Last news in Fakti

28 Юни, 2020 23:04 1 170 6

Държавите от ЕС трябва да увеличат усилията си за поддържане на чист въздух

  • ек-
  • ес-
  • чист въздух-
  • усилия-
  • респираторни заболявания-
  • замърсяване на въздуха

Трябва да се подобри прилагането на новите европейски правила за чистота на въздуха

При оценка на първите програми с мерки на държавите членки за контрол на емисиите във въздуха се установи, че трябва да се подобри прилагането на новите европейски правила за чистота на въздуха. Държавите членки трябва да увеличат усилията си във всички сектори, за да гарантират, че гражданите им могат да дишат чист въздух, и за да предотвратяват респираторните заболявания и случаите на преждевременна смърт, причинени от замърсения въздух.

Виргиниюс Синкявичюс, комисар на ЕС по въпросите на околната среда, рибарството и океаните, заяви: Този доклад изпраща ясно послание. В цяла Европа твърде много граждани са все още изложени на риск поради въздуха, който дишат. Нуждаем се от по-ефективни мерки за намаляване на замърсяването в редица държави членки и за борба с емисиите във въздуха във всички сектори, в това число селското стопанство, транспорта и енергетиката. Никога не е имало по-подходящ момент за тези промени: инвестирането в по-чист въздух е инвестиция за здравето на гражданите, за нашия климат и за стимулиране на развитието на икономиката ни. Това е логиката в основата на Европейския зелен пакт и логиката, от която се нуждае околната ни среда, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Според публикувания първи доклад на Комисията за оценка на прилагането на Директивата за националните задължения за намаляване на емисиите („Директивата за НЗЕ“) повечето държави членки са изправени пред опасността да не изпълнят своите задължения за намаляване на емисиите от 2020 г. или 2030 г. Докато някои държави членки демонстрират добри практики, които следва да служат за пример, в доклада се посочва необходимостта от допълнителни мерки за намаляване на замърсяването на въздуха. Комисията ще продължи да проследява и подпомага националните усилия в това отношение чрез финансови и нефинансови инструменти. Особено необходими са усилията в областта на селското стопанство за ограничаване на емисиите на амоняк, които обикновено представляват най-сериозното предизвикателство във връзка с прилагането в целия ЕС.

Ефективното прилагане на законодателството във връзка с чистия въздух представлява основен принос за „Амбицията за нулево замърсяване за постигане на нетоксична околна среда“, обявена от Комисията в Европейския зелен пакт и свързаните инициативи. Полезните взаимодействия с политиките в областта на климата и енергетиката трябва да се увеличат и допълнително да се оценят, включително и в съответствие с подхода съгласно Европейския зелен пакт. Заедно с настоящия доклад за прилагането Комисията публикува и консултантски анализ на националните програми на държавите членки за контрол на замърсяването на въздуха и прогнози за емисиите, както и хоризонтален доклад за целия ЕС, който обединява тази информация.

Директивата за националните задължения за намаляване на емисиите, влязла в сила на 31 декември 2016 г., е основният законодателен инструмент за постигане на целите по Програмата за чист въздух за 2030 г. При пълното си прилагане Директивата ще намали до 2030 г. с почти 50 % отрицателното въздействие върху здравето, което има замърсяването на въздуха, и ще донесе значителни ползи за околната среда и климата. С Директивата се определят национални задължения за намаляване на емисиите за 2020 г.— 2029 г., а за периода след 2030 г. — по-амбициозни задължения за пет важни замърсителя на въздуха: азотни оксиди (NOx), неметанови летливи органични съединения (НМЛОС), серен диоксид (SO2), амоняк (NH3) и фини прахови частици (PM2.5). Спазването на задълженията за намаляване на емисиите от 2020 г. ще бъде проверено през 2022 г., когато ще са налице инвентаризациите на емисиите за 2020 г.

Следващи стъпки: По-късно тази година докладът за прилагането във връзка НЗЕ ще бъде допълнен от втория обзор на мерките за чистота на въздуха, в който ще се представят актуализирани резултати от моделирането до каква степен ЕС и неговите държави членки са на път да постигнат своите цели
за чист въздух за 2030 г. и след това.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 357

    4 0 Отговор
    Каква смъртност при респираторни заболявания и замърсен въздух? Алоууу,всичко е Ковид19 друго няма,не се излагайте!
  • 2 Диверсант

    5 0 Отговор
    Ами от февруари нали само това правим. Чистим въздуха само къде не ни плащат а само фалираме и ще трупаме заеми
  • 3 Лесно е

    0 4 Отговор
    Да започнат програма затваряне на горивния превоз и отваряне на електроенергийния превоз. Както върви колата, ще върви и рейса, камиона, влака, кораба и самолета. Технологията я има, желание има, но алчните петролни държави и частни интереси са очевидно над всичко гореизброено и забавят процеса.

    Коментиран от #6

  • 4 Рошко

    2 0 Отговор
    Ааа не бе, пращай те ни боклуците тука да си се топли зимата, щото азерите като искаха да ни газифицират до всяка врата с газ , вий пак не бяхте съгласни, еколозите сутрин докат сс облекат над всеки по малък град се вият индиански огън чета и правят отровен облак, и ся с общи усилия, ше са борим за чист въздух, язовири реки езера баири станаха като сметища, едно дърво не е засадено а само се сече от алчните политици и искате чист въздух, много пъти съм го писал докат не почнат да хвърчат глави и то от най високо ниво нема се оправим
  • 5 Има начин

    3 0 Отговор
    Да се спре ограбването на българите от Бешия Вожд и Хунтата му! Спрат ли да грабят ще има много по-висок стандарт от което зависи чистотата. Нормални сметки за парно и ток, ще има пари за Ел.коли и по-добри пътища. Засега се разбра, ниския стандарт и бедността няма как да подобрят въздуха. Цените на фаза също. Иначе през зимата като удари студа, кой ще мисли за въздуха, като цените са безумно високи, никой!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.