Три са основните енергийни стратегии, които разглеждаме – слънчевата енергия и другите алтернативни източници, повишаване на енергийната ефективност на домакинствата и на производствените сектори, както и изграждане на нови мрежи. Като допълнение, за развити страни с АЕЦ, продължаването на сроковете на експлоатация на съществуващия парк от атомни електроцентрали може да стане много важен източник на производство на електроенергия, което значително ще ни помогне за намаляване на вредните газове в атмосферата“, коментира Бирол.

Комплексът от мерки в стратегията на МАЕ и целевите инвестиции за периода 2021- 2023 г. трябва да доведат до повишаване на световния икономически ръст средно с 1,1% годишно, запазване или създаване на близо 9 млн. работни места на година, намаляване на глобалните парникови газове, свързани с енергетиката с общо 4,5 млрд. тона и други.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отиде коня у ряката

    6 0 Отговор
    Айдее, заминаха вецовете на Шайката.
  • 2 Blackthorn

    2 1 Отговор
    С атомни автостолчета :D